25.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Αρνί με γιαούρτι
Ένα κιλό αρνί, επτακόσια πενήντα γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 80γρ. βούτυρο (στακοβούτυρο), δύο αυγά, μοσχοκάρυδο, ένα φλιτζάνι λάδι, ένα λεμόνι, αλάτι.
Πλένομε το κρέας, αλατίζομε, τρίβομε το κρέας με λεμόνι και το βάζομε στον φούρνο. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στα κομμάτια και σιγοψήνομε για μιάμιση ώρα περίπου. Χτυπάμε τα αυγά, ανακατεύομε με το γιαούρτι και περιχύνομε το κρέας το οποίο ψήνομε ακόμα μιάμιση ώρα (Πριν 50 περίπου χρόνια το συνήθιζαν στις Βρύσσες Αποκορώνου που το έψηναν στη στάμνα).

Γιουβαρλάκια
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 1 φλιτζανάκι ρύζι, δύο κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος, μισό φλιτζανάκι λάδι, ένα φλιτζανάκι νερό, τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι, ένα κουταλάκι τσαγιού αλάτι, ένα κουταλάκι πιπέρι, 1 ασπράδι αυγού μαρέγκα, 4 ποτήρια νερό, 2 λεμόνια ζουμερά.
Βάζομε τον κιμά σε λεκανίτσα, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το λάδι, τον μαϊντανό, ένα φλιτζανάκι νερό, ζυμώνομε καλά και προσθέτομε την μαρέγκα. Πλάθομε στρογγυλά μπαλάκια και τα αλευρώνομε. Βάζομε στην κατσαρόλα τέσσερα ποτήρια νερό, λίγο αλάτι και μόλις βράσει ρίχνομε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια, το βούτυρο. Αφήνομε να βράσει σε σιγανή φωτιά μιάμιση ώρα. Χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών, ρίχνομε από λίγο το λεμόνι στα αυγά χτυπώντας συνέχεια και μετά ζουμί χτυπώντας. Κατεβάζομε απ’ τη φωτιά, αφήνομε λίγο να χάσει βράση και ρίχνομε το αυγολέμονο κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού.

Ψευτομουσακάς
Ενάμιση κιλό μελιτζάνες χοντρές, ένα κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες, 200 γρ. φέτα τριμμένη, μια φλυτζάνα τσαγιού τριμμένο κασέρι, τρία αυγά, 500 γρ λάδι, μισό κουταλάκι τσαγιού αλάτι, μισό κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι.
Κόβομε φέτες τις μελιτζάνες και αμέσως τις τηγανίζομε. Τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Σε ρηχή κατσαρόλα αχνίζομε την ντομάτα να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτομε μισή φλυτζάνα λάδι απ’ το τηγανόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι. Τ’ αφήνομε να βράσει δέκα λεπτά. Απλώνομε σε πυρέξ μια στρώση μελιτζάνα, μια στρώση σάλτσα ντομάτας, μια στρώση τυριά. Επαναλαμβάνομε, τελειώνομε με τυριά. Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα απλώνομε από πάνω. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Σε επικίνδυνα νερά το αβύθιστο ΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο

Του Σπύρου Δαράκη * Οι βρετανικές βάσεις στο νησί χρησιμοποιούνται...

Από τη Χιλή, την Ινδία και τη Ν. Αφρική στην Κρήτη για το Σχολείο Αστροστατιστικής!

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, 8-12 Ιουλίου, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανοίγει...

“Σοκ και τραγωδία”: Ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος για την επικράτηση της Λεπέν

Η πρώτη νίκη ακροδεξιού κόμματος στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία σόκαρε την...

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά...