17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Εκμέκ κανταΐφι
450 γρ κανταΐφι. Το χωρίζομε στη μέση, το ξύνομε καλά να μην είναι καμμιά ίνα του κολλημένη. Βουτυρώνομε καλά ένα ταψί με βούτυρο γάλακτος. Όχι μαργαρίνη. Εγώ χρησιμοποιώ Λούρπακ το βούτυρο, όχι το soft στο σκαφάκι. Ή όταν βρω, χρησιμοποιώ φρέσκο βούτυρο Μπαλαντίνος. Είναι πολύ ωραίο. Βάζομε το μισό κανταΐφι. Το βουτυρώνομε πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο. Θέλει πολύ βούτυρο. Με το πινέλο ραντιστό το βούτυρο. Βάζομε πολύ κανέλα. Τι εκμέκ θα είναι χωρίς κανέλα; Άλλωστε είναι τόσο ωραία η κανέλα. Έχει υπέροχο άρωμα, γεύση, θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες πολλές. Γιατί άραγε την σνομπάρουν μερικές μαντάμες; Όπως σνομπάρουν και το ανθόνερο. Γιατί; Είναι υπέροχο το άρωμα από απόσταξη ανθέων νερατζιάς. Είναι το γνήσιο ανθόνερο αυτό. Λοιπόν, συνεχίζομε το γλυκό μας. Κανέλα, λίγα γαρύφαλλα σκόνη και χοντροκομμένα καρύδια αρκετά. Από πάνω βάζομε το υπόλοιπο κανταΐφι. Το ραντίζομε και αυτό με πολύ βούτυρο. Το ψήνομε για μία ώρα στους 180 βαθμούς. Την μισή ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, την υπόλοιπη ώρα ξέσκεπο. Ζεστό κανταΐφι, κρύο σιρόπι. Όχι μαζεμένο. Το ρίχνομε με κουτάλα λίγο λίγο. Αφήνομε να κρυώσει εντελώς και μετά ρίχνομε από πάνω την κρέμα. Γίνεται: Ένα λίτρο γάλα 250 γρ ζάχαρη μία κουταλιά της σούπας μαστίχα Χίου κοπανισμένη σε σκόνη, τέσσερα αυγά 100 γρ νισεστέ. Όταν πήξει και είναι κρύο το κανταΐφι την ρίχνομε από πανω. Ρίχνομε κανέλα και καρύδια στην κρέμα. Γαρνίρομε με ροζέτες σαντιγύ. Το σιρόπι γίνεται: Τρία ποτήρια ζάχαρη δύο ποτήρια νερό, κανέλα μασούρι, μερικά γαρύφαλλα, φλούδα λεμονιού. Ανακατεύομε μόνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Να μην πιάσει στον πάτο Μόλις πάρει δύο βράσεις το κατεβάζομε, γίνεται και με πράσινο φυστίκι ανάλατο. Αλλά η ελληνική εκδοχί της Πόλης και της Μικράς Ασίας είναι με καρύδια ή αμύγδαλα. Ό,τι καλλιεργούσε κάθε λαός

Λικέρ από καφέ
Παίρνομε ένα κιλό άσπρο οινόπνευμα 250 γρ εκλεκτό καφέ (όχι ψημένο) 650 γρ νερό και ενάμιση κιλό ζάχαρη. Πρώτα καβουρντίζομε τον καφέ και μετά τον κοπανίζομε στο γουδί ζεστό. Τον βάζομε μαζί με το οινόπνευμα σε ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο που το σφραγίζομε και το αφήνομε τέσσερεις μέρες. Μετά το φιλτράρομε από τουλπάνι και ρίχνομε το οινόπνευμα στο σιρόπι που το φτιάχνομε με τη ζάχαρη και το νερό που πρέπει να γίνει πηχτό σα λάδι. Μετά το περνάμε από τουλπάνι με βαμβάκι και το λικέρ είναι έτοιμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ