30.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα
Μισό κιλό φυτίνη, τέσσερα αυγά, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα μπέικι , μια βανίλια και λίγο κονιάκ, ένα πακέτο αλεύρι μαλακό, μαρμελάδα βερίκοκο.
Δουλεύουμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη καλά, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους πρώτα στο βούτυρο με τη ζάχαρη, εν συνεχεία τη μαρέγκα το κονιάκ, τη βανίλια και σιγά – σιγά αλεύρι με μπέικι.
Η ζύμη κανονική. Όταν ψηθούν και κρυώσουν βάζουμε λίγη μαρμελάδα και κολλάμε δύο – δύο.

Αμυγδαλωτά με κρόκους
Μία οκά αμύγδαλα (1.280 γραμμ.), 120 δράμια (156 γραμμ.) ζάχαρη, 12 κρόκοι, όψη λεμονιού.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Μετά ρίχνουμε τα αμύγδαλα αλεσμένα, τα ζυμώνουμε και τα κόβουμε με φορμάκια. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα όπου έχουμε στρώσει πρώτα ένα λαδόχαρτο. Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα βουτάμε στο ανθόνερο. Μετά τα βάζουμε σε μια πιατέλα να στραγγίσουν λίγο και τα κουκουλώνουμε με άχνη. Τα βάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε σε αέρα. Την επομένη τα ξαναπερνάμε από την άχνη χωρίς ανθόνερο.

Αμυγδαλωτά με ασπράδια
1280 αμύγδαλα, 1280 γραμμ. ζάχαρη, 12 ασπράδια.
Ασπρίζουμε στεγνώνουμε και αλέθουμε τα αμύγδαλα. Πέρνομε από αυτά λίγα – λίγα και τα κοπανίζουμε με λίγη ζάχαρη. Όταν τελειώσουν ζάχαρη και αμύγδαλα τα αφήνουμε γύρω στις 7 ώρες. Μετά χτυπάμε τα ασπράδια σφικτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αμύγδαλα μέχρι να δούμε ότι πλάθονται. Ίσως να μην σηκώσει όλα τα ασπράδια αν είναι μεγάλα τα αυγά. Για άρωμα χρησιμοποιούμε όψη λεμονιού. Τα πλάθουμε περίπου σαν καρύδι τα βάζουμε σε λαδόκολλα κολλάμε ένα αμύγδαλο και φουρνίζουμε.

Μπισκότα
1300 γραμμ. αλεύρι, δύο αυγά ολόκληρα και δύο κρόκους, 640 γραμμάρια φυτίνη, 320 γραμμ. ζάχαρη άχνη, λίγο κονιάκ ένα φλιτζάνι, γαρνίρετε με βανίλια ή αμύγδαλα.
Χτυπάμε πολύ καλά την φυτίνη με την ζάχαρη ρίχνομε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπούμε για λίγο προσθέτουμε το κονιάκ και τέλος το αλεύρι. Κόβομε τα μπισκότα σε διάφορα σχέδια. Σε αυτά που θα βάλομε από πάνω αμύγδαλα το αλείφομε με ασπράδι αυγού. Αν θέλομε να βάλομε βανίλια την διαλύομε σε μπαιν μαρί και με οδοντογλυφίδα παίρνομε λίγη – λίγη βανίλια και κάνομε σχέδια.

Μαργαρίτες
640 γραμμ. βούτυρο, 12 κρόκους, 480 γραμμ. ζάχαρη, ένα κιλό αλεύρι βανίλια.
Χτυπούμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη προσθέτουμε τους κρόκους και την βανίλια. Χτυπούμε λίγο ακόμη τα υλικά και τέλος βάζομε το αλεύρι. Τις πλάθουμε σαν μικρά καρύδια και από πάνω βάζομε ή αμύγδαλα χονδροκομμένα και ασπρισμένα ή κερασάκι.

Μπισκότα με κουάκερ
Ένα μεγάλο βιτάμ, μια φλιτζάνια ζάχαρη, μια φλιτζάνα αλεύρι, μια φλιτζάνα κουάκερ, τρία αυγά, ένα γάλα ζαχαρούχο, δύο κουβερτούρες.
Χτυπάμε καλά το βιτάμ με την ζάχαρη προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα στην συνέχεια το κουάκερ και τέλος το ζαχαρούχο γάλα.
Το ψήνομε σε μέτριο φούρνο όπως τα κέικ. Όταν το βγάλομε από τον φούρνο και ενώ είναι χλιαρό ρίχνομε λιωμένη σε μπαιν μαρί κουβερτούρα. Όταν κρυώσει κάπως το κόβομε σε στενόμακρα κομμάτια. Πιο πολύ μοιάζει με παστάκι.

Παξιμαδάκια
Μια φλιτζάνα ραφινέ, τρία αυγά, μια φλιτζάνα καρύδια χονδροκομμένα, τέσσερα φλιτζάνια αλεύρι, μισή φλιτζάνα ζάχαρη, δύο κουταλάκια μπέικι, άρωμα βανίλια.
Το μείγμα μαλακό. Κάνομε πέντε μπαστούνια τα χαράζομε στο μέγεθος που θέλουμε, τα ψήνομε κανονικά. Τα κόβομε εντελώς και τα παξιμαδιάζομε κατόπιν στους 70 βαθμούς.

Κουλουράκια
Ένα κρόκο αυγού, μια φλιτζάνα ζάχαρη, μισή φλιτζάνα γάλα, ένα βιτάμ, ένα μπέικι,2 -3 βανίλιες όσο αλεύρι σηκώσουν. Το αλείφουμε με ασπράδι, ψήνομε.

Κρασοκούλουρα (πολύ ωραία)
Τρία νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο κρασί, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δύο μπέικι, δύο κουταλάκια σόδα σε χυμό λεμονιού, διαλύομε μισό κρασοπότηρο κονιάκ ένα νεροπότηρο σουσάμι, αλεύρι όσο σηκώσουν.

Μπισκότα με φουντούκι
Μια φλιτζάνα τσαγιού φουντούκια ωμά κοπανισμένα, τρία τέταρτα φλιτζάνας ζάχαρη, μισό βιτάμ, αλεύρι όσο πάρει 200 βαθμούς ψήσιμο για 20 λεπτά.

Γκιουζελμέδες του κυρ Νίκου
Αλεύρι άνθος μπλε, μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι, μισό φλιτζάνι του καφέ ξύδι και αλάτι, 600 γραμμ. χλιαρό νερό.
Φτιάχνω τη ζύμη και την αφήνω περίπου τρεις ώρες σκεπασμένη. Εν τω μεταξύ ετοιμάζω μισό κιλό τυρί άσπρο και μισό κιλό μυζήθρα. Tα ανακατεύω με μισό κιλό γάλα, τέσσερις κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό, πέντε αυγά, χλιαρώνω το γάλα ρίχνω το σιμιγδάλι και τα χτυπημένα αυγά και τα ανακατεύω μέχρι να πήξει λίγο. Τα αποσύρω από την φωτιά και βάζω την μυζήθρα και μετά το τυρί κομμένο σε πολύ λεπτά κομματάκια, κόβω την ζύμη σε δέκα τεμάχια και τα ανοίγω σε πολύ λεπτό φύλλο. Το αλείφω με το λιωμένο βιτάμ (ένα βιτάμ και όχι πολύ λιωμένο σαν κουρκούτι). Όταν τυλίξω τα φύλλα, τα τρυπάω με πιρούνι σε διάφοαρα σημεία και ψήσιμο στους 150 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου. (Τα φύλλα τα τυλίγουμε ρολό και τα γυρνάμε γύρω κοχλία. Τοποθετούμε στο ταψί το ένα κοχλία δίπλα στον άλλο).

Α.Κ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ