12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κολοκυθόπιτα με πράσινα κολυκύθια
Φύλλο: 600 γρ. περίπου αλεύρι 300 γρ (περίπου μισή φλυτζάνα) νερό, λίγο λάδι, αλάτι, 1 σφηνάκι τσικουδιά.
Ζυμώνομε καλά. Αφήνομε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζομε τη ζύμη σε οκτώ μπαλάκια. Ανοίγομε οκτώ πιτάκια σε μέγεθος μεγάλου πιάτου. Βάζομε τέσσερα σε ένα πιάτο και τέσσερα σε ένα άλλο πιάτο βάζοντας σε καθένα πιτάκι αρκετή λιωμένη φυτίνη με λάδι. Σκεπάζομε με την μεμβράνη φαγητού και βάζομε ψυγείο για δύο ώρες ή στην κατάψυξη για μισή ώρα αν βιαζόμαστε.
Ανοίγομε ένα φύλλο με το ένα πιάτο που βάζομε κάτω στο ταψί και με το άλλο πιάτο ανοίγομε το πάνω φύλλο.
Ξύνομε πέντε μεγάλα κολοκύθια, ψιλοκόβομε ένα ματσάκι άνιθο, λίγο δυόσμο, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, μισή φλυτζάνα λάδι, μία φλυτζάνα φέτα τριμμένη, μία φλυτζάνα κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Σωτάρομε στο λάδι τα κρεμμυδάκια τον άνιθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα κολοκύθια έως να μαραθούν. Κατεβάζομε την κατσαρόλα, αφήνομε να κρυώσουν, ρίχνομε τα τυριά και ανακατεύομε. Απλώνομε σε καλά λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο να προεξέχει λίγο. Ρίχνομε τη γέμιση, βάζομε το άλλο φύλλο και γυρνάμε το προεξέχον και κλείνομε κάνοντας γύρω γύρω κάδρο.
Λαδώνομε με φυτίνη και λάδι, κόβομε μέχρι κάτω, αν θέλομε βάζομε σισάμι και ψήνομε στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Ίσως και παραπάνω ανάλογα τον φούρνο.

Κρεμμυδόπιτα
Πέντε μεγάλα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβομε. Τα βράζομε λίγο, τα σουρώνομε. Βάζομε λίγο λάδι, σάλτσα ντομάτας, τα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Ψήνομε τα κρεμμύδια.
Ανοίγομε φύλλο όπως για την κολοκυθόπιτα. Βάζομε φύλλο κάτω, απλώνομε τα κρεμμύδια, φύλλο πάνω λαδώνομε χωρίς να χαράξομε. Ψήνομε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και το κάτω φύλλο.

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα στριφτή
Ξύνομε την κολοκύθα, την αλατίζομε και την βάζομε από βραδύς σε ένα σουρωτό να σουρώσει. Την στύβομε καλά. Βάζομε αρκετά (4-5) κρεμμύδια ξερά τριμμένα, δυόσμο, ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι, ένα φλυτζανάκι του καφέ λάδι, μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί. Ανοίγομε φύλλο απλό. Όχι σφολιάτα, με αλεύρι, αλάτι, λίγο λαδάκι και χλιαρό νερό.
Ζυμώνομε καλά. Αφήνομε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ανοίγομε λεπτό φύλλο είτε με το ξυλίκι, είτε στη μηχανή. Αν η μηχανή σας είναι μέχρι το 7 που είναι για ξεροτήγανα εσείς θα το ανοίξετε είτε στο 6 που είναι για καλτσούνια τηγανιού είτε στο 5 που είναι για καλτσούνια φούρνου. Όπως σας αρέσει το φύλλο. Κόβομε στενόμακρες λωρίδες. Βρέχομε την μία άκρη εκεί που θα κλειστεί το ρολό, από την μία άκρη μέχρι την άλλη με νερό. Βάζομε στην άλλη άκρια, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος μία σειρά γέμιση, τυλάμε ρολό, πιέζομε την άκρη να κλείσει. Ξεκινάμε από το κέντρο του καλά λαδωμένου ταψιού τυλίγοντας σε σχήμα σαλίγκαρου. συνεχίζομε με ρολά ενώνοντας την μία άκρη στον σαλίγκαρο και γυρνώντας γύρω – γύρω μέχρι να γεμίσει το ταψί. Λαδώνομε, βάζομε σισάμι και φουρνίζομε. Όταν είναι ψημμένο και από κάτω, βγάζομε. 180 βαθμοί περίπου τρία τέταρτα με μία ώρα.
Την συνταγή αυτή μου την έχει δώσει η κα Ελένη Κλαριδοπούλου που η μαμά της ήταν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Είναι δηλαδή η συνταγή Μικρασιάτικη. Η μαμά της γνωριζόταν με την γιαγιά μου που ήταν από την Σμύρνη. Το επίθετο αυτό είναι του ανδρός της. Δεν θυμάμαι το πατρικό της επίθετο.

Πίτα με γλυκοκολοκύθα
Για το φύλλο: Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δύο κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά ξύδι ή τσικουδιά, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό.
Ζυμώνομε πολύ καλά. Χωρίζομε σε 4 μπάλες. Τις βάζομε σε αλευρωμένο ταψάκι και τις αφήνομε σκεπασμένες μία με δύο ώρες.
Ανοίγομε 4 φύλλα.
Γέμιση: Δύο κιλά κολοκύθι κίτρινο ψιλοκομμένο, μιάμιση φλυτζάνα λάδι, αλάτι, πιπέρι, μισό φλυτζάνι ρύζι γλασέ, λίγη κανέλα.
Τρίβομε στον τρίφτη το κολοκύθι και το αφήνομε σε τρυπητό να σουρώσει. Σωτάρομε το κρεμμύδι με μισή φλυτζάνα λάδι. Όταν μαραθεί, ρίχνομε το κολοκύθι, το αλάτι, το πιπέρι. Σιγοψήνομε επί μισή ώρα. Προσθέτομε το ρύζι και ψήνομε ακόμα για 15 λεπτά. Αφήνομε να κρυώσει. Ρίχνομε λίγη κανέλλα (μπορείτε και να την παραλείψετε) και ανακατεύομε. Αλείφομε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί. Στρώνομε το πρώτο φύλλο., βάζομε τη γέμιση. Στην γέμιση μπορούμε να προσθέσομε και 4-5 αυγά ελαφρά χτυπημένα και μυζήθρα και τριμμένο κεφαλοτύρι στην κρύα γέμιση, όχι ζες΄τη. Χαράζομε την πίτα και ψήνομε περίπου μία ώρα 170-180 βαθμοί.

Τηγανίτες με γλυκοκολοκύθα
Μισό κιλό κολοκύθι καθαρισμένο και τριμμένο, ένα φλυτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι, δύο αυγά, δυόσμο ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα κρεμμύδι τρμμένο, 200 γρ αλεύρι, δύο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, δύο κουταλάκια μπέικι, πιπέρι, αλάτι.
Ανακατώνομε τα υλικά. Βάζομε στο ψυγείο να σφίξουν. Ζεσταίνομε λάδι χωρίς να κάψει, ρίχνομε μέσα στο λάδι με κουτάλι και τηγανίζομε. Τις βάζομε σε απορροφητικό χαρτί.

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκκολοκύθα (άλλη εκδοχή)
Θα κόψω την κολοκύθα. Θα την βράσω να είναι όμως λίγο στετή. Θα την καθαρίσω απ’ τον εξωτερικό φλοιό. Θα την λιώσω με πηρούνι σε σουρωτό. Θα προσθέσω μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα δύο κουταλιές σούπας βούτυρο. Τα αυγά θα κτυπηθούν με κορν – φλάο. Τα ανακατεύομε όλα μαζί και φύλλο κάτω και πάνω σφολιάτα όπως στην πρώτη συνταγή κολοκυθόπιτας. Στην αρχή στους 200 βαθμούς για ένα δεκάλεπτο και μετά στους 180.

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα χωρίς φύλλο
Δύο νεροπότηρα ξυσμένη και καλά στιμένη κολοκύθα, ένα νεροπότηρο ελαιόλαδο, ένα νεροπότηρο φέτα ή μυζήθρα, ένα νεροπότηρο διάφορα κίτρινα τυριά, δυόσμο, 4 αυγά, ένα πακέτο φαρίνα.
Τ’ ανακατεύομε καλά, τ’ απλώνομε σε ταψί, βάζομε μπόλικο σισάμι, πιέζομε να καρφωθεί και φουρνίζομε.
Έεε, τέλος πια με τις γλυκοκολοκύθες. Έχω και άλλες συνταγές, καλτσούνια μαζί με μυζήθρα, τηγανητή με κουρκούτι μα βαρέθηκα να γράφω. Τώρα πάω να δω τον Σασμό. Γειά σας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...