Η κακαβιά και οι παιδικές μου μνήμες
Η κακαβιά θέλει πολλά ψάρια. Και ολόφρεσκα. Στο πατρικό μου, όταν φτιάχναμε κακαβιά, ο μπαμπάς σηκωνόταν ξημερώματα και πήγαινε στο λιμάνι, όχι στην Σούδα, στα Χανιά, εκεί που τώρα δένουν τα κότερα. Εκεί έδεναν τα ψαροκάικα, φορτωμένα ζωντανά ψάρια. Σπαρταρούσαν, θυμάμαι. Αγόραζε ψάρια και η μαμά μου η Αρτεμίσια έφτιαχνε την ωραιότερη κακαβιά. Αλλά και οι θείες μου έφτιαχναν ωραία κακαβιά. Η νύφη της μαμά μου, η Ευγενούλα έφτιαχνα φοβερή κακαβιά. Και οι θείες μου Ελπίδα, Χριστίνη, Λιλίκα, Βασιλικώ, Λούλα. Τις αναφέρω όλες, γιατί η κάθε μια ξεχωριστά, με τον δικό της τρόπο, έφτιαχνε αυτό το φαγητό, τέλεια.
Όλων, οι άνδρες, ήταν στα καΐκια. Και όταν πήγαιναν στην Βηρυτό με τα καΐκια τους, μας έφερναν κάτι μεγάλα μπαρμπούνια περασμένα σε σπάγκο σαν μεγάλο κολιέ και μας τα χάριζαν. Οι θείες μου τους περίμεναν με λαχτάρα.
Έχοντας το ράδιο στα βραχέα πιάνανε τις συχνότητες των καϊκιών και τους άκουγαν να μιλάνε, να καλεί το ένα καΐκι το άλλο, να ακούνε να φωνάζουν τα ονόματα των ανδρών τους και έτσι ησύχαζαν πως είναι οι άντρες τους καλά. Έβαζε και η μαμά μου το ράδιο για τον αδελφό της και τα ξαδέλφια της και μένα μ’ άρεσε να τους ακούω στο ράδιο. Πιάνανε λέγανε τις συχνότητες. Οι συχνότητες των καϊκιών περνούσαν στα βραχέα. Τι μνήμες μου φέρνει η κακαβιά!
Λοιπόν γίνεται:
Τουλάχιστον τρία κιλά ψάρια. Από τρία κιλά και πάνω. Ολόφρεσκα, να σπαρταρούν! Ροφό, σφυρίδα, στείρα, και διάφορα πετρόψαρα. Βάζομε καθαρισμένα τα ψάρια σε στρώσεις, ενδιάμεσα βάζομε πατάτες (η θεία Ευγενούλα έβαζε και κρεμμύδια και η κακαβιά γινότανε σαν κρέμα, πολύ ωραία). Τώρα, σας γράφω τη συνταγή της μαμάς μου. Δεν έβαζε κρεμμύδια, μόνο πατάτες, αλάτι, δύο νεροπότηρα λάδι (θέλει πολύ λάδι), κουνάμε το τσικάλι να πάει παντού το λάδι, δύο ποτήρια νερό (αν βάλομε τρία ποτήρια λάδι χρειάζεται τέσσερα ποτήρια νερό για να καλύπτονται τα ψάρια). Μόλις ψηθούν τα ψάρια, πάντα σκεπασμένα, ρίχνομε πολύ λεμόνι και μόλις πάρουν μια ακόμα βράση πάλι σκεπασμένα, τα κατεβάζομε, αφήνομε λίγο και σερβίρομε. Πολύ νόστιμο φαγητό.
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι μια καλή τροφή η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί σε μία προσεγμένη διατροφή για απώλεια βάρους. Επίσης σε περιπτώσεις καρκίνων εκατό gr γκρέιπφρουτ αντικαθιστώντας το πόσιμο νερό, είχαν ως αποτέλεσμα 50% λιγότερους όγκους και μεταστάσεις. Επιπλέον τα κόκκινα και ροζ γκρέιπφρουτ, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.
Επιδρά στο συκώτι, ασκώντας ισχυρή αποστραγγιστική επίδραση στους χοληδόχους πόρους.
Επίσης μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης γύρω στο 30-35%. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς αφού δεν έχει λιπαρά. Αν όμως παίρνομε φάρμακα, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας γιατί με κάποια φάρμακα γίνεται αντίδραση.
Σήμερα, στα Επιμελητήριο Χανίων, έδρα της Επιχειρηματικής κοινότητας, ο Επιμελητηριακός συνδυασμός «Επιμελητήριο με Μέλλον», με…
Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από…
Στο 6,5% βρίσκεται η εκλογική επιρροή του κόμματος Κασελάκη όμως μόλις στο 4,3% στην πρόθεση…
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων, κ. Αναστάσιος Αλόγλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής…
Τον πρώτο λόγο για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη, που αποτελεί και το αμέσως επόμενο…
Ο Σύλλογος του Αρκαλοχωρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει προσπάθειες εξαπάτησης των σεισμοπλήκτων από επιτήδειους.…
This website uses cookies.