Σεφταλιά Κύπρου
1 κιλό κιμά χοιρινό, 1 μπόλια (σκέπη) αρνιού, 2 κρεμμύδια τριμμένα, τρεις κουταλιές μεγάλες μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα κουταλάκι λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Πλένετε την μπόλια (σκέπη, κνισάρι) και τη βουτάτε σε χλιαρό νερό για να ανοίξει. Βάζετε σε λεκανίτσα τον κιμά, τον πολτό των κρεμμυδιών, τον μαϊντανό και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά. Πλάθετε σε στενόμακρα μπιφτεκάκια. Κόβετε την μπόλια σε ανάλογα κομμάτια και τυλίγετε κάθε μπιφτέκι σ’ ένα κομμάτι μπόλιας. Ψήνετε σε σχάρα να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές.
Κοντοσούβλι
2 κιλά τρυφερό χοιρινό κρέας από τη νεφραμιά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι, λίγο χυμό λεμονιού, 2-3 πιπεριές γλυκιές σε τέταρτα, 2-3 ντομάτες σκληρές σε τέταρτα, ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα.
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια 6-7 εκατοστά. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λίγο χυμό λεμονιού. Σκεπάστε τα και αφήστε τα να σταθούν στο ψυγείο αρκετές ώρες. Περάστε τα κομμάτια του κρέατος σε σούβλα με την ντομάτα, την πιπεριά και το κρεμμύδι ανάμεσα. Σιγοψήνετε στα κάρβουνα αλείφοντας τα με λάδι ανακατεμένο με χυμό λεμονιού.
Ραβανί (1)
Οκτώ αυγά, επτά φλυτζάνια σιμιγδάλι ή φρυγανιά, πέντε φλυτζάνια ζάχαρη, λίγο μπέικιν, όψη λεμονιού.
Σιρόπι: δυόμιση ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό
Ραβανί (2)
Τρία αβγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι βούτυρο ή ραφινέ, 1 ποτήρι πορτοκάλι, δύο ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικιν.
Σιρόπι: δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό.
Ψήσιμο ραβανί μια ώρα περίπου
Τυροπιτάκια κρουασάν
Μια κούπα ραφινέ, ένα κουτί γάλα χλιαρό όπου διαλύω τη μαγιά στο μέγεθος του καρυδιού, ένα αβγό, αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αλεύρι περίπου ένα κιλό παρά μια χούφτα.
Ζυμώνω καλά και αφήνω τη ζύμη περίπου μισή ώρα. Την χωρίζω σε δέκα μπαλάκια και κάθε μπαλάκι το ανοίγω στρογγυλό φύλλο. Το χωρίζω σε σταυρό. Τυλάμε σε κρουασάν το κάθε τρίγωνο. Βάζομε σε αβουτύρωτο ταψί χωρίς να τ’ αυγώσομε και στο ταψί σκορπάμε ένα βιτάμ και φουρνίζομε. Αν θέλετε βάζετε γέμιση τυριά ή μαρμελάδα.