16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κρατότουρτα για το Πάσχα
Ζυμάρι: ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη και μια διπλοχουφτιά επιπλέον, μαγιά μπύρας ένα τέταρτο απ’ τα συσκευασμένα πλακάκια που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ, ποτό μπύρα για να διαλύσουμε τη μαγιά, ζυμάρι μαλακό και αφράτο.
Γέμιση: Μπούτι αρνιού, θα το βράσω. Στο βράσιμο όχι πολύ νερό, ένα ποτήρι μπύρα μέσα στο νερό και μια ντομάτα ολόκληρη. Θα το ξεκοκαλίσομε ψιλά – ψιλά κομματάκια το κρέας, αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Ανοίγομε φύλλο χοντρούτσικο. Από πάνω μια στρώση τυριά, μυζήθρα, τυρί του τοστ, ένα τέταρτο ξυσμένη γραβιέρα, πιπέρι, μαλάκα ξυσμένη, λίγη στάκα. Κόβομε δυόσμο πάνω στα τυριά, από πάνω κρέας, και ξανά από πάνω μια στρώση τυριά που τα έχομε μαλάξει όλα μαζί, λίγο πιπέρι, κανέλα και κλείνομε από πάνω με φύλλο. Αλείφομε με αβγό και σησάμι και φουρνίζομε. Επειδή το κρέας είναι ψημένο μόλις δούμε το φύλλο ψημένο και πάνω και από κάτω τη βγάζομε.

Κρεατότουρτα Μεσκλιανή
(λένε πως η κρεατότουρτα του Πάσχα γεννήθηκε στα Μεσκλά – Λάκκους)
Ζυμάρι!:Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο λάδι, αλάτι, λίγη τσικουδιά, ένα γιαούρτι των 250 γρ., μισό μπέικιν, ένα αβγό. Ξεκουράζεται το ζυμάρι για μισή ώρα.
Γέμιση: μυζήθρα μισό κιλό για μια τούρτα μεσαίου μεγέθους, μαλάκα, στάκα, κρέας αρνάκι ή κατσικάκι μικρό, κομμένο μικρά κομματάκια, άψητο. Αλάτι πιπέρι, ρίγανη και κίμινο στο κρέας.
Σε ταψί στρογγυλό μικρό ή μέτριο (ανάλογα που θέλετε το πάχος της τούρτας) βουτυρωμένο καλά, στρώνομε το φύλλο να προεξέχει απ’ τα τοιχώματα. Βάζομε μυζήθρα συν μαλάκα ανακατεμένα, από πάνω το κρέας άψητο, μικρά κομματάκια κομμένο με τα κοκαλάκια του. Από πάνω τα τυριά, από πάνω ξανά κρέας, να παίρνει τρουλωτό σχήμα η τούρτα και από πάνω μυζήθρα, μαλάκα και 250 γρ. στάκα (έχει ωραία στάκα ο Μπαλαντίνος). Κλείνομε με το πάνω φύλλο και γυρνώντας το κάτω φύλλο μέσα και γύρω – γύρω στρίβοντας το. Αβγώνομε, σησαμώνομε, ψήνομε επί μιάμιση ώρα στην αρχή στους 200 βαθμούς και μετά στους 150 βαθμούς και άλλη μισή ώρα στους 130-150 βαθμούς. Αν χρειαστεί ψήνετε την τούρτα σας περισσότερη ώρα σε σιγανή φωτιά.

Κρεατότουρτα (3)
Γέμιση: ένα κιλό κρέας αρνί ή κατσίκι, ένα κιλό μυζήθρα, στάκα, τρεις κουταλιές στακοβούτυρο (Τσιτσιρίδης, Μπαλαντίνος και άλλοι) πιπέρι, κανέλλα
Ζυμάρι: ένα κιλό αλεύρι σκληρό, 30 γρ. μαγιά, ένα ποτήρι κρασιού γάλα, δύο αβγά, κρεατόζουμο, μια κουταλιά σούπας βούτυρο. Βράζομε το κρέας και κρατάμε το ζωμό. Ξεκοκαλίζομε το κρέας βάζομε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι. Διαλύομε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα προσθέτομε λίγο αλεύρι και αφήνομε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει ρίχνομε τα υπόλοιπα υλικά για ζυμάρι και ζυμώνομε καλά. Ανοίγομε δύο φύλλα μισού εκατοστού πάχους και βάζομε το ένα σε λαδωμένο ταψί. Έπειτα στρώνομε τυριά – κρέας, ξανά τυριά – κρέας και τελειώνομε με τυριά. Από πάνω απλώνομε το βούτυρο και τη στάκα. Στρώνομε το πάνω φύλλο, γυρνάμε το κάτω και κλείνομε την τούρτα. Αλείφομε με αβγό και πάνω σησάμι. Ψήνομε στο φούρνο μιάμιση ώρα περίπου μέτρια θερμοκρασία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...