15.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κρουασάν (1)
Εκατό γρ. μαγιά μπύρας ή τρία φακελάκια ξηρή. Δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα ποτήρι γάλα χλιαρό, τρεις κουταλιές αλεύρι.
Κάνομε ένα μείγμα με τα παραπάνω και τα βάζομε στον φούρνο στους πενήντα βαθμούς για να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει προσθέτομε 3 αυγά (ένα ολόκληρο και δύο ασπράδια) τρία φλυτζάνια του καφέ λάδι, τρία τέταρτα του ποτηριού γάλα χλιαρό και ένα κιλό αλεύρι και λίγο αλάτι. Χωρίζομε ένα βιτάμ στα δύο και αλοίφομε με το μισό κάθε ταψί. Ανοίγομε φύλλα στο μέγεθος πιάτου. Χαράζομε ένα σταυρό στη μέση και το κάθε τέταρτο που βγαίνει τριγωνικό το τυλάμε σε κρουασάν. Ξεκινάμε απ’ τη φαρδιά μεριά και το γυρνάμε ελαφρά σε ημικύκλιο. Η γέμιση είναι μυζήθρα, φέτα κλπ με κρόκο και ψήνομε στους 180 βαθμούς. Μπορούμε να βάλομε και γέμιση με μερέντα ή μαρμαλάδα

Κρουασάν (2)
Εβδομήντα πέντε ή 100 γρ μαγιά. Δύο ποτήρια γάλα, τρία αυγά, δύο κουταλιές ζάχαρη, τρία φλυτζάνια του καφέ λάδι, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κιλό αλεύρι, φρυγανιές
Όπως τα παραπάνω είναι τα υπόλοιπα.

Μπουγάτσα
Οκτώ φύλλα μπακλαβά, τετρακόσια γρ μυζήθρα, μια φλυτζάνα τσαγιού λάδι ραφινέ, μια φλυτζάνα τσαγιού γάλα, τρεις ή τέσσερεις κουταλιές αλεύρι.
Λαδόνομε ένα ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε δίπλα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε μέσα το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις διπλώνομε αντικρυστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο. Πιάνομε προσεκτικά τα φύλλα με τη γέμιση και τα γυρνάμε μπρούμυτα πάνω στο φύλλο. Διπλώνομε αντικρυστά τις άκρες. Απλώνομε το 4ο φύλλο βουτυρώνομε και ρίχνομε πάνω του μπρούμυτα τα προηγούμενα που τα ‘χομε διπλώσει αντικρυστά και συνεχίζομε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Την τοποθετούμε μπρούμυτα στο ταψί. Έχομε πυρώσει τον φούρνο πάνω – κάτω στον μεγαλλίτερο βαθμό. Την φουρνίζομε. Χαμηλώνομε τον φούρνο, και άμα ψηθεί και από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο που την έχομε σκεπάσει. Στα είκοσι λεπτά της ώρας την περιχύνομε με το βραστό λάδι. Αυτό γίνεται 3-4 φορές και την βγάζομε. Περίπου τρία τέταρτα ψήσιμο ή 50’.

Γιουβαρλάκια
700 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, ένα φλυτζάνι του καφέ ρύσι, δύο κρεμμύδια τριμμένα, ένα ματσάκι μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος, μισό φλυτζάνι του καφέ λάδι, ένα φλυτζάνι του καφέ νερό, τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, ένα κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, αλάτι, μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, ένα ασπράδι, χτυπημένο μαρέγκα, μισό λίτρο νερό, τρεις κρόκοι αυγών, δύο ή τρια ζουμερά λεμόνια.
Τοποθετούμε τον κιμά, ρύζι, κρεμμύδια, μαϊντανό, λάδι το ένα φλυτζανάκι νερό, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνομε καλά. Προσθέτομε την μαρεέγκα. Πλάθομε μπαλάκια στρογγυλά διαμέτρου τρία εκατοστά και τα αλευρώνομε. Στην κατσαρόλα βάζομε το νερό, λίγο αλάτι, μόλις βράζει ρίχνομε τα γιουβαρλάκια, το βούτυρο και αφήνομε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μιάμιση ώρα (1,30) Χτυπάμε καλά τους κρόκους αυγών, ρίχνομε από λίγο, χτυπώντας με το σύρμα το λεμόνι και ρίχνομε από λίγο και το ζουμί χτυπώντας συνέχεια. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνομε πάνω στα γιουβαρλάκια το αυγολέμονο κουνώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...