14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κατσίκι με μάραθα
Παίρνομε μάραθα, τα γουλάκια από τις καρδούλες, όχι τα γένια γιατί γίνονται σα στουπιά. Βάζομε μια φλυτζάνα λάδι και κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζομε ελαφρά. Ρίχνομε αλατισμένο και πιπερωμένο το κρέας κομμένο και το τσιγαρίζομε καλά. Ρίχνομε λίγο νερό και ψήνομε λίγο. Ρίχνομε τα μάραθα και αφήνομε να ψηθούν μαζί. Δοκιμάζομε πιπέρι, αλάτι αν χρειαστεί προσθέτομε. Προσθέτομε σιγά – σιγά νερό όσο χρειάζεται για να ψηθούν κρέας και μάραθα. Όταν μείνει με το λάδι το αβγοκόβομε χωρίς κορνφλάουρ στο αβγολέμονο. Μόνο αβγά δύο με λεμόνι και σάλτσα φαγητού.

Γιαούρτι σπιτικό (πολύ ωραίο)
4 λίτρα γάλα πλήρες. Αν πηγαίνετε σε χωριά να το παραγγείλετε σε βοσκό. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) ζωντανό. Να μην έχει υποστεί επεξεργασίες συντήρησής του. Θα το χρησιμοποιήσομε ως μαγιά. Αν το γάλα είναι αγελαδινό, αγελαδινό και το γιαούρτι. Αν είναι πρόβειο ή κατσικίσιο και το ανάλογο γιαούρτι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζομε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Το κατεβάζομε και το αφήνομε να κρυώσει ανακατεύοντας πότε-πότε. Βουτάμε το δάχτυλό μας και μετράμε ως το δέκα. Αν αντέξομε τη θερμοκρασία του γάλακτος τότε είναι κατάλληλη η θερμοκρασία για να συνεχίσομε. Σουρώνομε λοιπόν το γάλα σε μια λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα από τα υπολείμματα και ρίχνομε ξανά το γάλα μέσα. Αφαιρούμε δύο φλυτζάνες γάλα και μέσα σ’ αυτό αναμιγνύομε το γιαούρτι που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύομε καλά.
Σκεπάζομε την κατσαρόλα με μα καθαρή χοντρή πετσέτα και αφήνομε ήσυχο το γιαούρτι για 10 περίπου ώρες. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνεται το βράδυ ώστε το πρωί να έχει πήξει το γιαούρτι. Κατόπιν βρέχομε ένα τουλπάνι και το στρώνομε σ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι το οποίο έχομε βάλει σε μια λεκάνη για να μαζέψει τον ορό γάλακτος.
Ρίχνομε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και το σφίγγομε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Το αφήνομε στο ψυγείο να στραγγίσει καλά περίπου 5 ώρες. Στην συνέχεια το αδειάζομε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι γυάλινο.

Τυρί κατσικίσιο
Τρία λίτρα κατσικίσιο γάλα (κάνει και απ’ το σούπερ μάρκετ φρέσκο), τρία λεμόνια ή δύο αν είναι μεγάλα.
Βράζομε το γάλα μια βράση, έχομε βάλει αλάτι, ρίχνομε το λεμόνι. Βράζομε 7-8 λεπτά. Σβήνομε. Αφήνομε 20 λεπτά στην φωτιά. Παίρνομε ένα σουρωτό με πόδι. Το βάζομε σε λεκάνη. Βάζομε στο σουρωτό ένα τουλπάνι. Με κουτάλα σιγά-σιγά βάζομε υλικό στο τουλπάνι, μετά ρίχνομε με την κατσαρόλα και το ζουμί (ορός). Ανασηκώνομε το τουλπάνι χωρίς να το σφίξομε. Ο κρατάμε να σουρώσει. Όταν σουρώσει διπλώνομε το τουλπάνι χωρίς πολλές δίπλες γιατί θα βγουν στο τυρί. Παίρνομε μια πέτρα πλακέ, βαριά, την ντύνομε με αλουμινόχαρτο και πατάμε το τουλπάνι με το τυρί. Αφήνομε 6 ώρες και είναι έτοιμο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν...

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών...

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και...

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το...