Σουπιές με τα μάραθα και πράσινες ελιές
Λέμε στο ψαράδικο να μας αφήσουν σε δύο σουπιές το μελάνι τους. Αυτό το φαγητό είναι καθαρά παραδοσιακό και χρησιμοποιείται και το μελάνι από μια ή δύο σουπιές φρέσκιες.
Λοιπόν, πλένομε και κόβομε τα μάραθα δύο πόντους περίπου. Εμένα μ’ αρέσουν να είναι καλά ψημένα γι’ αυτό τα πρωτοβράζω στο τσικάλι. Πρώτα ρίχνομε μια φλυτζάνα ελαιόλαδο, ψιλοκόβομε 2 κρεμμύδια και τα μαραίνομε. Ρίχνομε τα μάραθα και δύο ντομάτες ψιλοκομμένες. Όταν βγάλουν τα υγρά τους οι ντομάτες διαλύομε μια κουταλιά ντοματοπελτέ σε νερό και ρίχνομε μέσα. Προσθέτομε νερό όποτε χρειαστεί μέχρι να μισοψηθούν τα μάραθα. Τότε ρίχνομε μέσα τις σουπιές που έχομε αλατοπιπερώσει. Επίσης έχομε βάλει σε νερό τις πράσινες ελιές για να φύγουν το ξινό και το αλάτι που έχουν και τις αφήνομε να περιμένουν. Οι σουπιές, όπως όλα τα μαλάκια δεν θέλουν πάρα πολύ ψήσιμο γιατί σκληραίνουν.
Μόλις το φαγητό πιεί τα υγρά του και μείνει με το λάδι του ρίχνομε μέσα τις πλυμένες ελιές. Αν είναι χοντρές, δεν βγάζομε τα κουκούτσια, γιατί τις καταλαβαίνομε και ‘’φτύνομε’’ το κουκούτσι. Αν όμως είναι μικρές, βγάζομε προηγουμένως τα κουκούτσια μη σπάσομε τα δόντια μας. Αφήνομε και παίρνει το φαγητό μερικές βράσεις ακόμα και το κατεβάζομε. Πολύ νόστιμο και μυρωδάτο. Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, φρέσκες τώρα τον Μάη, χοντροκομμένες και τηγανισμένες σε άφθονο ελαιόλαδο.
Ψάρι πλακί με αγκινάρες
Παίρνομε ροφό ή σφυρίδα ή μαγιάτικο, αλλά κάνουν και τα χοντρά μπαρμπούνια. Βάζομε μια φλυτζάνα λάδι, δύο – τρία κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα, αρκετές σκελίδες σκόρδο και 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Αφού μαραθούν ψιλοκόβομε δύο ντομάτες και αρκετό μαϊντανό. Έχομε καθαρίσει και τρίψει με λεμόνι, για να μη μαυρίσουν, αγκινάρες όσες θέλομε. Αν είναι μικρές τις αφήνομε ολόκληρες, αν όχι τις κόβομε στην μέση. Αν ο ροφός είναι μικρός, οι φέτες του ψήνονται γρήγορα, γι’ αυτό πρωτοβάζομε τις αγκινάρες και μετά το ροφό ή τη σφυρίδα, τέλος πάντων τα ψάρια που έχομε διαλέξει και ψήνομε μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Χωρίς νερά. Το ψάρι αφήνει υγρό. Γι’ αυτό, όταν το βάλομε πρέπει να είναι δεμένη η σάλτσα. Αν όμως το ψάρι είναι χοντρό, δηλαδή ο ροφός είναι μεγάλος και οι φέτες του σκληρούτσικες, τότε πρωτομπαίνει το ψάρι και με προσοχή, προσθέτομε νερό από λίγο μέχρι να μισοψηθεί το ψάρι οπότε ρίχνομε τις αγκινάρες και ψήνομε μαζί έως να είναι και τα δύο ψημένα και η σάλτσα δεμένη χωρίς νερά. Πολύ νόστιμο παραδοσιακό εποχιακό φαγητό.