Σαλάτα με καλαμπόκι
Περνούμε μανιτάρια τα σοτάρομε και ψήνομε βράζομε ρύζι με κρεατόζουμο ή Knor, το ρίχνουμε μέσα στα μανιτάρια και ρίχνομε και ένα κουτί καλαμπόκι ψήνονται λίγο (τα ‘χομε αλατοπιπερώσει) και είναι έτοιμη.
Κρέπες
2 φλιτζάνια γάλα, 1 φλιτζάνα τυρί τριμμένο, 1 φλιτζάνα αλεύρι , 3 αυγά ολόκληρα, 1 κουταλιά σούπας κορν φλάο, λίγο πιπέρι, αλάτι.
Χαλβάς Φαρσάλων
1 ποτήρι ραφινέ, 2 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό, 1 νεσεστέ.
Βάζομε το λάδι με την ζάχαρη στην κατσαρόλα να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Βάζομε σε λεκανίτσα το νερό με το νεσεστέ και το ρίχνομε στην κατσαρόλα και το ανακατεύομε μέχρι να βγάλει το λάδι του.
Διάφορες ζύμες για πίτες
Για πίτα και για πίτσα:
Μία (1) φαρίνα, ένα (1) κεσέ γιαούρτι στραγγιστό, ένα (1) κρασοπότηρο λάδι ραφινέ, λίγο αλάτι και ένα (1) κρασοπότηρο χλιαρό νερό περίπου για μαλακή ζύμη.
Αφήνομε μία ώρα. Είναι για μεγάλο ταψί. Σε μικρότερο αφαιρούμε ένα μέρος για να μην γίνει πολύ παχύ το φύλλο.
Ζύμη για φύλλο καλιτσουνιών:
Μισό κιλό ( ½ ) αλεύρι, ένα (1) φλιτζάνι νερό, μια (1) κουταλιά σούπας τσικουδιά, αλάτι, τέσσερις (4) κουταλιές σούπας λάδι. Αφήνομε σκεπασμένη τη ζύμη μισή ώρα.
Ζύμη για τυροπιτάκια:
Ένα (1) ποτήρι λάδι, ένα (1) ποτήρι φυτίνη, ένα (1) ποτήρι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, λίγο αλάτι, δύο (2) μπέικη, ένα (1) κιλό αλεύρι.
Άλλη ζύμη για κρεατόπιτες κ.λ.π.
Ένα (1) κιλό αλεύρι κοινό και μία (1) χούφτα φαρινάπ, μαγιά φρέσκια στη μύτη του μαχαιριού, ένα (1) κεσέ βούτυρο λιωμένο, ένα (1) κεσέ γιαούρτι, μπύρα ποτό διαλύομε τη μαγιά και κάνουμε ζυμάρι. Αμέσως το ανοίγομε. Δεν το αφήνομε να φουσκώσει να γίνει ψωμί. Και αμέσως βάζομε στο φούρνο.
Παραδοσιακή ζύμη για πασχαλινά καλιτσούνια και κρεατότουρτες
Κρατάμε το κρεατόζουμο από το κρέας που βράζομε για τις κρεατότουρτες. Το κρέας πρέπει να είναι άριστο, αρνάκι θηλυκό να μη μυρίζει.
Βάζομε αλάτι στο αλεύρι και ζυμώνομε με το κρεατόζουμο ζυμάρι μαλακό. Ανοίγομε φύλλο χονδρούτσικο.
Α.Κ.