13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Γιαούρτι σπιτικό

Η συνταγή είναι πολύ καλή.
Το ‘χω φτιάξει γίνεται τέλειο

4 λίτρα γάλα πλήρες (μόλις αρμεχτεί απ’ το ζώο) ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Και αυτό να μην έχει υποστεί επεξεργασία. Αν το γάλα είναι αγελαδινό, αγελαδινό και το γιαούρτι, αν πρόβειο και το γιαούρτι πρόβειο.
Βράζομε το γάλα. Το αφήνομε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας πότε – πότε. Βουτάμε το δάχτυλό μας, μετράμε ως το δέκα και αν αντέξομε τη θερμοκρασία του γάλακτος τότε είναι η κατάλληλη για να συνεχίσομε τη συνταγή. Σουρώνομε το γάλα σε μια λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα ξαναρίχνομε το γάλα μέσα. Αφαιρούμε δύο φλυτζάνια γάλα απ’ την κατσαρόλα και το ανακατεύομε με το έτοιμο γιαούρτι, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύομε καλά. Το σκεπάζομε με μια χοντρή πετσέτα και το αφήνομε έτσι δέκα περίπου ώρες. Στη συνέχεια βρέχουμε ένα τουλπάνι και το στρώνουμε σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχουμε βάλει σε μια λεκάνη για να συγκεντρώσει τον ορό. Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και το σφίγγουμε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Το αφήνομε στο ψυγείο να στραγγίσει καλά για περίπου 5 ώρες.

Γαρίδες γιουβέτσι

30 μεγάλες γαρίδες, 1 κουταλάκι βούτυρο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, κρεμμύδι τριμμένο, 2 φλυτζανάκια άσπρο κρασί, μισό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης, 5 μέτριες ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και λιωσμένες, 2 φλυτζανάκια γραβιέρα τριμμένη.

Καθαρίζομε τις γαρίδες από τα μουστάκια, το κέλυφος και το έντερο. Τις πλένομε. Λιώνομε του βούτυρο, προσθέτομε τις γαρίδες αφού στραγγίξουν καλά, προσθέτομε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σωτάρομε για 1 λεπτό. Προσθέτομε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και τα αφήνομε να σωταριστούν για λίγο ακόμη. Κατόπιν βάζομε τις ντομάτες και βράζομε λίγο ακόμα με σκεπασμένη κατσαρόλα. Βγάζομε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος. Η σάλτσα από τις γαρίδες που έμεινε στην κατσαρόλα περίπου ένα νεροπότηρο την ρίχνομε στο σκεύος με τις γαρίδες, προσθέτομε τη γραβιέρα και αφήνομε στον φούρνο μέχρι να λιώσει η γραβιέρα. Συνοδεύεται το φαγητό με ρυζότο μπασμάτι ή γιασμίν.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτοι σε υπερεργασία και υπερωρίες οι Έλληνες

Oι Έλληνες που κάποτε- κυρίως στα χρόνια των μνημονίων-...

Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας -Πήρα το βιβλίο του για να δω τι γράφει για το Μάτι»

«Πολιτικό απατεώνα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,...

«Ιθάκη»: Οι στιγμές που ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία στο Παλλάς

Τέσσερα αποσπάσματα από την προχθεσινή του ομιλία στο Παλλάς...