19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σπανάκι σουφλέ (πολύ ωραίο)
Ένα κιλό σπανάκι, ένα πακέτο φρυγανιές, δύο πατωσιές ζαμπόν, δύο στρώσεις τυρί τοστ, ένα πιάτο τυρί τριμμένο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ και άλλο τόσο νερό, έξι κουταλιές αλεύρι και έξι κουταλιές βούτυρο.
Βουτάμε τις φρυγανιές στο γάλα και στρώνομε στο πυρέξ που έχομε ραντίσει με ραφινέ. Από πάνω βάζομε τυρί τριμμένο, μια στρώση ζαμπόν και μια στρώση τυρί του τοστ. Μετά βάζομε το σπανάκι αλατισμένο, μαραμένο στη φωτιά και στραγγισμένο καλά. Βάζομε πάνω στο σπανάκι ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο, πάνω από το σπανάκι τυρί τριμμένο, φέτες ζαμπόν, τυρί τοστ και τέλος μπεσαμέλ. Ψήνομε σε δυνατό φούρνο μισή ώρα.

Πολύχρωμη κινέζικη σαλάτα
Πεντακόσια γρ. βρασμένο καλαμπόκι, μια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, τριακόσια γρ. βρασμένες γαρίδες, μια κουταλιά λάδι, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά γούστερ-σως, αλάτι, πιπέρι, ένα κοτόπουλο βρασμένο, ψιλοκομμένο, ένα-δύο μήλα κομμένα σε κύβους με τη φλούδα, σέλινο ψιλοκομμένο, καρύδια, κρεμμύδι.
Όλα τα παραπάνω τα ανακατεύομε με μαγιονέζα.

Ρύζι με γαρίδες σαλάτα
Δύο νεροπότηρα βρασμένο ρύζι μπάρμπα-μπεν, ένα κιλό γαρίδες βρασμένες, δύο ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσανάκια, 5-6 κουταλιές μαγιονέζα μέσα στο ρύζι, τέσσερεις κουταλιές λεμόνι, τρεις κουταλιές ξύδι, δυο πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες.
Στρώνομε πάνω απ’ το ρύζι αρκετή μαγιονέζα γαρνίρουμε με γαρίδες και πιπεριές χρωματιστές.

Γαρίδες σαγανάκι
Ενάμιση κιλό γαρίδες νο 5, ενάμιση ποτήρι νερό, ενάμιση ποτήρι λεμόνι, ένα κουτί ντοματάκια, δύο κόκκινες ντομάτες, ένα κρεμμύδι, λάδι, πιπεριές, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα κουταλάκι ζάχαρη, ζωμό από τις γαρίδες, μισό κιλό φέτα.
Βράζομε τις γαρίδες με το νερό και το λεμόνι και αλάτι. Σουρώνομε τις γαρίδες και κρατάμε το ζωμό για τη σάλτσα.
Σάλτσα: Αλέθομε τα ντοματάκια και την ντομάτα, τα βάζομε στην κατσαρόλα, προσθέτομε μια πιπεριά την οποία πετάμε στο τέλος, λάδι, κρεμμύδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα κουταλάκι ζάχαρη και το ζωμό από τις γαρίδες. Τα βράζομε μέχρι να ψηστεί η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη την ρίχνομε στο ταψί νο 34, κόβομε μια με δύο πιπεριές, μετά τοποθετούμε τις γαρίδες τις οποίες έχουμε καθαρίσει μόνο το σώμα και τέλος βάζομε την φέτα κομμένη φετάκια. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει λίγο.

Μηλόπιτα
Ταψί νο 32
Παντεσπάνι: τέσσερα αβγά, μιάμιση φλυτζάνα αλεύρι, ένα μπέικιν, μια φλυτζάνα ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού.
Στρώνομε στο ταψί ενάμιση φλυτζανάκι ραφινέ, πασπαλίζομε μια κουταλιά ζάχαρη, στρώνομε τα μήλα ένα δάκτυλο πάχος. Πασπαλίζομε με κανέλα, ρίχνομε παντεσπάνι, φουρνίζομε. Σιροπιάζομε με κρύο σιρόπι (δύο νεροπότηρα νερό, ένα ζάχαρη, βράσιμο λίγο).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν...

«Έδεσε» στην Σούδα το «Σάρλ ντε Γκολ»

Το πυρηνοκίνητο γαλλικό πλοίο, που έχει τεθεί υπό ΝΑΤΟϊκή...

Τεράστιος πόνος για την 26χρονη που σκοτώθηκε στον ΒΟΑΚ – Αφήνει πίσω τον γιο της

Θρήνος στη Νέα Αλικαρνασσό για την 26χρονη Μαρίνα Ταβλαδωράκη...