16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κέικ κανέλας
Μισό βιτάμ, μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη, τρία αυγά, τρία κουταλάκια μπέικι, τρία κουταλάκια κανέλα, μια φλιτζάνα γάλα, εκατό γραμμάρια καρύδια, δυόμισι φλιτζάνια αλεύρι.

Σάμαλι πολίτικο
Υλικά: Τρία τέταρτα κούπας σιμιγδάλι χοντρό Αλλατίνη, μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, ένα κουταλάκι μπέικι, μασίχα, βανίλια.
Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μία κούπα νερό.
Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη, ρίχνω ένα – ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι ανακατεμένο και το μπέικι και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μίγμα. Αρωματίζω με τα μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψί 23cc. Βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι. Βγάζω το γλυκό, το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι, βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω στο φούρνο οκτώ λεπτά.

Σάμαλι (2)
Δύο φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμισι φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι, μισό κουταλάκι μαστίχα.
Ανακατεύω τα σιμιγδάλια, το πορτοκολάζουμο με τη ζάχαρη, τη μαστίχα, με λίγη ζάχαρη, την αμμωνία με μισό νερό, σόδα με το υπόλοιπο, ρίχνω και το μπέικι και ανακατεύω καλά, όλα μαζί σε ταψί Νο32 ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-48 λεπτά. Το κόβω το αφήνω να κρυώσει και μετά το περιχύνω με καυτό σιρόπι (τρία φλιτζάνια ζάχαρη, δύο νερό).

Σάμαλι (3)
2 κυπελλάκια γιαούρτι, 1 1/2 σιμιγδάλι ψιλό, 1κ χονδρό, 1 1/4 ζάχαρη, 1 κουτ. Μπέικι, 1 κουταλάκι σόδα, μαστίχα, 1 κούπα αμύγδαλο ψιλοκομμένο για γαρνιτούρα.
Σιρόπι: 2 1/2 ζάχαρη, 2 1/2 νερό λίγο λεμόνι φλούδα, 1 κουταλάκι χυμό.
Βάζω το γιαούρτι με την σόδα και τα ανακατώνω καλά, μετά ρίχνω το σιμιγδάλι το μπέικι το αμύγδαλο την μαστίχα τα ανακατώνω καλά και τα αφήνω 3-4 ώρες να ανέβουν. Μετά τα βάζω σε χαρτάκια ή φορμάκι όχι πολύ γεμάτα, τους βάζω ένα ολόκληρο αμύγδαλο άσπρο, τα ψήνω σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τα σιροπιάζω και τα ξαναβάζω για λίγο στον φούρνο.

Σάμαλι (πολύ ωραία) (4)
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό, 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό, 1 1/5 κούπα ζάχαρη, 1 κουταλάκι καφέ σόδα, 1 κουταλιά σούπας πέικιν πάουντερ, 1 1/2 γιαούρτι στραγγιστό (500 γραμ περίπου).
Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 2,5 ώρες περίπου. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι το χαράσσουμε και τοποθετούμε αμύγδαλα και το ψήνομε μέχρι να ροδίσει (40 περίπου λεπτά). Όταν το βγάλουμε το περιχύνομε με 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και μετά με το κρύο σιρόπι (1 1/2 νερό, 2 1/2 ζαχαρη και λεμόνι)

Σάμαλι (5)
Μισό γιαούρτι φάγε, μισό κιλό σιμιγδάλι χονδρό, ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο κουταλιές της σούπας ούζο, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
Τα ανακατεύομε όλα μαζί και ψήσιμο στους 180 βαθμούς. Σιροπιάζουμε.

Γαλακτομπούρεκο (1)
Δώδεκα ποτήρια γάλα, δέκα έξι κουταλιές σούπας κορν – φλάο, έξι κουταλιές σούπας σιμιγδάλι, εικοσιτέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρη, τέσσερα αυγά, φύλλο, βανίλιες.
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά αφού κρατήσουμε περίπου ένα νεροπότηρο. Στην κατσαρόλα που έχουμε στη φωτιά με το γάλα ρίχνουμε την ζάχαρη αφού κρατήσουμε τέσσερις κουταλιές. Χτυπάμε τα αυγά με τις τέσσερις κουταλιές εκεί μέσα διαλύουμε και το κορν φλάου και το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και το ένα ποτήρι γάλα που κρατήσαμε. Όταν το γάλα είναι πολύ καυτό και ετοιμάζεται να βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα αυγά και ανακατευθούμε γρήγορα να μην σβολιάσει. Το ξαναβράζουμε στην φωτιά κι όταν βράσει η κρέμα είναι έτοιμη. Έχουμε στρώσει 7 έως 8 φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα στο ταψί, ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω οκτώ φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Το χαράζουμε επιφανειακά χωρίς να αγγίξουμε την κρέμα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσει. Έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει σιρόπι με τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό. Σιρόπι εντελώς κρύο το γλυκό μόλις το βγάλουμε.

Γαλακτομπούρεκο (2)
Οκτώ ποτήρια γάλα, ένα κουτί κορν φλάου, βανίλια, ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ή δύο αυγά. Δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, λίγο λεμόνι, ανθόνερο.
Εκτέλεση, όπως το Γαλακτομπούρεκο (1)

Γαλακτομπούρεκο (3)
πολύ ωραίο
Έξι νεροπότηρα γάλα, ένα και ένα τέταρτο νεροπότηρο ζάχαρη, τρία ή τέσσερα αυγά, μία κουταλιά βιτάμ, ενάμιση κρασποπότηρο άνθος αραβοσίτου βανίλια.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγο ανθόνερο.
Κρέμα: Ζάχαρη μέσα στο γάλα. Με λίγο γάλα θα ανακατέψω άνθος αραβοσίτου και θα το ρίξω στο γάλα. Θα ρίξω τα αυγά χτυπημένα. Όταν πήξει η κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα αποσύρουμε από τη φωτιά. Έχουμε ρίξει και το βούτυρο. Το σιρόπι εντελώς κρύο, το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο σιροπιάζεται. 8 φύλλα κάτω βουτυρωμένα ένα – ένα και φύλλα πάνω.

Γαλακτομπούρεκο
Δυο οκάδες (1300 γρ η οκά) γάλα φρέσκο, μια οκά ζάχαρη, οκτώ αυγά ολόκληρα πενήντα δράμια (65 γραμμάρια) βούτυρο μέσα εκατό δράμια (130 γραμμάρια) σιμιγδάλι, δύο βανίλιες, μισή οκά φύλλο, 50 δράμια βούτυρο για βουτύρωμα φύλλων.
Σιρόπι: Εκατό δράμια ζάχαρη, ένα νεροπότηρο νερό. Να δέσει καλά. Σιρόπι κρύο γλυκό ζεστό. Η κρέμα ως συνήθως.

Γαλακτομπούρεκο χωρίς αυγά
Έξι φλιτζάνες τσαγιού γάλα, μία και ένα τέταρτο φλιτζάνας ριζάλευρο, μία φλιτζάνα ζάχαρη, μισο κιλό φύλλο.
Σιρόπι: Ενάμισι φλιτζάνι τσαγιού νερό, δύο φλυτζάνια και ένα τέταρτο ζάχαρη, μιάμισι κουταλιά σούπας γλυκόζη, βράσιμο πεντε λεπτά.
Βράζω τα τεσσεράμισι γάλα με τη ζάχαρη. Στο ενάμισι φλιτζάνι γάλα που κράτησα διαλύω το ριζάλευρο. Αφού βράσει το γάλα ρίχνω μέσα το διαλυμένο ριζάλευρο και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα έως να πήξει (το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά). Αφού πήξει η κρέμα αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω ανακατεύοντας τέσσερις κουταλιές βούτυρο. Σε βουτυρωμένο ταψί ρίχνω πάνω από τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Ρίχνω τη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Αφήνω να κρυώσει εντελώς το γλυκό και ρίχνω ζεστό σιρόπι.

 

Στην Κρήτη και στον Ν. Χανίων γαλακτομπούρεκο φτιάχναμε 5τις Απόκριες. Στους γάμους και αρραβώνες φτιάχναμε απαραιτήτως ξεροτήγανα και αυγοκαλάμαρα. Τώρα πλησιάζουν Αποκριες διαλέξτε συνταγή. Εγώ φτιάχνω την (3) Είναι τέλεια συνταγή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...