13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σαρακοστιανά

Χόρτα Τσιγαριαστά

Βάζουμε μιάμιση με δύο φλιτζάνες λάδι στο τσικάλι. Κόβουμε φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα και τσιγαρίζουμε μαζί με τα χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε. Άμα τσιγαριστούν καλά έχουμε πλύνει νερατζολιές και τις ρίχνουμε μέσα. Ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο μαύρο κρασί. Σκεπάζουμε καλά μη φύγει η μυρωδιά. Προς το τέλος, ρίχνουμε ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο. Ψήνουμε μέχρι να μείνει με το λάδι και να είναι ψημένα χόρτα και μπακαλιάρος (ο μπακαλιάρος βεβαίως λιγότερο ψήσιμο)

Φαβοκεφτέδες (πολύ νόστιμοι)

Βράζουμε μισό κιλό φάβα, βάζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, αυγά, δυόσμο, μαϊντανό, βρεγμένο ψωμί, τρείς φέτες σφιχτά στραγγισμένες. Ρίχνουμε μέσα την βρασμένη φάβα. Αν το μίγμα είναι μαλακό βάζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Τους πλάθουμε μεγάλους, στρογγυλούς του αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε.

Ταραμοσαλάτα (1)

150 γραμμ. ταραμά, μισό κιλό ψωμί, μισό «πεντακοσάρικο» μπουκάλι λάδι, 2 φλιτζανάκια του καφέ λεμόνι και κρεμμύδι φρέσκο.

Ταραμοσαλάτα (2)

Μισή φλιτζάνα ταραμά, μιάμιση φλιτζάνα ψωμί βρεγμένο μπαγιάτικο και καλά στυμμένο, μερικές σκελίδες σκόρδο, λιωμένο λάδι, λεμόνι όσο σηκώσει.

Καλαμαράκια γεμιστά

Περίπου ενάμιση κιλό καλαμάρια μετρίου μεγέθους, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού, ψιλοκομμένος μαϊντανός, ένα φλιτζάνι νερό. Ενάμιση φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι, χυμός ενός λεμονιού. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια χωρίς να τα  σκίσουμε. Κρατάμε τις κουκούλες και τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τα δύο τρίτα του λαδιού να κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πλοκάμια να καβουρντιστούν, προσθέτουμε το νερό, τον μαϊντανό, αλάτι , πιπέρι αρκετό. Τ’ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά σκεπασμένη μισή ώρα και μετά ρίχνουμε και το ρύζι. Τ’ ανακατεύουμε και αφού αρχίσει να βράζει τα σκεπάζουμε για 10 έως 15 λεπτά μέχρι να πήξει. Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τα καλαμαράκια χωρίς να τα πολυγεμίσουμε και τα τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο (να χώνεται το ένα μέσα στο άλλο για να μη χυθούν). Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό του λεμονιού, ένα φλιτζάνι νερό ή και περισσότερο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρονται με ταραμοσαλάτα.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι

Τριακόσια γραμμάρια ταχίνι, τριακόσια πενήντα γραμμάρια χυμό από πορτοκάλι, τετρακόσια γραμμάρια ζάχαρη άχνη, τριακόσια ενενήντα γραμμάρια αλεύρι μαλακό, τριάντα γραμμάρια μπέικη πάουντερ, λίγο αλάτι, πενήντα γραμμάρια σταφίδες ξανθές, πενήντα γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, Πενήντα γραμμάρια σουσάμι, πενήντα γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική, ραφινέ.

"google ad"

Τοποθετούμε σε μπολ το ταχίνι μαζί με τον χυμό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικη. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη και περνάμε με αυτό όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμα. Τη γεμίζουμε με το μίγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τριάντα λεπτά και άλλα τριάντα λεπτά στους 170 βαθμούς. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι και αν χρειάζεται ψήνουμε λίγο ακόμα.

Κέικ με λεμόνι

Διακόσια εξήντα γραμμάρια ζάχαρη άχνη, διακόσια γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, εκατό ενενήντα γραμμάρια ραφινέ, τριακόσια εβδομήντα πέντε γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικη ξύσμα από λεμόνι, εκατό γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, σκόνη λίγο αλάτι. Για την επικάλυψη: Εκατό πενήντα γραμμάρια χοντροκομμένα λευκά αμύγδαλα, άχνη για πασπάλισμα. Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το ραφινέ και την άχνη. Προσθέτουμε το αλάτι και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικη και τα αμύγδαλα. Τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και άλλα 40 λεπτά στους 160 βαθμούς. Αν χρειαστεί ψήνουμε περισσότερο. Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε την επιφάνεια με αραιωμένη μαρμελάδα. Καλύπτουμε την μαρμελάδα με αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με άχνη.

Καλαμαράκια γεμιστά

Για τέσσερα μεγάλα θράψαλα, δύο κόκκινες πιπεριές, δύο κίτρινες πιπεριές, δύο πράσινες πιπεριές, ένα φλιτζάνι ρύζι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τρία φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο λευκό κρασί, άνηθος, αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι λάδι, χυμός ενός λεμονιού.

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια ολόκληρα και τα βράζουμε ελαφρά. Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, μετά ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια, μετά ψιλοκομμένα τις πιπεριές και τον άνηθο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε δύο φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να μισοψηθούν. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο τσικάλι με μισή φλυτζάνα λάδι, νερό και λεμόνι να ψηθούν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...