15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κανταΐφι
Ενάμιση κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψυχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλας.
Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτομε δύο κουταλιές ζάχαρη καθώς και όλα τα αρωματικά. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα. Παίρνομε λίγο-λίγο κανταΐφι το ξαίνομε καλά, βάζομε γέμιση και κλείνομε κυλινδρικά ό,τι μέγεθος θέλομε. Μικρό ή μέτριο. Τα βάζομε σε ταψί, λιώνομε το βούτυρο και ρίχνομε βούτυρο σε κάθε κανταΐφι. Ψήνομε 40-45 λεπτά, μέτριος φούρνος.
Σιρόπι: Βράζομε τη ζάχαρη με το νερό και τα αρωματικά και σιροπιάζομε κρύο σιρόπι, ζεστό γλυκό. Το σκεπάζομε 15 λεπτά και αφαιρούμε μετά το σκέπασμα και αφήνομε να κρυώσει

Ρεβανί
Ένα φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, δύο φλυτζάνια αλεύρι, μια φλυτζάνα γάλα, 250 γρ. βούτυρο, έξι αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού, δύο κουταλάκια μπέικι, ενάμιση φλυτζάνι , 4 βανίλιες, μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Σιρόπι: Ενάμιση φλυτζάνι νερό, τρία φλυτζάνια ζάχαρη, μισό λεμόνι τον χυμό.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, τους κρόκους με τη ζάχαρη. Ρίχνομε σιγά-σιγά την μαρέγκα στους κρόκους με τη ζάχαρη ανακατεύοντας. Προσθέτομε σταδιακά το γάλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τις βανίλιες, τη μαστίχα, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικι κουταλιά-κουταλιά και στο τέλος το σιμιγδάλι, ανακατεύομε με την κουτάλα. Βουτυρώνομε το ταψί, απλώνομε τη ζύμη και αν θέλομε ρίχνομε από πάνω αμύγδαλα ασπρισμένα. Ψήνομε στον φούρνο, μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά περίπου.
Σιρόπι: 15 λεπτά πριν ψηθεί το ρεβανί ετοιμάζομε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Μόλις δέσει προσθέτομε το χυμό του λεμονιού και αποσύρομε από τη φωτιά. Σιροπιάζομε το γλυκό όσο είναι ακόμα χλιαρό.

Κνάφε κανταΐφι
Μισό κιλό κανταΐφι φύλλο, ένα και ένα τρίτο φλυτζανιού βόύτυρο πρόβειο, μισό κιλό μυζήθρα, μιάμιση κρέμα γάλακτος, ένα τέταρτο φλυτζάνας άχνη ζάχαρη, δύο βανίλιες, 150 γρ. φυστίκια Αιγίνης ανάλατα ψημένα.
Σιρόπι: Τρία ποτήρια ζάχαρη δύο ποτήρια νερό, μία κουταλιά χυμό λεμονιού, μαστίχα κοπανισμένη
Ανοίγομε και ξεχωρίζομε τις ίνες του κανταϊφιού. Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε, και αλείφουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι μέχρι να ποτίσει πολύ καλά και να μαλακώσει. Χτυπάμε τη μυζήθρα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, προσθέτομε τις βανίλιες. Στρώνουμε σε ταψί το μισό φύλλο κανταΐφι και απλώνουμε πάνω ομοιόμορφα την κρέμα. Σκεπάζομε με το υπόλοιπο φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-7 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τη μαστίχα.
Πασπαλίζομε με τα φυστίκια το ψημμένο φύλλο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Σκεπάζουμε το γλυκό, το αφήνομε να κρυώσει, βάζομε στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ