Ντολμαδάκια γιαλαντζί
400gr φρέσκα (σε λίγο) λεπτά αμπελόφυλλα, 1 φλυτζάνα τσαγιού ρύζι νυχάκι, 1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, δυόσμος, μάραθα αρκετά, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κιλό κρεμμύδια ξερά τριμμένα, 2 λεμόνια χυμό, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού λάδι, 1 κουταλιά τσαγιού αλάτι, μισό κουταλάκι τσαγιού πιπέρι.
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζομε άφθονο νερό, χωρίζομε την ποσότητα των αμπελόφυλλων στα δύο, ζεματάμε τα μισά, τα γυρίζομε και από την άλλη πλευρά, τα βγάζομε σε στραγγιστήρι να σουρώσουν και συνεχίζομε με όλα έτσι. Αχνίζομε λίγο τα κρεμμύδια να μαραθούν και πριν ροδίσουν αποσύρομε από την φωτιά, προσθέτομε το λάδι και όλα τα υλικά ψιλοκομμένα. Πέρνομε ένα – ένα φύλλο, διπλώνομε μέσα γέμιση και βάζομε στον πάτο του τσικαλιού μια στρώση αμπελόφυλλα και από πάνω κυκλικά τα ντολμαδάκια. Γεμίζομε τον πάτο βάζομε και από πάνω ντολμαδάκια από πάνω στρώση φύλλα και από πάνω ένα ρηχό πιάτο μπρούμυτα. Προσθέτομε κρύο νερό και λεμόνια στιμμένα μέχρι το χείλος του πιάτου και βράζομε σε σιγανή φωτιά 1 ώρα περίπου. Πολύ νόστιμα με γιαουρτάκι.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κουκουνάρι
300gr ρύζι, 1 κιλό κρεμμύδια 50gr κουκουνάρι (2,5) φλυτζάνια δυόμιση του καφέ μαύρες σταφίδες, 1 νεροπότηρο λάδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι άνιθο, δυόσμο, δυό κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλάκια κανέλα, 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι, κύμινο, αλάτι, 1 λεμόνι χυμό, ενάμιση ποτήρι νερό, 350gr φρέσκα αμπελόφυλλα.
Γίνονται όπως η πρώτη συνταγή.