Μαστιχάκια
800 γρ. φύλλο κρούστας, μαστίχα γλυκό 500 γρ., λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη, 4 ασπράδια, 650 γρ. αμύγδαλα, 6 πικραμύγδαλα, λίγο ξύσμα λεμονιού, 3-4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο.
Ξεφλουδίζομε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα και τα αλέθομε στο μπλέντερ. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτομε στα αμύγδαλα την μαστίχα και όλα τα άλλα υλικά. Κόβομε την κρούστα λωρίδες, την βουτυρώνομε, βάζομε γέμιση και τυλάμε είτε τριγωνάκια, είτε πουράκια. Βουτυρώνομε ταψί τα βάζομε, τα βουτυρώνομε από πάνω. Ψήνομε στους 180 βαθμούς λίγο, μην ξεραθούν. Μόλις τα βγάλομε ζεστά τα ραντίζομε με ανθόνερο (το γνήσιο γίνεται με άνθη νερατζιάς) και τα τυλάμε σε άχνη
Ροδέλες πορτοκαλιού σε σοκολάτα
Παίρνομε 6 πορτοκάλια Μέρλιν με λεπτή φλούδα. Τα πλένομε, τα κόβομε σε ροδέλες χοντρές, περίπου ένα πόντο πάχος. Τα στρώνομε σε κατσαρόλα και βάζομε ενδιάμεσα ζάχαρη ένα ποτήρι. Τα βάζομε σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους, περίπου μισή ώρα. Τα στραγγίζομε και τα αφήνομε στον αέρα να στεγνώσουν περίπου δυό μέρες. Τα σκεπάζομε βέβαια μ’ ένα τούλι. Λιώνομε μια πλάκα κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί και βουτάμε τις ροδέλες μέχρι τα μισά στη σοκολάτα. Αφήνομε να στεγνώσουν και ψυγείο.
Ρυζόγαλο
Ένα φλυτζάνι του καφέ ρύζι, ένα φλυτζάνι του καφές νερό, ένα φλυτζάνι του τσαγιού γάλα, ζάχαρη όσο θέλομε, μια κουταλιά κορνφ φλάο, κανέλα.
Βράζετε το ρύζι. Όταν έχει ψηθεί προσθέτομε το γάλα με τη ζάχαρη και το κορν φλάο. Προσθέτομε κανέλλα.
Γιαουρτόπιτα (1)
Έξ αυγά, 640 γρ. ζάχαρη, 640 γρ. γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας σόδα, λίγο ξύσμα λεμονιού, αλεύρι όσο σηκώσει, ένα βαθύ πιάτο καρύδια κοπανισμένα με κανέλα.
Σιρόπι: 640 γρ. ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Στο γιαούρτι ανοίγομε μια τρύπα και βάζομε τη σόδα και ανακατεύομε. Αναμειγνύομε όλα τα υλικά να γίνει πηχτός χυλός. Στο τέλος προσθέτομε τα καρύδια.
Ψήνομε σε μέτριο φούρνο. Ετοιμάζομε το σιρόπι. Βράζετε για 15 λεπτά το σιρόπι και προς το τέλος ρίχνομε λεμόνι. Περιχύνομε το γλυκό (ζεστό σιρόπι – γλυκό χλιαρό)
Γιαουρτόπιτα (2)
Πέντε φλυτζάνια αλεύρι, 3 φλυτζάνια ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι γιαούρτι, ενάμιση φλυτζάνι βούτυρο, έξι αυγά, έξι κουταλάκια κοφτά μπέικι, ένα κουταλάκι κρεμόριο, μισό κουταλάκι σόδα.
Ασπράδια μαρέγκα. Βούτυρο με ζάχαρη και κρόκοι. Από λίγο το αλεύρι, μαρέγκα, γιαούρτι κρεμόριο και σόδα βανίλια. Ανακατεύομαι καλά. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λικέρ πορτοκάλι
Εννιά φλυτζάνια κονιάκ, ενάμιση φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, φλούδα 6 πορτοκαλιών, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη. Αφαιρούμε την φλούδα των πορτοκαλιών. Ανακατεύομε τον χυμό, την φλούδα, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Αδειάζομε σε φιάλη με φαρδύ στόμιο την ταπώνομε καλά και αφήνομε σε δροσερό μέρος επί ένα μήνα. Το στραγγίζομε και είναι έτοιμο.
Ο Αστέριος Φανίκος, συνταξιούχος καθηγητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση και την προσφορά. Μετά τη…
Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία…
Οι ερευνήτριες του TIE-Lab, Εύχαρις Γουρουντή και Χριστίνα Μπαλωμενάκη, διέσχισαν με επιτυχία το επικίνδυνο Drake…
Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός συνεχίζει να απονέμει τα δικά του βραβεία λίγο πριν ολοκληρωθεί το…
Ένα εντυπωσιακό λευκό πέπλο κάλυψε τον Ψηλορείτη, αποκαλύπτοντας το φυσικό του κάλλος σε όλο του…
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μετά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών…
This website uses cookies.