17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μηλόπιτα
Ταψί νο 32
Παντεσπάνι: τέσσερα αβγά, μιάμιση φλυτζάνα αλεύρι, ένα μπέικιν, μια φλυτζάνα ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού.
Στρώνομε στο ταψί: ενάμιση φλυτζανάκι ραφινέ, πασπαλίζομε μια κουταλιά κοφτή ζάχαρη, κατόπιν στρώνομε τα μήλα (πράσινα), ένα δάχτυλο πάχος. Τα πασπαλίζομε με κανέλα, ρίχνομε πάνω το παντεσπάνι και φουρνίζομε. Όταν το βγάλομε το σιροπιάζομε με κρύο σιρόπι.
Σιρόπι: δύο νεροπότηρα νερό, ένα ζάχαρη. Λίγο βράσιμο.

Λικέρ πορτοκάλι
Οκτώ μεγάλα πορτοκάλια (ακέρωτα) το ξύσμα, ένα λίτρο άσπρο οινόπνευμα.
Για το σιρόπι: 2,5 ποτήρια ζάχαρη, 3,5 ποτήρια νερό, λίγα γαρύφαλλα, ένα κομμάτι ξύλο κανέλας.
Πλένομε καλά τα πορτοκάλια και τρίβουμε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Σε ένα βάζο με ανοιχτό στόμιο ρίχνομε το οινόπνευμα και μόνο το ξύσμα των πορτοκαλιών. Κλείνομε καλά το βάζο. Το αφήνομε να μείνει δύο βδομάδες.
Για το σιρόπι: βάζομε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί να βράσουν 10-15 λεπτά. Ανοίγομε και ρίχνομε το σιρόπι στο βάζο. Το κλείνομε και το αφήνομε να μείνει άλλη μια βδομάδα. Σουρώνομε στην συνέχεια το λικέρ σε τουλπάνι το βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια και το φυλάμε. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσομε λικέρ από μανταρίνι, λεμόνι, περγαμόντο και γενικά απ’ όλα τα εσπεριδοειδή.

Μηλόπιτα κέικ
Μια κούπα σπορέλαιο ή ραφινέ, μιάμιση κούπα ζάχαρη. Τρεις κούπες αλεύρι και ένα μπέικιν. Τέσσερα αβγά, κανέλα, λίγο γαρύφαλλο σκόνη, μια κούπα καρύδια χοντροκομμένα, μια κούπα σταφίδες, τέσσερα μήλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τα ραντίζω με κονιάκ.
Χτυπάω τα υλικά σε κέικ, το αδειάζω σε μια λεκάνη, προσθέτω τα καρύδια χοντροκομμένα, μια κούπα σταφίδες και τα μήλα. Αδειάζω σε λαδωμένο ταψί, ψήσιμο στους 180 βαθμούς.

Σοκολατάκια
Για 20-25 τεμάχια: 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 128 γρ. βούτυρο φρέσκο, 240 γρ. ζάχαρη άχνη, δύο κρόκοι αβγών, 320 γρ. τρούφα σοκολάτα.
Περνάμε την ζάχαρη από συρμάτινο τρυπητό (κοσκινίζομε). Κόβομε την σοκολάτα κομματάκια τη βάζομε σε κατσαρολάκι και το κατσαρολάκι σε κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν-μαρί). Αφήνομε τη σοκολάτα να λιώσει, προσθέτομε το βούτυρο και τους κρόκους και ανακατεύομε με ξύλινο κουτάλι να διαλυθούν. Ρίχνομε τότε και τη ζάχαρη και δουλεύομε το μείγμα καλά. Αφήνομε το μείγμα να κρυώσει και να πήξει. Καλό είναι να μείνει στο ψυγείο 2-3 ώρες. Παίρνομε από το υλικό και το πλάθομε στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τυλίγομε κάθε σοκολατάκι σε τρούφα σοκολάτα και τοποθετούμε σε φοντάν και σε πιατέλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...