13.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κοτόπουλο με μπύρα

Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το βάζω στο ταψί με το λάδι, ρίγανη, πιπέρι και ένα μπουκάλι μπύρα.

Γαύρος

Τον καθαρίζω τραβώντας από το κεφάλι το κόκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένω ελαφρώς και στραγγίζω. Μετά βάζω σ’ ένα πιάτο σκόρδο και ένα ματσάκι μαϊντανό. Αραδιάζω γύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω , αλάτι, μαϊντανό, σκόρδο σε σειρές και αφού τελειώσω σκεπάζω μόνο με ξύδι και στο ψυγείο. Εναλλακτικά και λίγο καρότο σε φέτες, μια πιπεριά και λίγο λάδι από πάνω.

Γαύρος με φρέσκο κρεμμυδάκι

Για ενάμιση κιλό γαύρο δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα κρεμμύδι μεγάλο ξερό,  ρίγανη, αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι. Τσιγαρίζω κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως αραδιάζω τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσεις λίγο ο γαύρος ρίχνω δύο λεμόνια και το σκεπάζω για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαλαρή φωτιά.

Τορτίλιες

Κόβω πατάτες σε κύβους

Καυτό λάδι και τις τηγανίζω

Κόβω κρεμμύδι , μαϊντανό, πιπεριά πράσινη και κόκκινη. Μόλις ροδίσουν λίγο οι πατάτες, τα ρίχνω στις πατάτες και τα ροδίζω ελαφρώς. Σ’ ένα μπολ κτυπάω 6-8 αυγά , τρεις με τέσσερις φέτες κασέρι κομμένο και τυρί άσπρο και λίγο λάδι από τις πατάτες. Χαμηλώνω την φωτιά στο ένα, ρίχνω αυγά και όταν ψηθούν από την μια πλευρά μ’ ένα πιάτο το γυρνάω από την άλλη.

Σαρλότ μήλου

Μπισκότα σαβαγιάρ , ένα κιλό μήλα, τρία φύλλα ζελατίνης, τέσσερις κουταλιές ζάχαρη, λίγο γλυκό κρασί άσπρο. Ξεφλουδίζω τα μήλα, κόβω σε φέτες, βράζω με το χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσουν και τις περνάω από μίξερ να γίνουν χυλός. Όσο είναι ζεστά προσθέτω την ζελατίνη που έχω διαλύσει σε κρύο νερό, το κρασί και την ζάχαρη. Στρώνω μια φόρμα για Σαρλότ με τα μπισκότα (πάτος και τοιχώματα) και γεμίζω μέχρι επάνω που τελειώνω το μπισκότο με πουρέ.

Αφήνω στο ψυγείο να πήξει και επαναλαμβάνω μια φορά ακόμη (μπισκότα κάτω και στο πλάι και στο πάνω τους , πουρέ μήλου)

Στρούντελ μήλου

Για τη ζύμη; Τριακόσια πενήντα γραμ. άσπρο αλεύρι , 50 γραμμάρια βούτυρο, ένα αυγό, λίγο αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη. Γέμιση ένα κιλό μήλα, 120 γραμ σταφίδα, 25 γραμμάρια κουκουνάρι, δύο κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη, κανέλλα γαρύφαλλο σε σκόνη και ξύσμα λεμονιού.

Βάζω σε μια λεκανίτσα , τριακόσια γραμμάρια αλεύρι, ζάχαρη και λίγο αλάτι σε σχήμα λοφίσκου. Στο κέντρο ανοίγω ένα βαθούλωμα που αδειάζω το αυγό και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνω βάζοντας το απαραίτητο νερό, δουλεύοντας το μείγμα για δέκα λεπτά να αποκτήσει ελαστικότητα κάνω μια μπάλα το ζυμάρι, το σκεπάζω και το αφήνω σε χλιαρό χώρο μια ώρα. Ξεφλουδίζω τα μήλα και τα κόβω σε πολύ λεπτές φέτες.

Το βάζω σε μπολ με σταφίδα κουκουνάρια ή καρύδια το ξύσμα κανέλλα, γαρύφαλλο. Αφήνω το μείγμα για τριάντα λεπτά. Ανοίγω τη ζύμη σ’ ένα λεπτό τετράγωνο σχήμα. Πασπαλίζω με την ψίχα που έχει ροδίσει στο βούτυρο. Αδειάζω στο φύλλο την γέμιση και τυλίγω το φύλλο σε ρολό. Αλείφω το στρούντελ με βούτυρο βάζω σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς για μια ώρα. Σερβίρω κρύο πασπαλισμένο με άχνη.

Κοτόπουλο με πατάτες

Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά από το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι και πιπέρι, μέσα στην κότα σκόρδο και κεφαλοτύρι την αλείφω με μαγιονέζα και ψήσιμο στη γάστρα χωρίς λάδι και νερό.

Σαλάτα ρεπάνι

Ρεπάνι άσπρο τριμμένο, ξυνόμηλα ψιλοκομμένα και χοντροκομμένα καρύδια. Περιχύνω με σάλτσα από μουστάρδα λεμόνι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και λάδι.

Κέικ κανέλας

Μισό βιτάμ τρία αυγά, τρία κουταλάκια μπέικι, τρία κουταλάκια κανέλλα, μια φλυτζάνα γάλα , εκατό γραμ. καρύδια, δυόμισι φλιτζάνα αλεύρι.

Σάμαλη πολίτικο

Τρία τέταρτα κούπας σιμιγδάλι Αλλατίνη, μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, ένα κουταλάκι μπέικι, μαστίχα , βανίλια.

Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μια κούπα νερό. Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη, ρίχνω ένα- ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι ανακατεμένα και το μπέικη και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μίγμα. Αρωματίζω με τα μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψί Νο 23 . Βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι. Βγάζω το γλυκό το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι, βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω σε φούρνο οκτώ λεπτά.

Σάμαλη (2)

Δύο φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμιση φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι  πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικη μισό κουταλάκι μαστίχα.

Ανακατεύω το σιμιγδάλι, το πορτοκαλόζουμo με τη ζάχαρη, τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, την αμμωνία με μισό νερό, σόδα με το υπόλοιπο ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ένα ταψί Νο 32 ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω, το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με καυτό σιρόπι (τρία φλυτζάνια ζάχαρη, δύο νερό).

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Πανελλαδικό μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών για κλείσιμο των κρεοπωλείων...

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...