Κανταΐφι
Ενάμιση κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψυχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλας.
Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτομε δύο κουταλιές ζάχαρη καθώς και όλα τα αρωματικά. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα. Παίρνομε λίγο-λίγο κανταΐφι το ξαίνομε καλά, βάζομε γέμιση και κλείνομε κυλινδρικά ό,τι μέγεθος θέλομε. Μικρό ή μέτριο. Τα βάζομε σε ταψί, λιώνομε το βούτυρο και ρίχνομε βούτυρο σε κάθε κανταΐφι. Ψήνομε 40-45 λεπτά, μέτριος φούρνος.
Σιρόπι: Βράζομε τη ζάχαρη με το νερό και τα αρωματικά και σιροπιάζομε κρύο σιρόπι, ζεστό γλυκό. Το σκεπάζομε 15 λεπτά και αφαιρούμε μετά το σκέπασμα και αφήνομε να κρυώσει

Ρεβανί
Ένα φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, δύο φλυτζάνια αλεύρι, μια φλυτζάνα γάλα, 250 γρ. βούτυρο, έξι αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού, δύο κουταλάκια μπέικι, ενάμιση φλυτζάνι , 4 βανίλιες, μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Σιρόπι: Ενάμιση φλυτζάνι νερό, τρία φλυτζάνια ζάχαρη, μισό λεμόνι τον χυμό.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, τους κρόκους με τη ζάχαρη. Ρίχνομε σιγά-σιγά την μαρέγκα στους κρόκους με τη ζάχαρη ανακατεύοντας. Προσθέτομε σταδιακά το γάλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τις βανίλιες, τη μαστίχα, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικι κουταλιά-κουταλιά και στο τέλος το σιμιγδάλι, ανακατεύομε με την κουτάλα. Βουτυρώνομε το ταψί, απλώνομε τη ζύμη και αν θέλομε ρίχνομε από πάνω αμύγδαλα ασπρισμένα. Ψήνομε στον φούρνο, μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά περίπου.
Σιρόπι: 15 λεπτά πριν ψηθεί το ρεβανί ετοιμάζομε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Μόλις δέσει προσθέτομε το χυμό του λεμονιού και αποσύρομε από τη φωτιά. Σιροπιάζομε το γλυκό όσο είναι ακόμα χλιαρό.

Κνάφε κανταΐφι
Μισό κιλό κανταΐφι φύλλο, ένα και ένα τρίτο φλυτζανιού βόύτυρο πρόβειο, μισό κιλό μυζήθρα, μιάμιση κρέμα γάλακτος, ένα τέταρτο φλυτζάνας άχνη ζάχαρη, δύο βανίλιες, 150 γρ. φυστίκια Αιγίνης ανάλατα ψημένα.
Σιρόπι: Τρία ποτήρια ζάχαρη δύο ποτήρια νερό, μία κουταλιά χυμό λεμονιού, μαστίχα κοπανισμένη
Ανοίγομε και ξεχωρίζομε τις ίνες του κανταϊφιού. Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε, και αλείφουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι μέχρι να ποτίσει πολύ καλά και να μαλακώσει. Χτυπάμε τη μυζήθρα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, προσθέτομε τις βανίλιες. Στρώνουμε σε ταψί το μισό φύλλο κανταΐφι και απλώνουμε πάνω ομοιόμορφα την κρέμα. Σκεπάζομε με το υπόλοιπο φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-7 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τη μαστίχα.
Πασπαλίζομε με τα φυστίκια το ψημμένο φύλλο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Σκεπάζουμε το γλυκό, το αφήνομε να κρυώσει, βάζομε στο ψυγείο.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

2 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

5 hours ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

5 hours ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

5 hours ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

5 hours ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

5 hours ago

This website uses cookies.