18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κολοκυθόπιτα
Ένα κιλό τριμμένο και καλοστυμμένο κολοκύθι κοινό, μισό κιλό φέτα, πέντε αυγά, λίγο δυόσμο, 3 κουταλιές βούτυρο, 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή στάκα ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό.
Φύλλο: Μισό κιλό αλεύρι, μερικές κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά ξύδι, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό για κανονική ζύμη δύο κουταλιές μπέικι πάουντερ. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί 1 ώρα. Μετά την ανοίγετε σε χονδρούτσικο φύλλο.

Γέμιση για τυρόπιτα
700 γρ. Φέτα, 150 γρ. Γραβιέρα, ισή δόση μπεσαμέλ, 6 αυγά, πιπέρι, ζύμη σφολιάτα.

Γέμιση για πρασοτυρόπιτα
Δύο κιλά πράσα ψιλοκομμένα μέχρι την αρχή του πράσινου, 1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος, 750 γρ φέτα τριμμένη, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό, 70 γρ. Βούτυρο, πέντε αυγά, αλάτι, πιπέρι.
Ανχίζομε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ροδίσουν. Τα στραγγίζομε καλά, προσθέτομε τον άνιθο, το βούτυρο, ανακατώνομε και τ’ αφήνομε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζύμη σφολιάτα.

Γέμιση για σπανακόπιτα
Ένα κιλό σπανάκι, δυόσμος, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα ματσάκι άνιθος, 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, 4 αυγά, 750 γρ. φέτα χονδροκομμένη, 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 170 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, λίγη φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι.

Ζύμη σφολιάτα σπιτική
Εγώ την κάνω έτσι: 1 κιλό αλεύρι, αλάτι, 1 φακελάκι μαγιά, χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Η ζύμη να γίνει μέτρια. Τα φύλλα πολύ λεπτά εκτός του πρώτου που πρέπει να είναι πιο παχύ και πιο μεγάλο απ’ τα υπόλοιπα. Να προεξέχει του ταψιού. Βάζομε κάτω 4 φύλλα καλά βουτυρωμένα (μια φλυτζάνα φυτίνη με λάδι) Ρίχνομε γέμιση. 4 φύλλα από πάνω. Πάνω απ’ το τελευταίο φύλλο ρίχνομε το λαδοβούτυρο της φλυτζάνας που έχει μείνει. Οι πίτες ψήνονται σε μέτριο φούρνο επί 1 ώρα. Στα τελευταία δέκα λεπτά βάζομε το ταψί κατευθείαν κάτω στον φούρνο, όχι στη σχάρα.

Τυρόπιτα διαφορετική
Πέντε αυγά, 1 βιτάμ 250γρ., μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φέτα, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο φλυτζάνες αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά. Ρίχνομε το γιαούρτι και ανακατεύομε το μπέικι, την φέτα τριμμένη, το βιτάμ λιωμένο, το αλεύρι. Ρίχνομε στο ταψί, φουρνίζομε.

Γλυκοκολοκύθα πίτα
Θα κόψω την κολοκύθα θα την βράσω και θα την καθαρίσω απ’ τον εξωτερικό φλοιό και από μέσα τις ίνες και κουκούτσια. Να είναι κάπως στητή όχι λιωμένη. Θα την βάλω σε σουρωτό, θα την λιώσω με πηρούνι. Μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο γραβιέρα, δύο κουταλιές βούτυρο, πέντε αυγά δυόσμο μια κουταλιά κορνφλάο. Τ’ αυγά θα χτυπηθούν με κορνφλάο. Ανακατεύομε όλα τα υλικά. Ζύμη σφολιάτα.

Κολοκυθόπιτα
με πράσινο ή κίτρινο κολοκύθι
2 νεροπότηρα τριμμένο κολοκλύθι, μισό νεροπότηρο λάδι. Ένα νεροπότηρο τυρί φέτα και ένα νεροπότηρο κίτρινα τυριά. 4 αυγά, δύο νεροπότηρα φαρινάπ.
Τα ανακατεύομε όλα μαζί. Από πάνω πολύ σισάμι και φούρνο.

Λουκανικόπιτα
Στρώνομε διπλά τρία φύλλα στο πυρέξ, βάζομε κέτσαπ, μουστάρδα, κομμένα λουκάνικα και λίγο ψημένα στο τηγάνι, κομματάκια ζαμπόν, τυρί τριμμένο, πιπεριά, ντομάτα, από πάνω τυρί του τοστ και δύο φύλλα κρούστας διπλά. Χτυπάμε 3-4 αυγά με μιάμιση φλυτζάνα γάλα, περιχύνομε, το αφήνομε να τραβήξει και φουρνίζομε.

Πιπερόπιτα
Παίρνομε περίπου 10 πιπεριές διαφορετικά είδη, τρία κρεμμύδια, ένα με δύο πράσα, τρία αυγά, λίγη μυζήθρα και φέτα μην καλύπτει τη γεύση της πιπεριάς, δύο σφολιάτες. Κόβομε τις πιπεριές και τα πράσα ροδέλες. Τα σωτάρομε λίγο. Τα ανακατεύομε όλα μαζί, στρώνομε το φύλλο από κάτω ρίχνομε με τρυπητή κουτάλα τη γέμιση από πάνω το άλλο φύλλο, λαδώνομε, φουρνίζομε.

Μανιταρόπιτα
Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, εκατονπενήντα γρ. τυρί ένταμ, εκατόοπενήντα γρ. τυρί κασέρι, εκατόν πενήντα γρ. τυρί μοτσαρέλα, ένα μεγάλο κουτί μανιτάρια κομμένα, μια κρέμα γάλακτος μεσαία, δύο κρόκοι αυγών, αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο. Βουτυρώνω το ταψί, στρώνω την σφολιάτα. Από πάνω αμπόν, τυριά ξυσμένα, σωτάρω τα μανιτάρια 10 λεπτά μ’ ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και λίγο βούτυρο. Τα στρώνομε πάνω απ’ τα τυριά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τους κρόκους βάζομε λίγο αλάτι, πιπέρι, περιχύνω το πυρέξ, διπλών τις άκρες προς τα μέσα. 200 βαθμοί για 40-45 λεπτά. Από πάνω δεν βάζομε σφολιάτα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ