Πουρές πατάτα
Δύο κιλά πατάτες, πεντακόσια gr γάλα, εκατόν είκοσι πέντε gr βούτυρο φρέσκο, αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε μοσχοκάρυδο.
Καθαρίζομε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα. Σε κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, λίγο αλάτι και τις καλύπτομε με κρύο νερό. Μόλις βράσουν καλά τις στραγγίζομε και τις αλέθομε. Τοποθετούμε τον πουρέ σε κατσαρόλα, προσθέτομε το βούτυρο βραστό γάλα και ανακατώνομε καλά. Προσθέτομε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
Παστιτσάκια με σοκολάτα
Ζύμη: Τριακόσια gr βούτυρο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, δύο αυγά, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο βανίλιες, ανθόνερο, αλεύρι όσο σηκώσουν, ζύμη πολύ σφιχτή. Διακόσια ογδόντα gr ζαχαρούχο γάλα, εκατόν πενήντα gr νερό, μισό κιλό κουβερτούρα.
Κάνετε τη ζύμη ως συνήθως. Την βάζετε στα φορμάκια και προσπαθείτε να γίνει ένα μεγάλο λακάκι στη μέση. Τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Μερικές ώρες πριν, κάνετε το μείγμα με τη σοκολάτα ως εξής: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπαιν – μαρί, προσθέστε το γάλα που έχετε διαλύσει με το νερό, και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν παγώσει το βάζετε πάνω από τα παστιτσάκια με κουταλάκι ή κορνέ.
Παστιτσάκια με μαρέγκα
Ζύμη όπως η πάνω συνταγή. Μαρέγκα: εκατόν είκοσι δράμια καρύδια, εκατό δράμια ζάχαρη, πέντε ασπράδια βανίλια ανθόνερο. Χτυπάτε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και προσθέτομε τα καρύδια αλεσμένα, τη βανίλια και το ανθόνερο. Ψήνονται πάνω στη ζύμη σε μέτριο φούρνο.