21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κολοκυθόπιτα στριφτή με γλυκοκολοκύθα
Ξύνουμε την κολοκύθα αφού προηγουμένως της έχουμε αφαιρέσει τον εξωτερικό φλοιό και την έχουμε καθαρίσει. Τη αλατίζουμε και την βάζουμε από βραδύς σε σουρωτό. Την στύβουμε καλά προσθέτουμε αρκετά τριμμένα κρεμμύδια ξερά, δυόσμο, ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι, μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί.
Ανοίγουμε φύλλο με αλεύρι, αλάτι, λίγο λάδι σε στενόμακρες λωρίδες.
Βάζουμε κατά μήκος της λωρίδας γέμιση και κλείνουμε σε ρολό. Τοποθετούμε σε ταψί τυλίγοντας γύρω – γύρω στο ταψί σαν σαλίγκαρος. Στο σημείο που τελειώνει η λωρίδα συνεχίζουμε με την άλλη έως ότου κλείσει το άνοιγμα και σχηματισθεί κοχλίας. Λαδώνουμε πολύ ελαφρά σισαμώνουμε και φουρνίζουμε.

Κολοκυθόπτια με γλυκοκολοκύθα
Θα κόψω την κολοκύθα, θα την βράσω να είναι όμως στητή, θα την καθαρίσω, θα την βάλω σε σουρωτό και με πιρούνι θα την λιώσω. Μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, δύο κουταλιές σούπας βούτυρο, οκτώ αυγά, δυόσμο και μια κουταλιά σούπας βούτυρο, οκτώ αυγά, δυόσμο και κουταλιά κορν – φλάο. Τα αυγά θα χτυπηθούν με κορν – φλάο. Ανακατεύουμε όλα μαζί σφολιάτα και το μίγμα.

Σπανακόπιτα
Ένα κιλό σπανάκι, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, 750 γραμμ. τριμμένη φέτα, πενήντα γραμμ. γραβιέρα τριμμένη, ένα γιαούρτι στραγγιστό ή 170 γρ. εβαπορέ γάλα αδιάλυτο, αλάτι, πιπέρι, φύλλο πάνω κάτω ως συνήθως.

Τυρόπιτα
Πέντε αυγά, ένα βιτάμ 250 γραμμ. μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φέτα, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο φλιτζάνες αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε το μπέικι, την φέτα τριμμένη, το βιτάμ λιωμένο το αλεύρι, ρίχνουμε στο ταψί και φουρνίζουμε.

Τυρόπιτα εύκολη
Πέντε αυγά, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο. Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα αφήνω μια ώρα περίπου. Παίρνω δύο φύλλα σφολιάτα, το ένα πάνω το άλλο κάτω.

Σπανακόπιτα (2)
Ενάμιση κιλό σπανάκι. Το πλένουμε, τ’ αφήνουμε να στραγγίσει και το ψιλοκόβουμε. Άνηθο, μάραθο, αλάτι και πιπέρι, λίγο λάδι στο σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι όλων των ειδών τυρί (μυζήθρα, φέτα, στάκα, μαλάκα, τυρί τοστ, τυρί τριμμένο), 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη, δύο αυγά χτυπημένα. Φύλλο – γέμιση – φύλλο – αυγό –  σισάμι.
Φύλλο: Ενάμιση κεσεδάκι γιαούρτι, ενάμιση βιτάμ, ένα αυγό, αλάτι, ενάμιση μπέικι σε λίγο αλεύρι και τα χτυπάμε στο μίξερ.
Όσο αλεύρι σηκώνει ( μπλε φαρίνα περίπου ένα πακέτο).

Τυρόπιτα
Υλικά: Τυρί φέτα, τυρί ρεγκάτο, τυρί ανθότυρο, 4 αυγά, 2 κρέμες γάλακτος, πιπέρι, φύλλο χοντρό, λίγο βιτάμ για επάλειψη.
Εκτέλεση: Αλείφουμε το ταψί με βιτάμ και στρώνουμε το φύλλο. Ρίχνουμε πρώτα την φέτα, την απλώνουμε, μετά απλώνουμε το ρεγκάτο, μετά τον ανθότυρο.
Κτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το πιπέρι και το απλώνουμε στη στρώση. Το στρώνουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Το αλείφουμε με βιτάμ. Προθερμαίνομε το φούρνο στους 150 βαθμούς, ψήνουμε 45 λεπτά.

Πίτα με κολοκυθολούλουδα
Ένα μπολ μεγάλο κολοκυθολούλουδα χοντροκομμένα, 8 αυγά, ½ κιλό και πλέον φέτα τυρί σκληρή τριμμένη στον τρίφτη ή καλύτερα λιωμένη με το πιρούνι, 4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος και λίγο λάδι, 10 φύλλα κρούστας, αρκετά (10 – 12) φύλλα δυόσμου, λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα λουλούδια, τον δυόσμο, το τυρί και τα αυγά χτυπημένα. Στρώνουμε τα φύλλα ως εξής:
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε το φύλλο και βάζουμε άλλο ένα. Ρίχνουμε λίγη γέμιση. Από πάνω στρώνουμε ένα φύλλο κατσαρό. Βουτυρώνουμε και ρίχνουμε λίγη γέμιση. Ξαναστρώνουμε ένα φύλλο πάλι κατσαρό, βουτυρώνουμε και ξαναρίχνουμε γέμιση.
Αφήνουμε και 2-3 φύλλα ίσια από πάνω τα οποία κι αυτά βουτυρώνουμε ανάμεσα. Από πάνω ψεκάζουμε λίγο νερό και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Φροντίζουμε να μαζέψουμε νοικοκυρεμένα τις γωνίες. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.
Σημείωση: α) Καλύτερα είναι τα χειροποίητα φύλλα ή τα 2 από κάτω και τα 2 από πάνω χειροποίητα.
Β) με την ίδια γέμιση γίνονται και τρίγωνα τηγανιτά ή στον φούρνο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...