Μοσχάρι με μπαρμπουνοφασόλες φρέσκες και κολοκυθάκια
(παραδοσιακό Χανιώτικο)
Κόβομε το μοσχάρι χοντρές μπουκιές το βάζομε στο τσικάλι με μια φλιτζάνα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Το τσιγαρίζομε ελαφρά. Ρίχνομε μερικές σκελίδες σκόρδο και κόβομε ένα κρεμμύδι. Τ’ αφήνομε να μυρίσουν. Σβήνομε με κρασί μαύρο. Ψιλοκόβομε μετά από λίγο μια ντομάτα. Αφήνομε να βγάλει τα υγρά της και διαλύομε σε λίγο νερό μια κουταλιά ντοματοπελτέ. Κόβομε ένα μάτσο (αν είναι μεγάλο το μάτσο, βάζομε το μισό) μαϊντανό. Αφήνομε να ψηθούν λίγο. Έχομε εν τω μεταξύ ξεσποριάσει τις φασόλες. Αν είναι δροσερές κάποιες τις αφήνομε με τα φλούδια. Τις κόβομε στη μέση και τις πελεκούμε και απ’ την μια μεριά και απ’ την άλλη για να μην έχουν ίνες. Κόβομε τα κολοκύθια στα δύο ή στα τέσσερα. Τα ρίχνομε όλα μέσα στο κρέας. Προηγουμένως έχομε αλατίσει μπαρμπούνες και κολοκύθια. Τα ψήνομε σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί βάζομε από λίγο νερό. Όταν έχουν ψηθεί κρέας – φασόλια κολοκύθια κοιτάμε να ‘χει δέσει η σάλτσα να μην είναι νερουλή και κατεβάζομε. Πολύ νόστιμο.
Ροφός – Σφυρίδα ή για πιο οικονομικό, σάρπες πελαγίσιες με μπάμιες:
(Παραδοσιακό Χανιώτικο)
Πλένομε το ψάρι, το κόβομε κομμάτια, αν είναι σάρπες τις βάζομε ολόκληρες. Αλατοπιπερώνομε. Τις βάζομε στο ταψί. Προσθέτομε μια φλιτζάνα λάδι, αρκετά κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα, 5-6 κρεμμύδια φρέσκα χοντροκομμένα αρκετές σκελίδες σκόρδο ένα μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο μερικές ντομάτες τριμμένες στον ξύστη. Λίγο πελτέ ντομάτας διαλυμένο. Αφήνομε να ψηθούν. Αν το ψάρι είναι χοντρό χρειάζεται λίγο νερό. Προς το τέλος έχομε μαράνει τις μπάμιες στο τηγάνι και τις ρίχνομε στο ταψί και ψήνονται όλα μαζί. Όταν η σάλτσα τους έχει δέσει βγάζομε απ’ τον φούρνο.
Α. Κ.