Συκαλάκι γλυκό (πολύ ωραίο)
Ένα κιλό σύκα ορνιοί, δηλαδή τα σύκα που βγαίνουν τον Απρίλη, τα αρσενικά όπως τα λέμε. Τους κόβομε το κοτσάνι και από πάνω μ’ ένα μυτερό μαχαίρι τους βγάζομε το ματάκι. Με μια οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε από πάνω μέχρι κάτω. Διαμπερές το τρύπημα. Τα βράζομε επί 15 λεπτά. Τα τραβάμε. Τα βάζομε σε κρύο νερό με χυμό από τρία λεμόνια και αφήνομε μία με δύο ώρες. Αυτό γίνεται για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να σφίξο9υν για να μην χρησιμοποιήσομε γαλαζόπετρα. Τα ξεπλένομε και τα ξαναβράζομε επί 15 λεπτά. Τα τραβάμε, τ’ αφήνομε λίγο σε κρύο νερό και να ξαναβράζομε για τρίτη φορά επί 10 λεπτά. Τα τραβάμε. Αφήνομε να κρυώσουν λίγο και τα πιέζομε λίγο με το χέρι μας ν’ αδειάσουν απ’ τα υγρά. Θα ζαρώσουν. Δεν πειράζει. Θα ξαναφουσκώσουν με το σιρόπι. Τα τρυπάμε σε πολλά μέρη με οδοντογλυφίδα. Εν τω μεταξύ φτιάχνομε το σιρόπι. Ένα κιλό σύκα 1 κιλό νερό δύο κιλά ζάχαρη. Ρίχνομε στο σιρόπι γαρύφαλλα και αμύγδαλα ή κουκουνάρια. Αν δεν βαριόμαστε τα χώνομε μέσα στα σύκα. Αλλά και μόνο στο σιρόπι ωραία είναι. Αφήνομε το σιρόπι να βράζει επί 15 λεπτά. Προσοχή! Ανανατεύομε μόνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά όχι γιατί ζαχαριάζει. Ρίχνομε μετά τα σύκα μέσα στο σιρόπι. Αφήνομε να βράσουν επί πέντε λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά. Αφήνομε μια νύχτα. Την άλλη μέρα τα ξαναβράζομε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνομε χυμό λεμόνι (Φτιάξτε τα είναι πολύ ωραία. Έφτιαξα δυό βάζα)
Κουλουράκια (1)
Τριακόσια είκοσι (320) γρ ζάχαρη, διακόσια γρ. βούτυρο, τριάντα γρ. αμμωνία, πέντε αυγά, μισή φλυτζάνα γάλα, βανίλιες, ξύσμα λεμονιού, αλεύρι
Χτυπάμε ασπράδια μαρέγκα τη μισή ζάχαρη με το βούτυρο την άλλη μισή ζάχαρη με τα κροκάδια, την αμμωνία στο γάλα και ως συνήθως. Όσο αλεύρι σηκώσουν
Τσουρέκια
Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αυγά (τα δύο για άλλειμα) ένα κιλό γάλα, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μαχλέπι, ένα φακελάκι κόλιαντρο, ένα φακελάκι κακουλέ και ένα μαστίχα Χίου (το κακουλέ του ανοίγομε τα άσπρα σπόρια του που μοιάζουν με κολοκύθας και βάζομε χτυπημένα στο γουδί τα μέσα σπόρια που είναι μικρά μαύρα) Κοπανίζομε στο γουδί με λίγο αλεύρι τα μπαχαρικά και τα κάνομε σκόνη. Διακόσια πενήντα γρ. μαγιά μπύρας, επτακόσια γρ φυτίνη, σισάμι.
Ετοιμάζω πρώτα τη μαγιά της μπύρας. Σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη, την μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει πηκτός χυλός. Σε μια λεκάνη βάζω τρία κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες, το μαχλέπι, κόλιαντρο, μαστίχα, κακουλέ και λίγο αλάτι. Ζεσταίνω λίγο γάλα με τη ζάχαρη και μετά τη μαγιά. Σπάω τα αυγά και τα διαλύω καλά στο γάλα. Ρίχνω στο αλεύρι. Ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω λίγο-λίγο πλάθοντας τη ζύμη όχι με ζύμωμα αλλά τα χέρια μας από κάτω προς τα πάνω. Η ζύμη μαλακή να γίνει. Αφήνω λίγο βούτυρο και όταν φουσκώσουν τα ξαναζυμώνω βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο και από κάτω προς τα πάνω. Τα πλάθω σε τσουρέκια, πλεξούδες ή ό,τι άλλο θέλομε
Θυμάμαι τις κουλούρες της μαμάς μου. Ήταν έργα τέχνης. Τις έκανε στρογγυλές. Γύρω-γύρω τις έκλεινε με κορδόνι ζύμης. Στην μέση της και σ’ όλη την κουλούρα ένας σταυρός με ζύμη. Στο κέντρο του σταυρού ένα κόκκινο αυτό που το ‘κλεινε το αυγό με κορδονάκι ζύμης. Στις δύο αντικρυστές πλευρές της κουλούρας σχημάτιζε τσαμπιά σταφύλια και στις άλλες δύο πλευρές σχημάτιζε ένα μεγάλο Χ και απέναντι ένα μεγάλο Α. Χριστός Ανέστη δηλαδή. Αφράτες, φουσκωτές, νόστιμες και ωραίες στην εμφάνιση. Φτιάχνω κι εγώ μια στρογγυλή αλλά τις υπόλοιπες τις κάνω πλεξούδες μ’ ένα αυγό
Μαγειρίτσα
Τρίβομε καλά με αλάτι και λεμόνι τα ξυρισμένα ποδαράκια την κοιλιά καθαρισμένη σχολαστικά και τα έντερα. Τα γυρίζομε ανάποδα με ένα ξυλαράκι ή βελόνα πλεξίματος ή ξυλάκι για σουβλάκι και τα πλένομε πολλές φορές. Όταν ασπρίσουν τα κόβομε κομμάτια (τις κοιλιές) και τυλάμε γύρω τα έντερα και τα ποδαράκια. Τα σωτάρομε με ένα φλυτζάνι λάδι και κρεμμύδι. Βάζομε άνιθο ψιλοκομμένο και μαρούλι. Προσθέτομε νερό και σιγοψήνομε. Αν θέλομε βάζομε και ένα τέταρτο φλυτζάνας ρύζι. Όταν ψηθούν χτυπάμε δυό αυγά με λεμόνι και με κουτάλα ρίχνομε ζουμί ζεστό στα αυγά χτυπώντας συνέχεια και περιχύνομε το φαγητό