23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Αγκινάρες μουσακάς
Καθαρίζομε τις αγκινάρες, τις τρίβομε με αλάτι και λεμόνι. Τις βράζομε ελαφρά. Στρώνομε σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί αγκινάρες. Βάζομε από πάνω λίγο πιπέρι, ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο σε κάθε αγκινάρα και τυρί τριμμένο. Από πάνω ψημένο κιμά όπως για παστίτσιο, κοινό μουσακά κ.τ.λ. Βάζομε πάλι τυράκι στον κιμά να είναι κρύος, από πάνω αγκινάρες με τον ίδιο τρόπο και από πάνω μπεσαμέλ (6 φλυτζάνες γάλα, 9 κουταλιές αλεύρι, 4 αβγά, 50 γρ. βούτυρο, τυρί ξυσμένο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο).

Αγκινάρες μπεσαμέλ
Δέκα αγκινάρες, 1 φλυτζάνα ψιλοκομμένη φέτα, πέντε φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν, μια φλυτζάνα τσαγιού παρμεζάνα, μπεσαμέλ σφικτή, ένα τρίτο φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο, 2-3 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη.
Καθαρίζετε τις αγκινάρες χωρίς καθόλου κοτσάνια και βράζετε ως συνήθως να μαλακώσουν. Τις βάζετε να στραγγίσουν. Ψιλοκόβετε την φέτα και την ανακατεύετε με το ζαμπόν. Προσθέτετε μισό φλυτζάνι μπεσαμέλ και ανακατεύετε όλα μαζί.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ στρώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Την πασπαλίζετε με τυρί. Τοποθετείτε τις αγκινάρες και τις ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Τις γεμίζετε με την γέμιση φέτα – ζαμπόν. Απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τυρί. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και λιωμένο βούτυρο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως ότου ροδίσει (15-20 λεπτά).

Αγκινάρες αλά πολίτα
Δέκα αγκινάρες, δύο φλυτζάνες λάδι, μισό κιλό πατάτες μικρές, δεκαπέντε κρεμμυδάκια μικρά ολόκληρα, δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια φρέσκα, άνηθο ψιλοκομμένο, 4 καρότα κομμένα σε στρογγυλά φετάκια, τρία λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.
Βάζομε στο τσικάλι δύο φλυτζάνες λάδι, τα ολόκληρα κρεμμύδια και τα φρέσκα λίγο να μαραθούν. Προσθέτομε δύο φλυτζάνες νερό, τα καρότα και τον άνηθο και βράζομε δέκα λεπτά. Ρίχνομε άλλο ένα φλυτζάνι νερό και τον χυμό δύο λεμονιών και αφού πάρουν βράση ρίχνομε ολόκληρες τις πατάτες και τις αγκινάρες. Προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και οι αγκινάρες να σκεπάζονται από νερό, σκεπάζομε το τσικάλι και αφήνομε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου μια ώρα. (Για να είναι άσπρες οι αγκινάρες, εκτός από το τρίψιμο με λεμόνι και αλάτι, σκεπάζομε το τσικάλι με μια λαδόκολλα στρογγυλή με μια τρύπα στο κέντρο του τσικαλιού και σκεπάζομε με το καπάκι).

Αγκινάρες τουρσί
Καθαρίζονται και βράζονται σε νερό με αλάτι, λεμόνι και λίγο ξύδι μέχρι να βράσουν χωρίς να παραβράσουν. Τις βάζετε σε λεκανίτσα γυάλινη με ξύδι και τις αφήνετε 2-3 μέρες. Τις τραβάτε και τις βάζετε στο λάδι σε γυάλινα βάζα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μουσική διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο

Θα μπορούσε η ενασχόληση μας με τη μουσική, σε όλη...

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ...

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα...