24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπεκρή μεζέ
Ένα τέταρτο κούπας λάδι, δύο σκελίδες σκόρδο, εξακόσια γρ. ψαρονέφρι, μια κουταλιά μουστάρδα, μια κούπα κόκκινο κρασί, μια κούπα χυμό ντομάτας, είκοσι σταγόνες ταμπάσκο, λίγη ρίγανη, λίγο μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι.
Βάζω το κρέας σε μπολ. Ρίχνω μουστάρδα και ανακατεύω να πάει σε όλα τα κομμάτια του κρέατος. Σοτάρω το κρέας με το σκόρδο. Ρίχνω κρασί σε δόσεις ανακατεύοντας ελαφριά πάνω σε δυνατή φωτιά ώστε το κρασί να εξατμίζεται. Όταν τελειώσει όλο το κρασί προσθέτω ντομάτα, ταμπάσκο, μπαχάρι και ρίγανη και βράζω δυνατά ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Πιπεριές φλωρίνης τουρσί
(ωραίος μεζές)
Ζεματάω τις πιπεριές πολύ λίγο σε νερό αλατισμένο, ξύδι και λάδι. Τις βάζω σε σειρές σ’ ένα τάπερ και ανάμεσα στις σειρές βάζω σέλινο, σκόρδο, αλάτι και τις περιχύνω με το υγρό που τις ζεμάτισα, συμπληρώνω με αλατόνερο και ψυγείο.

Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα
1.300 γρ. ψαρονέφρι, 250 γρ. δαμάσκηνα Σκοπέλου ξηρά (είναι τα πράσινα δαμάσκηνα που μοιάζουν με τα μεγάλα πράσινα αμούσκλια που είχαμε σε κάποια χωριά μας. Αν δεν κάνω λάθος στο Έλος Κισάμου). Κάνουν και τα μαύρα δαμάσκηνα. Ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί, δύο ποτήρια χυμός πορτοκάλι, μια κουταλιά σούπας βούτυρο, ένα κουταλάκι τσαγιού κορνφλάουρ, διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Μουσκεύομε τα δαμάσκηνα στο κρασί 3-4 ώρες. Καθαρίζομε τα ψαρονέφρια από τις πέτσες και τα νεύρα. Με λεπτό μακρύ μαχαίρι διαπερνάμε τα ψαρονέφρια και τα γεμίζομε με δαμάσκηνα. Περίπου πέντε δαμάσκηνα για κάθε ψαρονέφρι. Κρατάμε το κρασί. Αλατοπιπερώνομε τα ψαρονέφρια, λιώνομε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τα σοτάρομε μέχρι να ροδίσουν γύρω – γύρω. Τα σβήνομε με το κρασί, προσθέτομε το χυμό πορτοκάλι και τα αφήνομε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Κόβομε τα ψαρονέφρια φέτες, τα απλώνομε σε πιατέλα. Δένομε τη σάλτσα με το κορνφλάουρ και περιχύνομε το κρέας. Σερβίρομε αμέσως.

Ορεκτικό με ρέγκα
Ψωμί άσπρο, ψαχνά ρέγκας, αβγοτάραχο ρέγκας, μουστάρδα σκόνη, λάδι, λεμόνι, μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Βγάζομε την πέτσα από τις ρέγκες, τις λιώνομε σε ένα πιάτο, ρίχνομε λίγη σκόνη μουστάρδας, λίγο λάδι, λίγο λεμόνι και δουλεύομε ρίχνοντας από λίγο έως ότου γίνουν αλοιφή. Αλείφομε σε φρυγανισμένο ψωμάκι και βάζομε πάνω ένα κομμάτι ρέγκας με λίγο μαϊντανό.

Χτυπητή με καρότο
Μισό κιλό μυζήθρα, δύο μεγάλα καρότα τριμμένα στο ρεντέ, μια καυτερή κίτρινη πιπεριά, αλάτι, λάδι δύο φλυτζάνια του καφέ (όσο σηκώσει, ίσως και παραπάνω). Τα δουλεύω όλα μαζί.

Σαλάτα με ζυμαρικά
Ένα πακέτο τρίχρωμες ιταλικές βίδες, 1 κονσέρβα τόνος ροζ σε νερό, 2 κουταλιές σούπας κάπαρη, έξι αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα, τρεις κουταλιές σούπας καλαμπόκι βρασμένο, δύο πιπεριές φλωρίνης κομμένες λωρίδες, μισή δόση μαγιονέζα.
Βράζομε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζομε και τα αφήνομε να κρυώσουν. Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε τον τόνο διαλυμένο με το πιρούνι, την κάπαρη, τα αγγουράκια, το καλαμπόκι, τις πιπεριές, τη μαγιονέζα. Ανακατεύομε καλά.

Μπουγιουρντί
Σε γιουβέτσι βάζομε μια στρώση κασέρι, μια στρώση τυρί άσπρο, μια ζαμπόν, στη μέση ντομάτα, αλάτι, ρίγανη και καυτερή πιπεριά και ξανά ζαμπόν, τυρί κασέρι και πολύ λίγο βούτυρο και λάδι και φουρνίζομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ