16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σπανακόπιτα
Ένα κιλό σπανάκι, ένα ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, ένα μεγάλο ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, μισή φλυτζάνα λάδι, 300 γρ. τυρί φέτα, αλατοπίπερο.
Φύλλο: Ένα κιλό αλεύρι, μισή φλυτζάνα λάδι, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό όσο σηκώσει ( περίπου ενάμιση με δύο ποτήρια)
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σπανάκι και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις μαραθούν και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη.
Φτιάχνουμε τη ζύμη ως συνήθως να γίνει μαλακή. Τη χωρίζομε σε επτά μπάλες. Λαδώνουμε ένα ταψί, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε αλείφοντάς το με λάδι. Βάζουμε δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο και κατόπιν με τρίτο φύλλο χωρίς όμως να το αλείψουμε με λάδι. Απλώνουμε την μισή γέμιση, σκεπάζουμε το τέταρτο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα λαδώνοντας ένα-ένα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και χαράζουμε οριζόντια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μία ώρα.

Μπουρεκάκια με τυρί
Μισό φύλλο μπακλαβά, δύο κουταλιές βούτυρο, δύο κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό, 1 φλυτζάνι γάλα, 1 αυγό, 1 φλυτζάνι φέτα τριμμένη, 1 φλυτζάνι ρεγγάτο ή γραβιέρα τριμμένη, λάδι.
Καίμε το βούτυρο και σωτάρουμε το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και τα τυριά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε το φύλλο λωρίδες και στην άκρη κάθε λωρίδας βάζουμε μια κουταλιά μείγμα. Τυλίγουμε σε ρολά κλείνοντας τις άκρες μέσα και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι

Κιμαδόπιτα
Πεντακόσια γρ. κιμά μοσχαρίσιο, ένα μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, δύο κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πεντακόσια γρ. φύλλο μπακλαβά, διακόσια γρ. γλυκιά κεφαλογραβιέρα τριμμένη και διακόσια γρ. ρεγγάτο, μισό φλυτζάνι βούτυρο, μισό λίτρο γάλα, τέσσερα αυγά, μία κουταλιά κορν φλάουρ.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο. Ρίχνουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι και τσιγαρίζουμε καλά. Παίρνουμε ένα φύλλο και απλώνουμε κατά μήκος μια σειρά κιμά πάχος δύο δάχτυλα. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλάμε σε ρολό. Στρώουμε το επόμενο φύλλο με τυρί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά και εναλλάξ (ένα ρολό κιμά, ένα ρολό τυρί) σε βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, χτυπάμε στο μίξερ το γάλα, τα αυγά, το κορν φλάουρ και ελάχιστο αλάτι και απλώνουμε πάνα στην πίτα. Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και την αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...