Γιαούρτι σπιτικό

Η συνταγή είναι πολύ καλή.
Το ‘χω φτιάξει γίνεται τέλειο

4 λίτρα γάλα πλήρες (μόλις αρμεχτεί απ’ το ζώο) ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Και αυτό να μην έχει υποστεί επεξεργασία. Αν το γάλα είναι αγελαδινό, αγελαδινό και το γιαούρτι, αν πρόβειο και το γιαούρτι πρόβειο.
Βράζομε το γάλα. Το αφήνομε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας πότε – πότε. Βουτάμε το δάχτυλό μας, μετράμε ως το δέκα και αν αντέξομε τη θερμοκρασία του γάλακτος τότε είναι η κατάλληλη για να συνεχίσομε τη συνταγή. Σουρώνομε το γάλα σε μια λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα ξαναρίχνομε το γάλα μέσα. Αφαιρούμε δύο φλυτζάνια γάλα απ’ την κατσαρόλα και το ανακατεύομε με το έτοιμο γιαούρτι, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύομε καλά. Το σκεπάζομε με μια χοντρή πετσέτα και το αφήνομε έτσι δέκα περίπου ώρες. Στη συνέχεια βρέχουμε ένα τουλπάνι και το στρώνουμε σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχουμε βάλει σε μια λεκάνη για να συγκεντρώσει τον ορό. Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και το σφίγγουμε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Το αφήνομε στο ψυγείο να στραγγίσει καλά για περίπου 5 ώρες.

Γαρίδες γιουβέτσι

30 μεγάλες γαρίδες, 1 κουταλάκι βούτυρο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, κρεμμύδι τριμμένο, 2 φλυτζανάκια άσπρο κρασί, μισό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης, 5 μέτριες ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και λιωσμένες, 2 φλυτζανάκια γραβιέρα τριμμένη.

Καθαρίζομε τις γαρίδες από τα μουστάκια, το κέλυφος και το έντερο. Τις πλένομε. Λιώνομε του βούτυρο, προσθέτομε τις γαρίδες αφού στραγγίξουν καλά, προσθέτομε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σωτάρομε για 1 λεπτό. Προσθέτομε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και τα αφήνομε να σωταριστούν για λίγο ακόμη. Κατόπιν βάζομε τις ντομάτες και βράζομε λίγο ακόμα με σκεπασμένη κατσαρόλα. Βγάζομε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος. Η σάλτσα από τις γαρίδες που έμεινε στην κατσαρόλα περίπου ένα νεροπότηρο την ρίχνομε στο σκεύος με τις γαρίδες, προσθέτομε τη γραβιέρα και αφήνομε στον φούρνο μέχρι να λιώσει η γραβιέρα. Συνοδεύεται το φαγητό με ρυζότο μπασμάτι ή γιασμίν.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Μέγεθος 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Κυριακή στα…

1 hour ago

Καταγγελία για αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ.: Έγσυσαν, εξευτέλισαν και παραβίασαν τα δικαιωμάτα δημοσιογράφου

Σοκ και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος της φωτορεπόρτερ…

1 hour ago

“Πρωθυπουργός της Κρήτης” ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Η λάθος προσφώνηση στη Φινλανδία που προκάλεσε ξαφνιασμό | Βίντεο

Ένα ακούσιο αλλά χιουμοριστικό περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν…

1 hour ago

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Ηλεκτρικής Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Σημαντικό ορόσημο για το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελεί η ολοκλήρωση, την περασμένη εβδομάδα της κατασκευής…

1 hour ago

Χειροπέδες και σε δεύτερο αστυνομικό της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία

Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα του Σαββάτου, η πρώην σύζυγός του…

1 hour ago

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για κακοκαιρία τη Δευτέρα και την Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων.…

1 hour ago

This website uses cookies.