24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Αβοκαντοσαλάτα
2 μεγάλα αβοκάντο μαλακά, ίση ποσότητα μυζήθρα σκόρδο κατά βούληση λίγο ξύδι.
Αλέθομε τα αβοκάντο να γίνουν αλοιφή προσθέτομε και την μυζήθρα το σκόρδο κοπανισμένο το ξύδι και ανακατεύομε καλά να ενωθούν τα υλικά.

Σαρδελοσαλάτα
Ξεψαχνίζουμε 8-10 σαρδέλες και τις κοπανίζομε με δύο κρόκους σφικτούς. Προσθέτουμε λίγο ψωμί βρεγμένο και στραγγισμένο. Προσθέτομε και ένα κρόκο άψητο και τον κτυπούμε με το μίξερ  προσθέτοντας λάδι , λεμόνι και λίγη μουστάρδα. Αν θέλομε στο τέλος προσθέτομε λίγα κουκουνάρια.
Τυροπιτάκια εύκολα:
Ένα βιτάμ , μια φαρίνα, ένα γιαούρτι , λίγο αλάτι στη ζύμη, τυρί φέτα και αυγά για τη γέμιση.

Τυροπιτάκια κρουασάν
1 κούπα ραφινέ , ένα κουτί γάλα χλιαρό όπου διαλύω την μαγιά μπύρας στο μέγεθος του καρυδιού , ένα αυγό , αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη και τα ανακατεύω όλα μαζί. Αλεύρι περίπου ένα κιλό παρά μια  χούφτα.
Τα ζυμώνω και αφήνω την ζύμη περίπου μισή ώρα. Τη χωρίζω σε 10 μπαλάκια και τ’ ανοίγω σε στρογγυλό φύλλο.  Το χωρίζω σε σταυρό. Τυλάμε σε κρουασάν το κάθε τρίγωνο που βγαίνει. Βάζομε σε αβουτύρωτο ταψί χωρίς να τα αυγώσομε και στο ταψί σκορπάμε ένα βιτάμ και φουρνίζομε.

Μπουγάτσα (2)
Μισό κιλό φύλλα , ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό , ένα κιλό γάλα, ένα βιτάμ, μια κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο. Ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, κανέλα , γαρύφαλλα στα φύλλα, βανίλια , άχνη ζάχαρη.
Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη ώσπου να πήξει ελαφριά. Κατεβάζομε. Ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο, βανίλια. Όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε τα αυγά. Ετοιμάζομε τα φύλλα. Κάθε φύλλο , βούτυρο, κανέλα, γαρύφαλλο. Στη μέση την γέμιση. Από πάνω τα  υπόλοιπα φύλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μια ώρα περίπου. Χαράζομε και μετά το ψήσιμο πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.

Λαδοκούλουρα
Δύο νεροπότηρα λάδι ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο ένα κουταλάκι κανέλα , ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι σόδα , ένα μπέικι, αλεύρι , ένα κιλό και κάτι , μαλακό εκατό γραμμάρια σουσάμι.
Λάδι με ζάχαρη να χτυπηθούν καλά μετά κανελογαρύφαλα, μετά πορτοκαλόζουμο , σόδα στον χυμό διαλύομε ενός λεμονιού μπέικι με αλεύρι, σουσάμι. Ψήνομε στους 200 βαθμούς.

Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα
Μισό κιλό φυτίνη, τέσσερα αυγά, δύο ποτήρια ζάχαρη, 1 μπείκι, μια βανίλια και λίγο κονιάκ , ένα πακέτο αλεύρι μαλακό,  μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι σας αρέσει.
Δουλεύομε την φυτίνη με την ζάχαρη καλά, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ρίχνομε τους κρόκους πρώτα στο βούτυρο με τη ζάχαρη εν συνεχεία τη μαρέγκα, το κονιάκ, τη βανίλια και σιγά – σιγά αλεύρι με μπέικι. Η ζύμη κανονική. Όταν ψηθούν κα κρυώσουν βάζομε λίγη μαρμελάδα και κολλάμε δύο – δύο. Όσα πρόκειται να καταναλώσομε βάζομε μαρμελάδα. Τ’ άλλα τα φυλάμε και τους την βάζομε όταν πρόκειται να κεράσομε γιατί μαλακώνουν όταν μείνουν απ’ την υγρασία της μαρμελάδας.

Κρασοκούλουρα
Τρία νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο κρασί, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δύο μπέικι δύο κουταλάκια σόδα σε χυμό λεμονιού, μισό κρασοπότηρο κονιάκ, ένα  νεροπότηρο σουσάμι αλεύρι όσο σηκώσουν.

Κέικ ζουμερό
Οκτώ αυγά, ένα βιτάμ, 250 γραμμ. ζάχαρη, 250 γραμμ. αλεύρι , δύο βανίλιες, 250 γραμμ. κουβερτούρα, μπέικι όσο πιάσει το μαχαίρι.
Βάζομε σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά το βιτάμ τη ζάχαρη και την κουβερτούρα. Μετά προσθέτομε τους κρόκους έναν – έναν και την βανίλια όταν ανακατευτούν καλά τα κατεβάζομε απ’ την φωτιά και προσθέτομε την μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι. Στο αλεύρι το μπέικι, τελειώνομε με μαρέγκα. Τα ψήνομε ένα τέταρτο στους 300 βαθμούς γιατί μέσα πρέπει να μείνει υγρό.

Κουλουράκια
1 κρόκο αυγού, 1 φλιτζάνα ζάχαρη, μισή φλιτζάνα γάλα, ένα βιτάμ, 1 μπέικι, 2-3 βανίλιες όσο αλεύρι σηκώσουν τα αλείφουμε με το άσπρο του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ