21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κουλουράκια πορτοκαλιού
Νηστίσιμα
Ένα νεροπότηρο πορτοκάλι χυμό, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, ένα νεροπότηρο λάδι ή σπορέλαιο ή λάδι ραφινέ, τέσσερα ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. ένα μπέικιν στο αλεύρι.
Λιώνουμε τη ζάχαρη με το πορτοκάλι που του έχουμε αφαιρέσει δύο δάκτυλα και τα συμπληρώνουμε με χυμό μανταρίνι. Μισό κουταλάκι σόδα διαλύουμε στο χυμό. Ρίχνομε το λάδι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνομε το αλεύρι. Ανακατεύουμε. Έχομε ρίξει ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα μανταρίνι και μια βανίλια. Όταν ρίξομε το αλεύρι, αναμειγνύομε, δεν χτυπάμε. Γενικά στα κέικ, στις πουτίγκες και στα κουλουράκια δεν χτυπάμε, όταν πέσει το αλεύρι. Μόνο ανακατεύομε πολύ καλά. Πλάθομε κορδονάκια, τα γυρίζομε στην μέση και τα στρίβομε. Δεν αυγώνομε. Φουρνίζομε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Κουλουράκια αλμυρά (1)
250 γρ. χλιαρή μαργαρίνη, ένα ποτήρι γάλα, ένα ποτήρι νερό, ένα ποτήρι λάδι, δύο φακελάκια μπέικιν, λίγο αλάτι, λίγο κίμινο, αλεύρι όσο σηκώσει.
Αναμειγνύετε να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

Κουλουράκια αλμυρά (2)
Ένα ποτήρι ρετσίνα, ένα ποτήρι λάδι, λίγο αλάτι, ένα αβγό, λίγο ούζο, αλεύρι.
Αναμειγνύετε τα υλικά με όσο αλεύρι σηκώσει ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθετε κύκλους. Τα κυλάτε σε μαύρο σησάμι ή σε παπαρουνόσπορο και φουρνίζετε.

Μπισκότα λεμονιού
150 δράμια αλεύρι, 50 δράμια ζάχαρη, ενάμιση λεμόνι χυμό, 50 δράμια βούτυρο, 2 αβγά, μισό κουταλάκι σόδα, αμύγδαλα κοπανισμένα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτομε τ’ αβγά, το αλεύρι και τέλος τη σόδα με τον χυμό του λεμονιού. Ζυμώνομε, ανοίγομε την ζύμη κόβομε τα μπισκότα, τα αλείφομε με ασπράδι, πασπαλίζομε με αμύγδαλο και φουρνίζομε.

Αμύγδαλα φούρνου
Βάζεις από βραδύς σ’ ένα πιάτο βαθύ αμύγδαλα αξεφλούδιστα και τα σκεπάζει με άσπρο γλυκό κρασί, προσθέτεις ένα τέταρτο της κουταλιάς (κουτάλι σούπας) αλάτι ψιλό τα ανακατεύεις και τ’ αφήνεις έως την άλλη μέρα. Το πρωί τα βγάζεις απ’ το κρασί τα βάζεις σε μέτριο φούρνο και τα καβουρδίζεις.

Πορτοκαλόπιτα
Τρία αβγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι λάδι, ένα μπέικιν, ένα γιαούρτι, ξύσμα δύο πορτοκαλιών, χυμό από ένα πορτοκάλι, μισό κιλό φύλλο κρούστας.
Το ξεραίνομε το φύλλο στο φούρνο και το θρυμματίζομε. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τελευταίο το φύλλο κρούστας. Ψήνομε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: δύο ποτήρια ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, ξύσμα πορτοκαλιού. Βράζομε για 10 λεπτά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ