15.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σάμαλη
Υλικά: Τρία τέταρτα κούπας σιμιγδάλι χοντρό αλατίνη, μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα ένα κουταλάκι μπέικι, μαστίχα, βανίλια.
Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μια κούπα νερό.
Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη ρίχνω ένα – ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι ανακατεμένο και το μπέικι και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μίγμα. Αρωματίζω με τα  μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψί Νο 23. Βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι. Βγάζω το γλυκό το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω στο φούρνο οκτώ λεπτά.

Σάμαλη (2)
Δύο φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμιση φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι πορτοκάλι, ένα  κουταλάκι αμμωνία, ένα  κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι , ένα κουταλάκι μαστίχα. Ανακατεύω τα σιμιγδάλια πορτοκαλόζουμο με τη ζάχαρη τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, την αμμωνία με μισό νερό, σόδα μα το υπόλοιπο ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ταψί Νο 32 ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με καυτό σιρόπι (τρία φλιτζάνια ζάχαρη δύο νερό).

Παγωτό καραμέλα
Δύο γάλατα εβαπορέ, ένα light και ένα πλήρες. Το ανοίγω τελείως και πετώ τα καπάκια. Τα βάζω κατάψυξη 6 ώρες. Δύο κούπες ζάχαρη, μια Ermol, 3 βανίλιες , λίγο αμαρέτι. Όλα τα χτυπώ δυνατά 10 λεπτά. Τα αμύγδαλα τα καραμελώνομε ως εξής: Δύο κούπες ζάχαρη μιάμιση κούπα αμύγδαλα αξεφλούδιστα λίγο στο φούρνο και μετά στην καραμέλα. Τα σπάω, κομμάτια και τα ρίχνω στο παγωτό.

Χυλοπίτες
Πέντε αυγά στο κιλό το αλεύρι, δύο κουταλιές στακοβούτυρο και αλάτι. Και όσο γάλα φρέσκο να βρείτε, πρόβειο ή κατσικίσιο) σηκώσει για να γίνει ζύμη προς το σκληρό που ν’ ανοίγεται στη μηχανή. Ανοίγομε τις λωρίδες τις τοποθετούμε σε τραπεζομάντηλα ελαφρά να στεγνώσουν χωρίς να ξεραθούν. Μετά τα κόβομε περίπου μια παλάμη τις λωρίδες τις περνάμε στη μηχανή όπου θέλομε ή στο χοντρό ή στο ψιλό την αφήνομε απλωμένη σε σκιά μέσα στο σπίτι  1-2 μέρες να ξεραθεί. Την φυλάμε και την μαγειρεύομε.

Ξυνόχοντρος
Αφήνομε το γάλα (φρέσκο κατευθείαν από κατσικούλα ή προβατινούλα, έχομε ακόμα στα χωριά, δεν τους βάλανε τεκμήριο), δύο 24ωρα εκτός ψυγείου άβραστο για να ξινίσει και να υποστεί ζύμωση. Βάζομε 4 κιλά γάλα μισό κιλό χόνδρο (στάρι σπασμένο) λίγο αλάτι, και βράζομε μέχρι να γυρίσει όπως ο χαλβάς. Τον τρώμε φρέσκο μια δύο μέρες στο ψυγείο ή τον  ξεραίνομε στον ήλιο σκεπασμένο μ’ ένα τούλι ψιλό και τον ψήνομε τον  χειμώνα με χοχλιούς και τώρα με πατάτες και μελιτζάνες.

Κολοκυθοκεφτέδες
Ένα κιλό κολοκύθια , μισό κιλό πατάτες, ένα κιλό κρεμμύδια, τρία αυγά, ένα ποτήρι τυρί τριμμένο , λίγο αλάτι. Βράζομε τα κολοκύθια τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα σουρώνουμε. Τα ζυμώνομε με τα αυγά το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί και πλάθομε τους κεφτέδες. Αν δεν πλάθονται προσθέτομε φρυγανιά τριμμένη. Του αλευρώνομε και τηγανίζομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ