Κολοκυθοκεφτέδες με γλυκοκολοκύθα
Την βάζομε, αφού την πλύνομε καλά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια να βράσει ελάχιστα, ίσα-ίσα να ξεφλουδίζεται με το μαχαίρι.
Την ξύνομε, την αλατίζομε, την στίβομε καλά, την αφήνομε να σουρώσει 2-3 ώρες ή από το βράδυ. Βάζομε πιπέρι, ψιλοκόβομε δυόσμο κατά βούληση, μαϊντανό και ξύνομε τρία -τέσσερα κρεμμύδια ξερά. Σπάμε μέσα δυό αυγά, μισή φλυτζάνα λάδι και θρουλάμε φέτα όσο μας αρέσει. Προσθέτομε φρυγανιά τριμμένη και βάζομε στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα. Βάζομε ελαιόλαδο αρκετό να κάψει, πλάθομε σε κεφτέδες, αλευρώνομε και τηγανίζομε. Αν δεν πλάθονται τους ρίχνομε με κουτάλι ή για συμμετρικό σχήμα κεφτέ βάζομε λίγη παραπάνω φρυγανιά
Μπουρέκι
Λεπτές φέτες κολοκύθι, λεπτές φέτες πατάτα, στρώσεις αλευρωμένο κολοκύθι, δυόσμο, μυζήθρα, πατάτα, ξανά δυόσμο, μυζήθρα λίγο βούτυρο και μια φλυτζάνα λαδι. Το κολοκύθι θέλει λάδι. Όσες στρώσεις θέλετε. Στην αρχή δυνατή φωτιά στον φούρνο να πάρει βράση και μετά χαμηλή αρκετή ώρα. Περίπου 1,5 ώρα. Ίσως και παραπάνω. Ανάλογα με τον φούρνο.
Γλυκό με γλυκοκολοκύθα
600 γρ. νερό, 800 γρ ζάχαρη, 1300 γρ κολοκύθι., κόβομε σε κομμάτια την κολοκύθα αφού την καθαρίσομε. Στρογγυλεύομε τις γωνίες στα κομμάτια. Βράζομε με λεμόνι 5 λεπτά. Ξαναβάζομε σε νερό και λεμόνια και βράζομε άλλα πέντε λεπτά. Ξανά Τρίτη φορά με λεμόνι επί πέντε λεπτά. Τα τραβάμε. Τα τρυπάμε με πηρούνι. Βάζομε ζάχαρη με νερό. Όσες κούπες νερό, μία κούπα παραπάνω ζάχαρη. Μόλις λειώσει η ζάχαρη ρίχνομε μέσα το γλυκό και γαρύφαλλα, κανέλα μασούρι και αστεροειδή γλυκάνισο και βράζομε επί 40 λεπτά περίπου. Να δέσει. Ρίχνομε λεμόνι και λίγη γλυκόζη. Το αφήνομε μια νύχτα. Αν δεν έχει δέσει ξαναβράζομε λίγο.