17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Παντεσπάνι
Τέσσερα αυγά, μία φλυτζάνα ζάχαρη, 1,5 φλυτζάνα αλεύρι, 1,5 κουταλάκι μπέικι, λίγο κονιάκ. 24 Νο ταψί για 3 κομμάτια

Σκαλτσούνια με λουκούμι (1)
Δύο νεροπότηρα ραφινέ, ένα νεροπότηρο ρετσίνα, ένα μπέικι και όσο αλεύρι σηκώσουν.
Αφήνομε μία ώρα. Ανοίγομε πιτάκια, γεμίζομε με λουκούμι και καρύδι, κλείνομε, φουρνίζομε. Ραντίζομε με ανθόνερο, πασπαλίζομε με άχνη ζάχαρη.

Σκαλτσούνια κουραμπιέδες με λουκούμι (2)
Εκατό γραμ φρέσκο βούτυρο, τρεις κρόκοι αυγών, τρεις κουταλιές άχνη, πέντε κουταλιές γάλα, αλεύρι όσο σηκώσουν για μαλακή ζύμη, ένα μπέικι, μισό κιλό λουκούμι, μία φλυτζάνα καρύδια χονδροκομμένα.
Ανοίγομε τη ζύμη σαν πιτάκι, μισό λουκούμι και λίγο καρύδι και κλείνομε. 180 βαθμοί ψήσιμο. Πασπαλίζομε με άχνη αφού ραντίσομε με ανθόνερο.

Πέρδικες σαλμί
1200 γραμμ. πέρδικες, 300 γραμμ. βούτυρο, 300 γραμμ. κρασί, 150 γραμμ. κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζομε στην κατσαρόλα με το βούτυρο να ροδίζουν λίγο. Μετά ρίχνομε τις πέρδικες τις οποίες έχομε αλατοπιπερώσει και τα συκωτάκια τους, τις γυρίζομε λίγο στο βούτυρο τις σβήνομε με το κρασί και τις αφήνομε να σιγοψηθούν προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό αν χρειαστεί. Όταν ψηθούν τους αφαιρούμε το κεφαλάκι και τα άκρα των ποδιών. Περνάμε την σάλτσα από το τρυπητό και αν δούμε ότι είναι αραιή την βράζομε λίγο ακόμη να δέσει.
Τηγανίζομε λεπτές φέτες ψωμιού τις στρώνομε σε μια πιατέλα και πάνω στην κάθε φέτα τοποθετούμε μια πέρδικα και την περιχύνομε με σάλτσα

Τυρόπιτα εύκολη
Πέντε αυγά, ένα κουτί εβαπορέ γάλα αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο.
Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα αφήνω μια ώρα περίπου. Παίρνω δύο φύλλα σφολιάτα, ένα πάνω, ένα κάτω.

Δαμάσκηνα ξηρά κομπόστα
Τρία τέταρτα κιλού δαμάσκηνα ξηρά, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη. Δύο φλιτζάνια τσαγιού νερό, μια φλούδα λεμονιού, ένα κομμάτι κανέλα 2 ή 3 γαρύφαλλα.
Διαλέχτε δαμάσκηνα γερά, μικρά και μεγάλα. Τα βάζετε σε λεκανίτσα με νερό να μουσκέψουν επί 4-5 ώρες και να φουσκώσουν. Τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε σε κατσαρόλα με τα δύο φλιτζάνια νερό να βράσουν και να μαλακώσουν καλά. Ρίχνετε τότε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνετε να βράσουν μαζί 5 με 10 λεπτά.
Βγάζετε τα δαμάσκηνα με τρυπητή κουτάλα, τα βάζετε σε κομποστιέρα, αφήνετε το σιρόπι να πάρει μερικές βράσεις, πετάτε τα μυρωδικά και περιλούστε με το σιρόπι τα δαμάσκηνα

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...