15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Γκιουρμπαστή
Υλικά: Κρέας ζυγούρι ή μοσχάρι, τυρί (γραβιέρα και κεφαλοτύρι) σκόρδο, μπαχάρι, αλάτι.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το τυρί σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνομε το κρέας και προσθέτομε το μπαχάρι. Ανακατεύουμε το κρέας με τα τυριά και προσθέτομε λίγο λάδι. Τα τυλίγομε όλα μαζί σφιχτά σε λαδόκολλα και από έξω με εφημερίδα. Το βάζομε στο ταψί και τα ψήνομε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.

Στάκα
Υλικά: Μισό κιλό στάκα, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι , μισό ποτηράκι γάλα.
Βάζουμε τη στάκα σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει, όχι να βράσει. Εν τω μεταξύ λιώνουμε το αλεύρι στο γάλα και το περνάμε από σουρωτήρι. Ρίχνουμε το γάλα με το αλεύρι στη στάκα και ανακατεύομε συνεχώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγάλει το βούτυρο. Τη σερβίρομε αν θέλομε με τηγανιτά αυγά.

Οματιές χοιρινές
Έντερα γουρουνιού και συκωταριά, σπλήνα, νεφρά, 2 κούπες περίπου ρύζι, 1 κούπα σταφίδες, κύμινο, αλάτι, πιπέρι. Λεμόνι ή νεράντζι.
Αφού πλυθούν τα έντερα τα βάζομε στο νεράντζι ή στο λεμόνι για 12 ώρες. Βράζομε το συκώτι, φλέμονα, σπλήνα, νεφρά μέχρι να ψηθούν καλά. Μετά τα κόβομε σε πολύ μικρά κομματάκια, βάζομε το ρύζι τις σταφίδες, το κύμινο, το πιπέρι και το αλάτι και τα ανακατεύομε. Τα έντερα είναι κομμένα περίπου 30 πόντοι. Βάζομε τη γέμιση όχι καλά γεμάτα τα έντερα. Τα δένομε στις άκριες. Στη συνέχεια τα βράζομε με πολύ νερό μέχρι να ψηθούν. Εν τω μεταξύ τα τρυπάμε με πηρούνι κατά διαστήματα για να μην σκάσουν. Τα στραγγίζομε και τα αφήνομε να κρυώσουν. Τα κόβομε σε μερίδες.

Μηλόπιτα
6-7 ξυνόμηλα, τρία τέταρτα απ’ το μεγάλο βιτάμ, δύο φλυτζάνια ζάχαρη, μια φλυτζάνα αλεύρι, ενάμιση κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι μπέικι, ένα ποτηράκι κονιάκ, τέσσερα αυγά.
Τρίβουμε το βιτάμ με το μισό φλυτζάνι τη ζάχαρη. Έχουμε καθαρίσει τα μήλα και τα κόβομε σε ροδέλες. Απλώνουμε το βιτάμ στο ταψί και μετά βάζομε τα μήλα στο ταψί και τα πασπαλίζομε με το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι ζάχαρη και κανέλα. Εν τω μεταξύ έχομε χτυπήσει τα αυγά, το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μπέικι και τα ρίχνομε από πάνω. Την ψήνομε σε φούρνο 150 βαθμών μιάμιση ώρα περίπου. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την γυρίζομε σε μια πιατέλα και πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ