19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Βασιλόπιτα
(Κι αυτή έχει επιτυχία πάντα. Σήμερα είδατε; Όλα είναι πολύ ωραία)
Οκτώ αβγά, τρία φλυτζάνια ζάχαρη, τρία φλυτζάνια αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικιν, μια φλυτζάνα ραφινέ, μια φλυτζάνα γάλα, βανίλιες, ξύσμα λεμονιού.
Χτυπάμε τους κρόκους με ζάχαρη, τα ασπράδια μαρέγκα. Ρίχνω στους κρόκους εναλλάξ ασπράδι – αλεύρι. Στο ενδιάμεσο ρίχνω το λάδι και το γάλα και συνεχίζω τελειώνοντας με ασπράδι. Το μπέικιν το έχω ανακατέψει με αλεύρι. Πασπαλίζω με άχνη ή με γλάσσο σοκολάτας ή με μια σκέτη κουβερτούρα λιωμένη.

Γαλοπούλα γεμιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γαλοπούλα: Καθαρίζουμε με τσιμπιδάκι τα υπολείμματα από τα φτερά της γαλοπούλας, την πλένομε με ζεστό νερό πολύ καλά μέσα και έξω και την αλείφουμε παντού με ούζο για να πιάσει η μυρωδιά της. Τη βράζουμε σε κατσαρόλα για 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη το ζωμό της.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί ή σε μεγάλη γάστρα με καπάκι. Την τρίβουμε με τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού και την περιχύνουμε με το χυμό τους. Την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά με το βούτυρο.
Για τη γέμιση: Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα εντόσθια, τον κιμά, 1/2 φλυτζάνι από το ζωμό της γαλοπούλας που έχουμε κρατήσει και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και τον υπόλοιπο ζωμό και όταν βράσουν (σε 15 λεπτά περίπου) προσθέτουμε στη γέμιση τα κάστανα κομμένα στα τέσσερα, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα, λίγη κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το κονιάκ
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να “σταθεί” με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5 λεπτά. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και ράβουμε με κλωστή το άνοιγμά της για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Δένουμε με ένα σκοινάκι τα μπούτια της γαλοπούλας, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τη σιγοψήνουμε τόσες ώρες όσες είναι το βάρος της(π.χ. 3 κιλά – 3 ώρες, 5 κιλά 5 ώρες). Ξεσπάζουμε τη γαλοπούλα μια ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, την περιχύνουμε με το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και την αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και σερβίρουμε χωριστά τη γέμιση και χωριστά τη γαλοπούλα.

Λαζάνια με πράσα και μανούρι
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. λαζάνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο), 1 κιλό πράσα, 4 κλωναράκια σέλερι, ½ φλυτζάνι λευκό κρασί, 2 φλυτζάνες μανούρι τριμμένο, 2 φλυτζάνες τριμμένο ανθότυρο, 1 φλυτζάνα γάλα, ½ φλυτζάνα τριμμένη γραβιέρα, 1/2 φλυτζάνα τριμμένη παρμεζάνα, 3 αυγά, 1 ½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζετε το σέλερι από τις ίνες του και το ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1/4 του φλυτζ. ελαιόλαδο και σοτάρετε κρεμμύδια, πράσα και σέλερι σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε για λίγα λεπτά στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζετε τα πράσα σε μπολ και προσθέτετε μανούρι, φέτα, τα αβγά χτυπημένα και μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε το μείγμα. Απλώνετε λίγο από το μείγμα τυριών και πράσου στη βάση ενός ταψιού με διαστάσεις 30×40 εκ. και στρώνετε μία σειρά λαζάνια. Ρίχνετε λίγο από το μείγμα και σκεπάζετε με λαζάνια. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά. Προσέξτε να καλύψετε την επιφάνεια με το μείγμα τυριών για να μη στεγνώσουν τα λαζάνια. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζετε τα λαζάνια, πασπαλίζετε την επιφάνεια με τη γραβιέρα και τη παρμεζάνα και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 10 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν τα κόψετε για να τα σερβίρετε.

Ραβιόλια ογκρατεν
Υλικά για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια ραβιόλια με τυρί, 2 φλιτζάνια γάλα, 2 κουτ. της σούπας Βούτυρο – 2 κουτ. της σούπας αλεύρι, 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα, 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα – 8 λιαστές ντομάτες σε λάδι, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 2 χούφτες φρέσκος πλατύφυλλος Βασιλικός, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Βάζετε στην κατσαρόλα το βούτυρο με το σκόρδο και το αλεύρι και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνετε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας, αλατοπιπερώνετε και βράζετε για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Όταν πήξει η μπεσαμέλ, την κατεβάζετε από τη φωτιά.
Βράζετε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Στραγγίζετε τις ντομάτες από το λάδι και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια, ψιλοκόβετε τον βασιλικό. Αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ την μπεσαμέλ, προσθέτετε τα ραβιόλια, τις λιαστές ντομάτες, το βασιλικό και τη γραβιέρα. Τα ανακατεύετε και τα αδειάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με την παρμεζάνα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 30 λεπτά.

Σουφλέ σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
320 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 120 γρ. ζάχαρη, 220 γρ. τούτυρο, 180 γρ.λ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 αβγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά για να μη σβολιάσει. Αμέσως μετά βάζουμε το μίγμα σε μπολ.
Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Μοιράζουμε το μίγμα σε φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 °C βαθμούς για 10-12 λεπτά
Σερβίρουμε αμέσως.
Για το γαρνίρισμα: Τοποθετούμε το σουφλέ σε πιάτο και γαρνίρουμε με παγωτό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...