21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μελιτζάνες με κρέμα
6 μελιτζάνες στενόμακρες, 1 δόση μπεσαμέλ 100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι, 3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 λεμόνι χυμό, αλάτι, πιπέρι.
Κόβομε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζομε και τις αφήνομε να στραγγίσουν για 1 ώρα. Ζεσταίνομε το λάδι στο τηγάνι και τις τηγανίζομε. Αδειάζομε , την ψίχα της μελιτζάνας σ’ ένα μπολ. Προσθέτομε την μπεσαμέλ τη μισή γραβιέρα , το πιπέρι. Γεμίζομε με το μείγμα τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ταψί. Τις πασπαλίζομε με μαϊντανό με το υπόλοιπο τυρί με τριμμένη φρυγανιά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Όταν σερβίρουμε τις περιχύνομε με ζεστή κρέμα γάλακτος που έχομε προσθέσει αλάτι και λεμόνι.

Μελιτζάνες παπουτσάκια
12 μελιτζάνες μακρόστενες, 500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες, 5 ντομάτες κομμένες ροδέλες, 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, αλάτι, λίγη ζάχαρη , πιπέρι, 1 πρέζα κανέλλα, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι για τηγάνισμα.
Πλένομε και καθαρίζομε τις μελιτζάνες αφαιρώντας 3 λωρίδες. Δεν κόβομε το κοτσάνι. Χαράζομε τις μελιτζάνες από τη μια μεριά κατά μήκος. Τις τηγανίζομε και τις αφήνομε να στραγγίσουν. Σε ρηχή κατσαρόλα λιώνομε το βούτυρο, ροδίζομε τα κρεμμύδια, προσθέτομε τον κιμά και ανακατώνομε καλά να ζεσβολιάσει. Προσθέτομε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τ’ αφήνομε να βράσει 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτομε λίγο νερό. Αραδιάζομε τις μελιτζάνες σε πυρέξ. Τις γεμίζομε με τον κιμά, τοποθετούμε 2 ροδέλες ντομάτα σε κάθε μελιτζάνα και τις ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Μελιτζάνες Γεμιστές με τυρί
Έξι μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, έξι μεγάλες ντομάτες, τρείς κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτα, μισό κιλό φέτα, πενήντα γραμμάρια βούτυρο, λίγη ζάχαρη, λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση αφαιρώντας ένα μικρό μέρος από πίσω. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μια ώρα περίπου. Μετά τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τις σουρώνουμε. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε καυτό λάδι χοντροκόβουμε τη ντομάτα. Βάζουμε την ντομάτα αλάτι και πιπέρι, βούτυρο και ζάχαρη. Όταν πιεί τα υγρά η σάλτσα είναι έτοιμη. Σ’ ένα μπολ τρίβουμε καλά την φέτα. Βάζουμε σ’ ένα ταψί τις μελιτζάνες που έχουν στραγγιστεί και πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε τρεις κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα και τέσσερις κουταλιές από τη σάλτσα. Όση σάλτσα περισσέψει, την ρίχνουμε από πάνω. Βάζουμε το ταψί σε δυνατό φούρνο για τρία τέταρτα της ώρας.

Μελιτζάνες με γιαούρτι
Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κουτί σάλτσα ντομάτας, 4 σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, δύο κεσέδες στραγγιστό γιαούρτι, λάδι, αλάτι
Κόβω τις μελιτζάνες σε κύβους, αλατίζω και τηγανίζω. Σε άλλο τηγάνι βάζω ντομάτα, σκόρδο, πάπρικα (κόκκινο πιπέρι) και την ζάχαρη. Στραγγίζω καλά από το λάδι τις μελιτζάνες και τις βάζω σε πιατέλα ή μπολ, τις ανακατεύω καλά με την σάλτσα και τις σκεπάζω καλά με γιαούρτι. Στολίζω με φούντες μαϊντανού ή ντομάτα και λωρίδες καρότου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...