19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Γκιουζελμέδες του κυρ Νίκου
Αλεύρι άνθος μπλε, μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι, μισό φλιτζάνι του καφέ ξύδι και αλάτι, 600 γραμμάρια χλιαρό νερό
Φτιάχνω τη ζύμη και την αφήνω περίπου τρεις ώρες σκεπασμένη. Εν τω μεταξύ ετοιμάζω μισό κιλό τυρί άσπρο και μισό κιλό μυζήθρα. Τα ανακατεύω με μισό κιλό γάλα, τέσσερις κουταλιές σιμιγδάλι χυλό, πέντε αυγά, χλιαρώνω το γάλα ρίχνω το σιμιγδάλι και τα χτυπημένα αυγά και τα ανακατεύω μέχρι να πήξει λίγο. Τα αποσύρω από την φωτιά και βάζω την μυζήθρα και μετά το τυρί κομμένο σε πολύ λεπτά κομματάκια, κόβω την ζύμη σε δέκα τεμάχια και τα ανοίγω σε πολύ λεπτό φύλλο. Το αλείφω με το λιωμένο βιτάμ (ένα βιτάμ και όχι πολύ λιωμένο σαν κουρκούτι). Όταν τυλίξω τα φύλλα, τα τρυπάω με πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήσιμο στους 150 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου. (Τα φύλλα τα τυλίγουμε ρολό και τα γυρνάμε γύρω κοχλία. Τοποθετούμε στο ταψί το ένα κοχλία δίπλα στο άλλο)

Τυροπιτάκια εύκολα
Ένα βιτάμ. Μία φαρίνα. Ένα γιαούρτι. Λίγο αλάτι για τη ζύμη. Τυρί και αυγά για την γέμιση.

Τυροπιτάκια κρουασάν
1 κούπα ραφινέ. Ένα κουτί γάλα χλιαρό, όπου διαλύω την μαγιά στο μέγεθος του καρυδιού. Ένα αυγό – Αλάτι. Μια πρέζα ζάχαρη και τα ανακατεύω όλα μαζί. Αλεύρι περίπου ένα κιλό παρά μία χούφτα. Γέμιση τυρί φέτα. Τα ζυμώνω και αφήνω τη ζύμη μισή ώρα περίπου. Την χωρίζω σε περίπου 10 μπαλάκια και ανοίγω σε στρογγυλό φύλλο. Το χωρίζω σε σταυρό. Τυλίγουμε σε κρουασάν το κάθε τρίγωνο. Βάζουμε σε αβουτύρωτο ταψί χωρίς να τα αυγώσουμε και στο ταψί σκορπάμε ένα βιτάμ και φουρνίζουμε.

Σουφλέ με τυριά
Ένα πακέτο φύλλα, μισό κιλό τυριά διάφορα, ένα τέταρτο μπέικον, τρία αυγά, μισό λίτρο γάλα. Στρώνω ένα-ένα τα μισά φύλλα σε μια φόρμα για κέικ τρυπώντας στη μέση και βουτυρώνοντας τα βάζω τα τυριά τριμμένα, το μπέικον τριμμένο γυρνάω τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και μετά τα υπόλοιπα ένα-ένα και βουτυρωμένα. Από πάνω ρίχνω τρία αυγά χτυπημένα συν μισό λίτρο γάλα, αλάτι, πιπέρι και ψήνω στον φούρνο.

Πατσαβουρόπιτα (νόστιμη)
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας, ένα τέταρτο στραγγιστό γιαούρτι, τέσσερα αυγά, μισό κιλό τυρί, ένα μπουκάλι σόδα, μια φλιτζάνα του τσαγιού σπορέλαιο. Λαδώνω τη βάση ενός στρογγυλού μέτριου ταψιού. Στρώνω τα πρώτα τέσσερα φύλλα σουρωτά ραντισμένα. Προσθέτω τη μισή γέμιση. Μετά βάζω δύο ή τρία φύλλα αλειμμένα ένα-ένα με λάδι και σουρωτή. Αφήνω λίγο λάδι και σουρωτή για την επιφάνεια της πίτας. Ψήνω στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Μπουγάτσα (2)
Μισό κιλό φύλλα, ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, ένα κιλό γάλα, ένα βιτάμ, μια κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, κανέλα, γαρύφαλλα στα φύλλα, βανίλια, άχνη ζάχαρη. Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη ώσπου να πήξει ελαφρά. Κατεβάζουμε. Ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο βανίλια. Όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε τα αυγά. Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Κάθε φύλλο βούτυρο κανέλλα, γαρύφαλλο. Στη μέση την γέμιση. Από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μία ώρα περίπου. Χαράζουμε και μετά το ψήσιμο από πάνω άχνη και κανέλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...