22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Αρνί της σούβλας
Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής: Αδειάζομε το αρνί από μέσα. Το αλατοπιπερώνομε πολύ μέσα και απ’ έξω. Χοντρό αλάτι με τις χούφτες. Πετάμε στο εσωτερικού του αρνιού το χοντρό αλάτι με τις χούφτες. Αν είναι το κρέας ανάλατο δεν κάνει τίποτα. Πιπέρι πολύ. Θρούμπι και θυμάρι έξω και μέσα. Περνάμε τη σούβλα απ’ τη βάση του αρνιού και καταλήγει στο κεφάλι.
Δένομε το αρνί με ανοξείδωτο σύρμα στη ράχη ώστε να μείνει τεντωμένο και ράβομε την κοιλιά του. Τα πόδια τα πίσω τα σηκώνομε και τα δένομε πάνω στη σούβλα. Τα ραψίματα γίνονται με σύρμα ανοξείδωτο ειδικό γι’ αυτό. Όλες τις τρύπες του αρνιού τις φράζομε με λεμονόκουπα πασπαλίζομε με αλατοπίπερο, ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι. Αφήνομε όρθια τη σούβλα μερικές ώρες να μαριναρισθεί. Τοποθετούμε το αρνί στη φωτιά, γυρνάμε συνέχεια και έχει πλάκα όταν είσαι με παρέα. Όταν όμως η παρέα ανήκει στην κατηγορία που το θέλει έτοιμο και έρχεται την ώρα του σερβιρίσματος, έεε, τότε σουβλίζεσαι και συ μαζί με τ’ αρνί και λές: «Τέρμα στο έθιμο».
Τώρα βέβαια είναι ηλεκτρικές σούβλες και είναι ευκολία.
Περιβρέχομε κατά διαστήματα το αρνί με λάδι και χυμό λεμονιού και ρίγανη. Όταν το κρέας σκάει είναι έτοιμο.

Μπούτι αρνίσιο γεμιστό (άλλη εκδοχή)
Ενάμιση κιλό μπούτι, 4 φέτες ζαμπόν, 150 γρ κεφαλοτύρι ένα φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό ένα φλυτζάνι τσαγιού φυτίνη ή βούτυρο, δύο κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός, ενάμιση κιλό πατάτες μικρές στρογγυλές. Λέτε στον κρεοπώλη να βγάλει το κόκκαλο από το μπούτι και να το χτυπήσει να γίνει σαν φέτα. Το πλένετε, το σκουπίζετε, το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με τον μαϊντανό. Τοποθετείτε το ζαμπόν σε λεπτές φέτες τυλίγετε το μπούτι σε ρολλό και το δένετε. Το βάζετε σε ταψί ρίχνετε και το βούτυρο και στο φούρνο στους 2520 βαθμούς. Αφού ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές ρίχνετε το κρασί και με τη σάλτσα βρέχετε το ρολό. Προσθέτετε δύο φλυτζάνια ζεστό νερό και αφήνετε να ψηθεί μισή ώρα. Τότε βάζετε τις πατάτες ολόκληρες, καθαρισμένες πλυμένες και αλατοπιπερωμένες. Αφήνετε να ψηθεί σε πιο χαμηλό φούρνο μιάμιση ώρα περίπου. Προσθέτετε αν χρειαστεί ζεστό νερό πότε, πότε.

Κοκορέτσι
Μία ή δύο συκωταριές, γλυκάδια, σπλήνες η σκέπη του αρνιού και τα έντερα. Γυρίζετε τα έντερα ως συνήθως, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε να στραγγίσουν. Κόβετε τα εντόσθια σε μικρά κομματάκια (σαν κάστανα) και τα στραγγίζετε. Τα αλατοπιπερώνετε, τους βάζετε ρίγανη και αρκετό κίμινο και τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ, δηλαδή συκωτάκια, πλεμόνια, σπλήνα, γλυκάδι, συκωτάκι, καρδιά κ.λπ. Αφού τα περάσετε στη σούβλα παίρνετε τη σκέπη και τα τυλάτε. Αν δεν φτάνει η μία βάζετε και δεύτερη. Από πάνω τυλάτε προσεχτικά τα έντερα μέχρι κάτω. Αλατοπιπερώνετε απ’ έξω, βάζετε κίμινο, ρίγανη, λεμόνι, ψήνετε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...