Σύκο μαρμελάδα
Παίρνουμε σύκα ώριμα με καθαρά φλούδια χωρίς μαυριλάδια. Τα πλένομε καλά – καλά, τα κόβομε κομματάκια με τα φλούδια μαζί, βάζομε τρία μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη και λίγο νερό όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα φλούδια.
Ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυρίσει και να βγάλει το «γυαλί» της.
2ος τρόπος: Ξεφλουδίζομε τα σύκα και τρία μέρη σύκα ένα ζάχαρη και καθόλου νερό.
Είναι πολύ ωραία μαρμελάδα.

 Mουσταλευριά
Πολύ ωραία!
Παίρνουμε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνουμε μέσα στάχτη καθαρή χωρίς καρβουνάκια.
Περίπου 17 κιλά μούστος, ένα κιλό στάχτη,
Τον αφήνουμε με την στάχτη πέντε- έξι ώρες. Τον βάζουμε στη φωτιά και ξαφρίζουμε μόνο μια φορά. Τον ανακατώνουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Τον βράζουμε μέχρι να γλυκάνει
Δοκιμάζουμε να είναι γλυκός χωρίς να μας λιγομαριάζει. Τον σουρώνουμε σε τρυπητό με τουλπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξανασουρώνουμε σε τρυπητό με βαμβάκι.
Μετράμε πέντε μέρη μούστο, ένα μέρος αλεύρι.
Μέσα στο τσικάλι με τον μετρημένο μούστο βάζουμε το τρυπητό και μέσα στο τρυπητό το μετρημένο αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε το αλεύρι. Ο μούστος πρέπει να είναι εντελώς κρύος για να διαλυθεί το αλεύρι χωρίς να βωλιάσει. Όταν διαλυθεί ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι απ’ το τρυπητό μέσα στον μούστο. Τον ψήνουμε μέχρι να δέσει. Δύο τρεις βράσεις πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γεμάτη κανέλλα, μια κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, ένα κουταλάκι του τσαγιού κύμινο φρεσκοτριμμένο, μια κουταλιά κοφτή της σούπας μαστίχα Χίου.
Μια βράση πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα ένα κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στην μέση και καβουρντισμένα και μισό κιλό καρύδια χοντροκομμένα.
Πασπαλίζουμε τις πιατέλες και τα πιάτα στον πάτο με ελάχιστο πιπέρι, κανέλα και σισάμι. Ρίχνουμε την μουσταλευριά πασπαλίζουμε με κανέλλα και σισάμι.

Μουσταλευριά (2)
Μούστος, αλεύρι, καρύδια, κανέλα. Βάζουμε τον μούστο να βράσει. Μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε χώμα άσπρο τυλιγμένο σε βαμβακερό άσπρο πανί. Ξαφρίζουμε τον μούστο περίπου για δέκα λεπτά. Μετά τον περνάμε από τουλπάνι. Στη συνέχεια τον βράζουμε να γλυκάνει αρκετά αλλά όχι να γίνει σιρόπι. Τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Για τέσσερα φλιτζάνια μούστο ένα φλιτζάνι αλεύρι. Τη σερβίρουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές στην Κίσσαμο, μετά από κατολίσθηση που…

14 mins ago

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το βράδυ σε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,…

15 mins ago

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει τέλος και δεν άφηνε σε ησυχία…

17 mins ago

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι στην Μ. Βρετανία, ωστόσο αποφάσισαν τον…

20 mins ago

Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών στα Χανιά – Ένα μεγάλο σπίτι μακριά από τη βία

Η ιστορία ξεκινάει το 2014… όταν εκείνη την εποχή, αν και ακομη σύμφωνα με τους…

21 mins ago

Εκατοντάδες στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρι στις Βρύσες την Κυριακή των Βαΐων | Φωτός

Έχουμε πλέον εισέλθει στην τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα και στις Βρύσες, όπως έχει καθιερωθεί,…

21 mins ago

This website uses cookies.