15.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Παστουρμαδόπιτα (Μικρά Ασία)
Δύο φύλλα σπιτικά ή σφολιάτα, 100 γρ παστουρμάς, 200 γρ κασέρι σε φέτες, τρεις ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες, ένα αυγό. Καθαρίζομε τον παστουρμά από το τσεμένι. Κόβομε το κασέρι σε λεπτές φέτες και τις ντομάτες σε ροδέλες. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνομε το ένα φύλλο πατώντας το ελαφρά με τα χέρια μας. Κατόπιν απλώνομε στο φύλλο την μισή ποσότητα κασέρι και από πάνω στρώνουμε τις φέτες του παστουρμά και μετά τις ντομάτες. Αν έχει περισσέψει παστουρμάς τον στρώνομε και από πάνω βάζομε τις υπόλοιπες φέτες κασέρι. Στη συνέχεια σε λαδωμένη επιφάνεια ανοίγομε και το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το κασέρι και πιέζομε γύρω – γύρω την πίτα με τα δάχτυλά μας για να μη φύγει η γέμιση και να καλυφθεί όλο με το φύλλο. Κατόπιν χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφομε. Την τρυπάμε με πιρούνι και ψήνομε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Τσιλιμπιρί αυγά (Μικρά Ασία)
Βάζομε σε τηγάνι λίγο νερό. Μόλις κοχλάσει σπάμε τα αυγά. Ύστερα από ενάμιση περίπου λεπτό βγάζομε τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα. Τα αυγά βέβαια είναι μάτια όχι χτυπημένα στο τηγάνι. Ανακατεύομε γιαούρτι με ψιλοκομμένο σκόρδο λίγο ξύδι και αλάτι και σκεπάζομε τ’ αυγά. Ρίχνομε από πάνω λίγο φρέσκο βούτυρο λιωμένο και κόκκινο πιπέρι. Σερβίρονται ζεστά.

Φάβα από κουκιά
(είπαμε μια φορά τη βδομάδα όσπρια)
Ξεφλουδίζομε ξερά κουκιά που έχομε σε νερό από βραδύς. Τα ψήνομε όπως τη φάβα, τα βράζομε τα ξαφρίζομε βάζομε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, λεμόνι, λάδι να ψηθούν και τα περνάμε από μύλο να γίνουν πουρές. Πολύ ωραία και υγιεινά τα ξερά κουκιά που πια σπανίως τα τρώμε. Τα ξερά κουκιά στο νερό από βραδύς για ξεφλουδισμένα είναι πολύ νόστιμα μέσα στα βραστά χόρτα να ψηθούν μαζί. Ραδίκια, ασκολύμπροι, βρούβες και άλλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...