Κρουασάν (1)
Εκατό γρ. μαγιά μπύρας ή τρία φακελάκια ξηρή. Δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα ποτήρι γάλα χλιαρό, τρεις κουταλιές αλεύρι.
Κάνομε ένα μείγμα με τα παραπάνω και τα βάζομε στον φούρνο στους πενήντα βαθμούς για να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει προσθέτομε 3 αυγά (ένα ολόκληρο και δύο ασπράδια) τρία φλυτζάνια του καφέ λάδι, τρία τέταρτα του ποτηριού γάλα χλιαρό και ένα κιλό αλεύρι και λίγο αλάτι. Χωρίζομε ένα βιτάμ στα δύο και αλοίφομε με το μισό κάθε ταψί. Ανοίγομε φύλλα στο μέγεθος πιάτου. Χαράζομε ένα σταυρό στη μέση και το κάθε τέταρτο που βγαίνει τριγωνικό το τυλάμε σε κρουασάν. Ξεκινάμε απ’ τη φαρδιά μεριά και το γυρνάμε ελαφρά σε ημικύκλιο. Η γέμιση είναι μυζήθρα, φέτα κλπ με κρόκο και ψήνομε στους 180 βαθμούς. Μπορούμε να βάλομε και γέμιση με μερέντα ή μαρμαλάδα
Κρουασάν (2)
Εβδομήντα πέντε ή 100 γρ μαγιά. Δύο ποτήρια γάλα, τρία αυγά, δύο κουταλιές ζάχαρη, τρία φλυτζάνια του καφέ λάδι, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κιλό αλεύρι, φρυγανιές
Όπως τα παραπάνω είναι τα υπόλοιπα.
Μπουγάτσα
Οκτώ φύλλα μπακλαβά, τετρακόσια γρ μυζήθρα, μια φλυτζάνα τσαγιού λάδι ραφινέ, μια φλυτζάνα τσαγιού γάλα, τρεις ή τέσσερεις κουταλιές αλεύρι.
Λαδόνομε ένα ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε δίπλα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε μέσα το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις διπλώνομε αντικρυστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο. Πιάνομε προσεκτικά τα φύλλα με τη γέμιση και τα γυρνάμε μπρούμυτα πάνω στο φύλλο. Διπλώνομε αντικρυστά τις άκρες. Απλώνομε το 4ο φύλλο βουτυρώνομε και ρίχνομε πάνω του μπρούμυτα τα προηγούμενα που τα ‘χομε διπλώσει αντικρυστά και συνεχίζομε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Την τοποθετούμε μπρούμυτα στο ταψί. Έχομε πυρώσει τον φούρνο πάνω – κάτω στον μεγαλλίτερο βαθμό. Την φουρνίζομε. Χαμηλώνομε τον φούρνο, και άμα ψηθεί και από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο που την έχομε σκεπάσει. Στα είκοσι λεπτά της ώρας την περιχύνομε με το βραστό λάδι. Αυτό γίνεται 3-4 φορές και την βγάζομε. Περίπου τρία τέταρτα ψήσιμο ή 50’.
Γιουβαρλάκια
700 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, ένα φλυτζάνι του καφέ ρύσι, δύο κρεμμύδια τριμμένα, ένα ματσάκι μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος, μισό φλυτζάνι του καφέ λάδι, ένα φλυτζάνι του καφέ νερό, τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, ένα κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, αλάτι, μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, ένα ασπράδι, χτυπημένο μαρέγκα, μισό λίτρο νερό, τρεις κρόκοι αυγών, δύο ή τρια ζουμερά λεμόνια.
Τοποθετούμε τον κιμά, ρύζι, κρεμμύδια, μαϊντανό, λάδι το ένα φλυτζανάκι νερό, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνομε καλά. Προσθέτομε την μαρεέγκα. Πλάθομε μπαλάκια στρογγυλά διαμέτρου τρία εκατοστά και τα αλευρώνομε. Στην κατσαρόλα βάζομε το νερό, λίγο αλάτι, μόλις βράζει ρίχνομε τα γιουβαρλάκια, το βούτυρο και αφήνομε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μιάμιση ώρα (1,30) Χτυπάμε καλά τους κρόκους αυγών, ρίχνομε από λίγο, χτυπώντας με το σύρμα το λεμόνι και ρίχνομε από λίγο και το ζουμί χτυπώντας συνέχεια. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνομε πάνω στα γιουβαρλάκια το αυγολέμονο κουνώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Ξεκινούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα πρώτα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας…
Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία έκτακτης ανάγκης σε πολίτες, δήλωσε…
Η Pump.fun, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία memecoins με βάση τη Solana, δέχεται πυρά…
Αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τα γκρίζα σημεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που λειτουργούν εις…
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
This website uses cookies.