15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κυδωνόπαστο
5 οκάδες κυδώνια, ζάχαρη.
Βράζεις τα κυδώνια αφού καθαρισθούν καλά τα περνάς από τρυπητό να γίνουν πολτός και τον αφήνεις να κρυώσει. Βάζεις ένα κεσέ πολτό ένα κεσέ ζάχαρη και τα ανακατεύεις στην φωτιά να μην πιάσουν. Βάζεις λίγη μπαρμπαρούσα στην αρχή που την πετάς. Ανακατεύεις το μείγμα στη φωτιά και όταν σηκώνεται με το κουτάλι είναι καλό. Αλείφεις ένα ταψί με νερό και στρώνεις το κυδωνόπαστο με βρεγμένο χέρι να γίνει λείο και μετά το κόβεις μπακλαβαδωτά.

Αμύγδαλα φούρνου
Βάζεις από βραδύς σε ένα πιάτο βαθύ αμύγδαλα αξεφλούδιστα και τα σκεπάζεις με άσπρο γλυκό κρασί προσθέτεις ένα τέταρτο της κουταλιάς αλάτι ψιλό, τα ανακατεύεις και τα αφήνεις έως την άλλη μέρα. Το πρωί τα βγάζεις απ’ το κρασί, τα βάζεις σε μέτριο φούρνο και τα καβουρδίζεις.

Ντοματάκια – μπάμιες ξερά για τον χειμώνα
Τα περνάμε σε μίτο (κλωστή) φτιάχνοντας μικρά στεφάνια. Τα κρεμάμε σε ξηρό μέρος χωρίς ήλιο και διατηρούνται όλον τον χειμώνα.

Κουκιά στο λάδι
Κουκιά, 2 μέρη νερό, 1 μέρος ξύδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι
Μαχαιρωνετε τα κουκιά. Βάζετε το νερό, το ξύδι, αλάτι, λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Αφού πάρουν βράση, ρίχνετε τα κουκιά. Τα αφήνετε να πάρουν δυο – τρεις βράσεις (να μη λιώσουν) Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους για μια νύχτα. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στο λάδι.

Αγκινάρες στο λάδι
Καθαρίζεις τις αγκινάρες από τα εξώφλουδα χωρίς να τις σφίξεις καλά. Βάζεις ξύδι, ένα ξύδι ένα νερό να βράσει. Όταν βράσει να τις ρίξεις μέσα να πάρουν αρκετές βράσεις όσο να τρυπιούνται. Κατόπιν τις βάζεις σ’ ένα μέρος να στραγγίσουν και την άλλη μέρα τις βάζεις σε γυάλα με λάδι να τις σκεπάζει. Από πάνω φέτες λεμόνι. Στο ξύδι που θα βράσουν βάζομε λίγο αλάτι.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...