17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μαστιχάκια
800 γρ. φύλλο κρούστας, μαστίχα γλυκό 500 γρ., λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη, 4 ασπράδια, 650 γρ. αμύγδαλα, 6 πικραμύγδαλα, λίγο ξύσμα λεμονιού, 3-4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο.
Ξεφλουδίζομε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα και τα αλέθομε στο μπλέντερ. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτομε στα αμύγδαλα την μαστίχα και όλα τα άλλα υλικά. Κόβομε την κρούστα λωρίδες, την βουτυρώνομε, βάζομε γέμιση και τυλάμε είτε τριγωνάκια, είτε πουράκια. Βουτυρώνομε ταψί τα βάζομε, τα βουτυρώνομε από πάνω. Ψήνομε στους 180 βαθμούς λίγο, μην ξεραθούν. Μόλις τα βγάλομε ζεστά τα ραντίζομε με ανθόνερο (το γνήσιο γίνεται με άνθη νερατζιάς) και τα τυλάμε σε άχνη

Ροδέλες πορτοκαλιού σε σοκολάτα
Παίρνομε 6 πορτοκάλια Μέρλιν με λεπτή φλούδα. Τα πλένομε, τα κόβομε σε ροδέλες χοντρές, περίπου ένα πόντο πάχος. Τα στρώνομε σε κατσαρόλα και βάζομε ενδιάμεσα ζάχαρη ένα ποτήρι. Τα βάζομε σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους, περίπου μισή ώρα. Τα στραγγίζομε και τα αφήνομε στον αέρα να στεγνώσουν περίπου δυό μέρες. Τα σκεπάζομε βέβαια μ’ ένα τούλι. Λιώνομε μια πλάκα κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί και βουτάμε τις ροδέλες μέχρι τα μισά στη σοκολάτα. Αφήνομε να στεγνώσουν και ψυγείο.

Ρυζόγαλο
Ένα φλυτζάνι του καφέ ρύζι, ένα φλυτζάνι του καφές νερό, ένα φλυτζάνι του τσαγιού γάλα, ζάχαρη όσο θέλομε, μια κουταλιά κορνφ φλάο, κανέλα.
Βράζετε το ρύζι. Όταν έχει ψηθεί προσθέτομε το γάλα με τη ζάχαρη και το κορν φλάο. Προσθέτομε κανέλλα.

Γιαουρτόπιτα (1)
Έξ αυγά, 640 γρ. ζάχαρη, 640 γρ. γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας σόδα, λίγο ξύσμα λεμονιού, αλεύρι όσο σηκώσει, ένα βαθύ πιάτο καρύδια κοπανισμένα με κανέλα.
Σιρόπι: 640 γρ. ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Στο γιαούρτι ανοίγομε μια τρύπα και βάζομε τη σόδα και ανακατεύομε. Αναμειγνύομε όλα τα υλικά να γίνει πηχτός χυλός. Στο τέλος προσθέτομε τα καρύδια.
Ψήνομε σε μέτριο φούρνο. Ετοιμάζομε το σιρόπι. Βράζετε για 15 λεπτά το σιρόπι και προς το τέλος ρίχνομε λεμόνι. Περιχύνομε το γλυκό (ζεστό σιρόπι – γλυκό χλιαρό)

Γιαουρτόπιτα (2)
Πέντε φλυτζάνια αλεύρι, 3 φλυτζάνια ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι γιαούρτι, ενάμιση φλυτζάνι βούτυρο, έξι αυγά, έξι κουταλάκια κοφτά μπέικι, ένα κουταλάκι κρεμόριο, μισό κουταλάκι σόδα.
Ασπράδια μαρέγκα. Βούτυρο με ζάχαρη και κρόκοι. Από λίγο το αλεύρι, μαρέγκα, γιαούρτι κρεμόριο και σόδα βανίλια. Ανακατεύομαι καλά. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Λικέρ πορτοκάλι
Εννιά φλυτζάνια κονιάκ, ενάμιση φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, φλούδα 6 πορτοκαλιών, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη. Αφαιρούμε την φλούδα των πορτοκαλιών. Ανακατεύομε τον χυμό, την φλούδα, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Αδειάζομε σε φιάλη με φαρδύ στόμιο την ταπώνομε καλά και αφήνομε σε δροσερό μέρος επί ένα μήνα. Το στραγγίζομε και είναι έτοιμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...