Σύκα ξερά (συκοπιταρίδες)
Παίρνομε σύκα πολύ ώριμα. Τα πλένομε, τα ανοίγομε χωρίς να χωρίσουν τελείως, τα βάζομε σε σανίδα ή τραπεζομάντηλο λευκό βαμβακερό (όχι νάυλον) τα απλώνομε και τ’ αφήνομε στον ήλιο να ξεραθούν. Περίπου 10 μέρες. Τα σκεπάζομε από πάνω με σμιχτό τούλι (μικρές τρύπες να ‘χει) Κάτω από το τούλι βάζομε δυο – τρεις πέτρες για να μην εφάπτεται το τούλι και να μην μπορούν μύγες να τ’ ακουμπήσουν με την προβοσκίδα τους. Στερεώνομε γύρω γύρω καλά το τούλι. Όταν ξεραθούν βράζομε νερό με κλαδιά ρίγανης, μάραθου με τον μαραθόσπορο, μερικά φύλλα δάφνης, λίγο αλάτι και μερικές κουταλιές λάδι. Βάζομε τα σύκα για λίγο στο νερό που βράζει και τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα. Τα ξαναπλώνομε στον ήλιο για 3-4 μέρες να στεγνώσουν. Τα κολλάμε και τα περνάμε σε τσίτες. Τα φυλάμε με δάφνη μαραθόσπορο και ρίγανη
Σύκα μαρμελάδα
Παίρνομε σύκα ώριμα με καθαρά φλούδια δίχως μαυριλάδια. Τα πλένομε καλά – καλά τα κόβομε κομματάκια με τα φλούδια μαζί. Βάζομε τρία μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη και λίγο νερό (με το μάτι) όσο χρειάζεται να λιώσουν τα φλούδια. Ανακατεύομε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να «γυρίσει» και να βγάλει το γυαλί της
2) Άλλος τρόπος: Ξεφλουδίζομε τα σύκα, τρία μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη καθόλου νερό.
Μαρμελάδα πεπόνι
Για 400 γρ μαρμελάδα
Ενάμιση κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο κύβους, μισό κιλό ζάχαρη δύο κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού δύο κουταλιές χυμό ρόδι. Βράζομε σε μέτρια φωτιά το πεπόνι τη ζάχαρη το λικέρ για μισή ώρα ανακατεύοντας έως να πήξει. Ρίχνομε στο τέλος τον χυμό λεμόνι και ρόδι και βάζομε σε αποστειρωμένα βάζα
Λικέρ μέντα
Ένα κιλό ούζο ένα κιλό ζάχαρη 4 ξυλάκια κανέλα 10 γαρύφαλλα ένα ματσάκι μέντα (μοιάζει με δυόσμο αλλά μυρίζει μέντα) Κλείνετε την μέντα με την ζάχαρη την κανέλα τα γαρύφαλλα σ’ ένα μπουκάλι και το αφήνετε στον ήλιο για είκοσι μέρες. Μετά ρίχνετε το ούζο και ήλιο για σαράντα μέρες. Στραγγίζετε και σε μπουκάλι. Έτοιμο.