21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Η κακαβιά και οι παιδικές μου μνήμες

Η κακαβιά θέλει πολλά ψάρια. Και ολόφρεσκα. Στο πατρικό μου, όταν φτιάχναμε κακαβιά, ο μπαμπάς σηκωνόταν ξημερώματα και πήγαινε στο λιμάνι, όχι στην Σούδα, στα Χανιά, εκεί που τώρα δένουν τα κότερα. Εκεί έδεναν τα ψαροκάικα, φορτωμένα ζωντανά ψάρια. Σπαρταρούσαν, θυμάμαι. Αγόραζε ψάρια και η μαμά μου η Αρτεμίσια έφτιαχνε την ωραιότερη κακαβιά. Αλλά και οι θείες μου έφτιαχναν ωραία κακαβιά. Η νύφη της μαμά μου, η Ευγενούλα έφτιαχνα φοβερή κακαβιά. Και οι θείες μου Ελπίδα, Χριστίνη, Λιλίκα, Βασιλικώ, Λούλα. Τις αναφέρω όλες, γιατί η κάθε μια ξεχωριστά, με τον δικό της τρόπο, έφτιαχνε αυτό το φαγητό, τέλεια.

Όλων, οι άνδρες, ήταν στα καΐκια. Και όταν πήγαιναν στην Βηρυτό με τα καΐκια τους, μας έφερναν κάτι μεγάλα μπαρμπούνια περασμένα σε σπάγκο σαν μεγάλο κολιέ και μας τα χάριζαν. Οι θείες μου τους περίμεναν με λαχτάρα.

Έχοντας το ράδιο στα βραχέα πιάνανε τις συχνότητες των καϊκιών και τους άκουγαν να μιλάνε, να καλεί το ένα καΐκι το άλλο, να ακούνε να φωνάζουν τα ονόματα των ανδρών τους και έτσι ησύχαζαν πως είναι οι άντρες τους καλά. Έβαζε και η μαμά μου το ράδιο για τον αδελφό της και τα ξαδέλφια της και μένα μ’ άρεσε να τους ακούω στο ράδιο. Πιάνανε λέγανε τις συχνότητες. Οι συχνότητες των καϊκιών περνούσαν στα βραχέα. Τι μνήμες μου φέρνει η κακαβιά!

Λοιπόν γίνεται:

Τουλάχιστον τρία κιλά ψάρια. Από τρία κιλά και πάνω. Ολόφρεσκα, να σπαρταρούν! Ροφό, σφυρίδα, στείρα, και διάφορα πετρόψαρα. Βάζομε καθαρισμένα τα ψάρια σε στρώσεις, ενδιάμεσα βάζομε πατάτες (η θεία Ευγενούλα έβαζε και κρεμμύδια και η κακαβιά γινότανε σαν κρέμα, πολύ ωραία). Τώρα, σας γράφω τη συνταγή της μαμάς μου. Δεν έβαζε κρεμμύδια, μόνο πατάτες, αλάτι, δύο νεροπότηρα λάδι (θέλει πολύ λάδι), κουνάμε το τσικάλι να πάει παντού το λάδι, δύο ποτήρια νερό (αν βάλομε τρία ποτήρια λάδι χρειάζεται τέσσερα ποτήρια νερό για να καλύπτονται τα ψάρια). Μόλις ψηθούν τα ψάρια, πάντα σκεπασμένα, ρίχνομε πολύ λεμόνι και μόλις πάρουν μια ακόμα βράση πάλι σκεπασμένα, τα κατεβάζομε, αφήνομε λίγο και σερβίρομε. Πολύ νόστιμο φαγητό.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι μια καλή τροφή η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί σε μία προσεγμένη διατροφή για απώλεια βάρους. Επίσης σε περιπτώσεις καρκίνων εκατό gr γκρέιπφρουτ αντικαθιστώντας το πόσιμο νερό, είχαν ως αποτέλεσμα 50% λιγότερους όγκους και μεταστάσεις. Επιπλέον τα κόκκινα και ροζ γκρέιπφρουτ, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.
Επιδρά στο συκώτι, ασκώντας ισχυρή αποστραγγιστική επίδραση στους χοληδόχους πόρους.
Επίσης μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης γύρω στο 30-35%. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς αφού δεν έχει λιπαρά. Αν όμως παίρνομε φάρμακα, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας γιατί με κάποια φάρμακα γίνεται αντίδραση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...