Κρατότουρτα για το Πάσχα
Ζυμάρι: ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη και μια διπλοχουφτιά επιπλέον, μαγιά μπύρας ένα τέταρτο απ’ τα συσκευασμένα πλακάκια που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ, ποτό μπύρα για να διαλύσουμε τη μαγιά, ζυμάρι μαλακό και αφράτο.
Γέμιση: Μπούτι αρνιού, θα το βράσω. Στο βράσιμο όχι πολύ νερό, ένα ποτήρι μπύρα μέσα στο νερό και μια ντομάτα ολόκληρη. Θα το ξεκοκαλίσομε ψιλά – ψιλά κομματάκια το κρέας, αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Ανοίγομε φύλλο χοντρούτσικο. Από πάνω μια στρώση τυριά, μυζήθρα, τυρί του τοστ, ένα τέταρτο ξυσμένη γραβιέρα, πιπέρι, μαλάκα ξυσμένη, λίγη στάκα. Κόβομε δυόσμο πάνω στα τυριά, από πάνω κρέας, και ξανά από πάνω μια στρώση τυριά που τα έχομε μαλάξει όλα μαζί, λίγο πιπέρι, κανέλα και κλείνομε από πάνω με φύλλο. Αλείφομε με αβγό και σησάμι και φουρνίζομε. Επειδή το κρέας είναι ψημένο μόλις δούμε το φύλλο ψημένο και πάνω και από κάτω τη βγάζομε.
Κρεατότουρτα Μεσκλιανή
(λένε πως η κρεατότουρτα του Πάσχα γεννήθηκε στα Μεσκλά – Λάκκους)
Ζυμάρι!:Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο λάδι, αλάτι, λίγη τσικουδιά, ένα γιαούρτι των 250 γρ., μισό μπέικιν, ένα αβγό. Ξεκουράζεται το ζυμάρι για μισή ώρα.
Γέμιση: μυζήθρα μισό κιλό για μια τούρτα μεσαίου μεγέθους, μαλάκα, στάκα, κρέας αρνάκι ή κατσικάκι μικρό, κομμένο μικρά κομματάκια, άψητο. Αλάτι πιπέρι, ρίγανη και κίμινο στο κρέας.
Σε ταψί στρογγυλό μικρό ή μέτριο (ανάλογα που θέλετε το πάχος της τούρτας) βουτυρωμένο καλά, στρώνομε το φύλλο να προεξέχει απ’ τα τοιχώματα. Βάζομε μυζήθρα συν μαλάκα ανακατεμένα, από πάνω το κρέας άψητο, μικρά κομματάκια κομμένο με τα κοκαλάκια του. Από πάνω τα τυριά, από πάνω ξανά κρέας, να παίρνει τρουλωτό σχήμα η τούρτα και από πάνω μυζήθρα, μαλάκα και 250 γρ. στάκα (έχει ωραία στάκα ο Μπαλαντίνος). Κλείνομε με το πάνω φύλλο και γυρνώντας το κάτω φύλλο μέσα και γύρω – γύρω στρίβοντας το. Αβγώνομε, σησαμώνομε, ψήνομε επί μιάμιση ώρα στην αρχή στους 200 βαθμούς και μετά στους 150 βαθμούς και άλλη μισή ώρα στους 130-150 βαθμούς. Αν χρειαστεί ψήνετε την τούρτα σας περισσότερη ώρα σε σιγανή φωτιά.
Κρεατότουρτα (3)
Γέμιση: ένα κιλό κρέας αρνί ή κατσίκι, ένα κιλό μυζήθρα, στάκα, τρεις κουταλιές στακοβούτυρο (Τσιτσιρίδης, Μπαλαντίνος και άλλοι) πιπέρι, κανέλλα
Ζυμάρι: ένα κιλό αλεύρι σκληρό, 30 γρ. μαγιά, ένα ποτήρι κρασιού γάλα, δύο αβγά, κρεατόζουμο, μια κουταλιά σούπας βούτυρο. Βράζομε το κρέας και κρατάμε το ζωμό. Ξεκοκαλίζομε το κρέας βάζομε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι. Διαλύομε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα προσθέτομε λίγο αλεύρι και αφήνομε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει ρίχνομε τα υπόλοιπα υλικά για ζυμάρι και ζυμώνομε καλά. Ανοίγομε δύο φύλλα μισού εκατοστού πάχους και βάζομε το ένα σε λαδωμένο ταψί. Έπειτα στρώνομε τυριά – κρέας, ξανά τυριά – κρέας και τελειώνομε με τυριά. Από πάνω απλώνομε το βούτυρο και τη στάκα. Στρώνομε το πάνω φύλλο, γυρνάμε το κάτω και κλείνομε την τούρτα. Αλείφομε με αβγό και πάνω σησάμι. Ψήνομε στο φούρνο μιάμιση ώρα περίπου μέτρια θερμοκρασία.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.