Ψάρια σαβόρο
Γίνεται με μπαρμπούνια ή με μεγάλες γόπες ή λιθρίνια ή σαβρίδια.
Ενάμισι φλυτζάνια λάδι σε ένα κιλό και κάτι ψάρια, μισό φλυτζάνι ξύδι, 1 λεμόνι, δύο δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά γεμάτη ντοματοπελτέ ή τρία τέταρτα κιλού ώριμες ντομάτες, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 κουταλιά δεντρολίβανο, 2 φύλλα δάφνης, 3-4 κουταλιές κοφτές αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.
Τηγανίζομε τα ψάρια. Τα βάζομε σε πιατέλα να κρυώσουν. Σουρώνομε το τηγανόλαδο σε άλλο τηγάνι και αφού κάψει ρίχνομε το αλεύρι, ανακατεόντας με ξύλινο κουτάλι να διαλυθεί μετά το ξύδι, τη ντομάτα ξυσμένη ή τον πελτέ διαλυμένο σ’ εάν φλυτζάνι νερό, ένα φλυτζάνι νερό ακόμα, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τη ζάχαρη, τη δάφνη και τα αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις.μόλις αρχίσει να πυκνώνει η σάλτσα ρίχνομε τα ψάρια και τα αφήνομε να πάρουν και αυτά 2-3 βράσεις. Βγάζομε πρώτα τα ψάρια σε πιατέλα και τα περιλούζομε με τη σάλτσα.
Γαλέος μπουργέτο
Ενάμισι κιλό γαλέος, 1 φλυτζάνι λάδι, 2 λεμόνια, μισή σκορδοκεφαλή, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Κόβετε τον γαλέο σε μερίδες, τον πλένετε τον αλατοπιπερώνετε και του στίβετε επάνω τον χυμό δύο λεμονιών. Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον γαλέο με το λεμόνι να βράσουν σε σιγανή φωτιά να μείνει το ψάρι μόνο με το λάδι του. Στο τέλος προσθέτετε ρίγανη.