Μελιτζανοσαλάτα με κόκκινες πιπεριές
Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κιλό κόκκινες πιπεριές φρέσκιες γλυκές Φλωρίνης, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένη, ξύδι, αλάτι, πιπεριά Φλωρίνης κονσέρβα για γαρνίρισμα.
Ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ και τις ξεφλουδίζετε (φλάσκες χωρίς σπόρους). Τις ψιλοκόβετε, βάζετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με το λιωμένο σκόρδο και το αλάτι. Λειτουργείτε το μπλέντερ ρίχνοντας λίγο – λίγο το λάδι. Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε το ξύδι.
Μελιτζανοσαλάτα (2)
Μελιτζάνες φλάσκες στο γκριλ ή στα κάρβουνα. Ξεφλουδίστε, ψιλοκόψτε με μαχαίρι. Προσθέστε αλάτι (λίγο), πιπέρι, λιώστε σκόρδο (όσο σας αρέσει), ένα κομμάτι τυρί φέτα, λάδι από λίγο – λίγο και όσο σηκώσει, ξύδι από λίγο. Δουλεύετε πάντα με το χέρι (πιρούνι ή ξύλινη σπάτουλα)
Τυροκαυτερή
Τηγανίζετε 3-4 καυτερές πιπεριές. Τις ξεφλουδίζετε, τις ψιλοκόβετε. Τις αναμιγνύετε με φέτα, λάδι (τηγανόλαδο τους), ξύδι
Αγκινάρες σαλάτα
Τρείς αγκινάρες ψιλοκομμένες, 1 χούφτα φρέσκα κουκάκια (λουβάκια) ξεφλουδισμένα, ένα αγγούρι, άνηθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, μερικές αλατσοελιές, ελάχιστο λάδι, ξύδι.
Σαλάτα με ψαρές
Ψαρές, ρόκα, χοντροκομμένο ραπάνι, φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, ελάχιστο λάδι, ξύδι.
Χωριάτικη σαλάτα
Ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, γλιστρίδα, πατάτα βραστή, αυγά βραστά, ελιές, κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, πολύ και καλό ελαιόλαδο, αλάτι, ελάχιστο ξύδι. Μυζήθρα θρυμματισμένη μέσα ή φέτα πασπαλισμένη με ελάχιστη ρίγανη, παξιμάδια κριθαρένια μέσα σπασμένα.
Γλιστρίδα σαλάτα με γιαούρτι
300 γρ. γλιστρίδα, 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο λιωμένο, αλάτι, λεμόνι ή ξύδι.